ÇİFTÇİ YEM BİTKİSİ ÜRETİM TEŞVİKİNİ YANLIŞ KULLANIYOR
Erzurum'da, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hayvancılığın geliştirilmesi için verdiği destekle yem bitkisi üretimi artarken, çiftçinin ürettiği kaba yemi kendi hayvanı için değerlendirmeyip yurdun diğer bölgelerine sattığı bildirildi.
Tarım İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, devletin uyguladığı yem bitkisi üretimine teşvik kapsamında, çiftçiye 1 dönüm yonca ekimine 150 YTL, gorunga için 90 YTL ve 1 dönüm fiğ ekimi için ise 80 YTL destek veriliyor.
Bakanlığın, bölgedeki kaba yem açığını kapatmak amacıyla verilen desteklemelerin sonucunda 2000 yılında 34 bin hektar olan yem bitkisi ekim alanı, 2006 yılı sonu itibariyle 78 bin 100 hektara yükselerek yüzde 130 oranında artış gerçekleşti.
DESTEK YERİNİ BULMUYOR MU?
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, yaptığı açıklamada, yem bitkisine verilen desteğin yerini bulmadığını söyledi.
Çiftçinin, üretimi artan kaba yemi, başta Karadeniz olmak üzere yurdun diğer bölgelerine sattığına dikkati çeken Ilıcalı, şunları kaydetti: ''Doğu Anadolu Bölgesinde, hayvanlar besin değeri düşük saman yerine kaliteli kaba yemle beslensin diye üretimi desteklenen yem bitkisi ekim alanında çok fazla artış oldu. Ancak bu artış hayvancılık açısından pek fazla bir şey değiştirmedi. Çiftçi, yine kaba yemi kendi hayvanına yedirmeyip diğer bölgelere satıyor. Oysa, kaba yem bölgemizde değerlendirilmiş olsa hayvancılıkta önemli bir iyileşme olacak.''
Ilıcalı, devletin kaba yem üretimini artırması için verdiği desteğin yerinde destek olduğunu ancak bu desteğin yanı sıra çiftçilere kaba yemin değerlendirilmesi için eğitim vermesi ve hayvan sayısını artırması gerektiğini vurguladı.
''KABA YEMİN KİLOSU, BİR BARDAK ÇAYDAN DAHA UCUZ''
Ilıcalı, Erzurum, Kars ve Ardahan bölgesinde yem bitkisi üretiminde yaşanan artış nedeniyle kaba yemin değerinin de çok düştüğünü, kilosunun bir bardak çaydan bile daha ucuza satışa sunulduğunu bildirdi.
Kaba yemin dünyadaki değerinin ise çok fazla olduğuna işaret eden Ilıcalı, şöyle devam etti: ''Hayvancılık için kaba yem büyük önem taşıyor. Fakat bölgemizde özellikle verilen destekle ihtiyaç fazlası kaba yem üretimi yapıldı. Eğer kaba yemin bölge ekonomisine katkısı olsun istiyorsak öncelikle boş olan ahırların doldurulması lazım. Hayvan sayısı artırılmadan kaba yem üretimini artırmanın bir anlamı yok. Çünkü ihtiyaç fazlası kaba yem bu şekilde yerinde değerlendirilmeyip çok düşük fiyatla yurdun diğer bölgelerine satılıyor.''