ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>EKONOMİ
5 Haziran 2023 Pazartesi - 11:34

Büyükşehir tarım yatırımında geri sayım

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren Kaba Yemden Yem Rasyon Üretim Merkezi’nde sona gelindi. Kent ve bölgedeki tarımsal üretime katkı sunması için Pasinler Ügümü Mahallesi’nde inşa edilen dev yatırımın açılışına sayılı günler kaldı.

Büyükşehir tarım yatırımında geri sayım

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren Kaba Yemden Yem Rasyon Üretim Merkezi’nde sona gelindi. Kent ve bölgedeki tarımsal üretime katkı sunması için Pasinler ilçesinin Ügümü Mahallesi’nde inşa edilen dev yatırımın açılışına sayılı günler kaldı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Kaba Yemden Yem Rasyon Üretim Merkezimiz tam kapasiteyle üretime başladığında çiftçilerimizin yem ihtiyacı düşük maliyetle karşılanabilecek” dedi. “Kaba yemler tek başına hayvan beslenmesinde hayvanların ihtiyacı olan besin maddelerinin karşılanmasında yeterli olmamaktadır” diyen Başkan Sekmen, şu kaydı düştü: “Kaba yemlerin yanında hayvanların ihtiyacı olan proteinlerin verilmesinde kesif yemlerin de kullanılması gerekmektedir. Üretim tesisimiz belirlenen oranlardaki karışımları bir araya getirerek çiftçilerimizin ihtiyacı olan rasyonları üreterek öncelikle ilimiz ve hinterlandı, sonrasında da bölge hayvancılığının gelişimine katkı sunacaktır.”
Protein oranı yüksek yemlerin önemi
Başkan Mehmet Sekmen, protein oranı yüksek yemlerin önemine vurgu yaparak, şöyle devam etti: “İlimizde geçen yılın verilerine göre 801.591 adet büyükbaş, 1 milyon2 bin 118 adet de küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Besi hayvanları kış aylarının uzun geçmesi nedeniyle 180 gün üreticilerin depoladıkları yemler ile beslenmektedirler. Kaba yemlerin yeterli olmaması ve besin ihtiyacının karşılanmasında kaliteli ve protein oranı yüksek yemler hayvancılığın gelişimi için elzemdir. Yaz aylarında meraya bağımlı olarak yapılan hayvancılık için beslenme ihtiyacı karşılansa da hayvanlardan yüksek verim alınabilmesi için yemlenme gerekmektedir.
Tesisimizde çiftçilerimiz, kaliteli ve ucuz yem rasyonları ile destekleneceklerdir. Ayrıca üreticilerin yem maliyetleri de böylelikle aşağı çekilecektir. Hazırlanan yemler isteğe göre 25 - 50 kilogram, büyük işletmeler için ise bin kilogram aralığında paketlenecek ve ihtiyaç duyan üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır. Tesisimizle birlikte hayvan beslenmesinin en önemli yapı taşı olan kaliteli ve protein oranı yüksek rasyonlar ile hem üretici hem de kent ekonomisi kazanacaktır.”
Üretim merkezi nasıl çalışıyor?
Üretim aşamasında silaj çukurlarında bulunan mısır silajı ve kaba yemler (Yonca, Korunga, Fiğ v.b.) götürücü helezon yardımı ile istenilen dozajlarda kırıcı ünitesine aktarılır. Kırıcıdan geçen yemler, hububat silolarında depolanan arpa, buğday, mısır ile istenilen dozajlarda götürücü sistem ile yem karma ünitesine aktarılır. Yem karma ünitesine melas deposunda bulunan ve istenilen dozajlarda aktarılan melasın da eklenmesi ile karıştırılma işlemine geçilir. Karışım sisteme entegre edilen 25-50 kilogram paketleme ünitesi ve 1 ton paketleme ünitesi yardımı ile paketlenerek üreticilerin kullanımına sunulur.
Dev tesisin teknik özellikleri
Saatte 10 ton yem rasyon üretim kapasitesine sahip olan tesis, günlük 10 saat çalışma prensibine göre 100 ton karma yem üretebilecek. Yıl boyu çalıştığında 36 bin 500 ton karma yem üretme imkânına sahip olan merkez, 80 ton kapasiteli kantar, 5 adet 50 x 15 metre boyutunda silaj çukuru, götürücü helezon, kırıcı ünitesi, 50 ton ve 10 ton kapasiteli melas tankları, 50 ton kapasiteli 4 adet hububat silosu, yem karma, dozajlama, 25-50 kilogram paketleme sistemi, 1 ton paketleme sistemi ve otomasyon sistemi gibi ünitelerden oluşuyor.

 
Erzurum bölgesel ortalamaları geçti
 
Doğuda kar örtülü günler azalıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum bölgesel ortalamaları geçti
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 29,2 milyar TL tutarında kamu bankası ...
Erzurum’dan 5 ayda 7.8 milyon dolarlık ihracat
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Mayıs ayında 2,4 milyon, bu yılın ...
Erzurum tarımsal kredide 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 3 milyar TL tutarında tarımsal kredi ...
 
Erzurum ticaret sektörü kredi verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 1 milyar 372 milyon TL tutarında ...
Erzurum’un inşaat sektörü payı arttı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk üç ayında  1 milyar ...
KOBİ tanımı güncellendi
Varank, KOBİ tanımıyla ilgili önemli güncellemeler yaptıklarını belirterek, ...
 
KUDAKA’dan Kadın  girişimcilere destek
uzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2023 Yılı Sosyal ...
Özlü TKDK Hibe desteklerini değerlendirdi
TKDK Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, yaptığı sunuda IPARD 1 ve ...
Şehitler Barajı 47 bin dekar araziyi suya kavuşturacak
Narman Şehitler Barajı tamamlandığında 47 bin 060 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva