Atatürk Üniversitesi Horasan Meslek Yüksekokulu Yangın ve Sivil Savunma Bölümü öğrencileri, Erzurum İtfaiyesi’ni ziyaret etti. Horasan’dan gelen 40 öğrenci temsili olarak burada kurtarma operasyonuna katıldı, yangına müdahale etti. Okulda öğrendiklerini gerçek hayatta görme ve deneme imkânı bulan öğrenciler, bu sayede mesleğe ısınmış oldu. Okulu bitirdikleri takdirde yapacakları işleri yakından görme fırsatı bulan öğrencilere, Erzurum İtfaiye Grup Amiri Halit Uludağ ve personel eşlik etti. Soğuk bir havada yapılan tatbikatları merakla izleyen ve yer yer bu tatbikatlara dâhil olan öğrenciler, mesleğin tehlikeli olduğu kadar heyecan verici olduğunu belirtti.
PRATİKTE İTFAİYECİLİĞİ ÖĞRENDİLER
Erzurum İtfaiyesi’nde görevli itfaiyeciler nezaretinde eğitim alan öğrenciler, itfaiye kıyafetlerini giyerek yakılan temsili ateşi su ve köpük ile söndürdü. İtfaiyenin müdahale esnasında yaptıklarını uygulamalı ve canlı olarak görme imkânı bulan öğrenciler, bu eğitim ile pratik kazandı. İtfaiye Grup Amiri Halit Uludağ ve yöneticiler tarafından mesleğin inceliklerini ve zorlukları öğrencilere iletildi. İtfaiyenin şehir ve kırsal yerleşimler açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Uludağ, “Artık ülkemizin birçok ilinde itfaiye gibi bölümler kurulup dersler veriliyor. Gençlerimiz mesleğe daha bilinçli bir şekilde atılıyor. Yaptığımız işler hem çok tehlikeli hem de çok ulvi bir görevdir. İnsanların ve hatta hayvanların bile hayatını kurtarıyoruz. Doğal afetlerin yanında artık boğulan insanlara bile botlarla müdahale ediyoruz. Bu yüzden yaptığınız mesleğin bilincine çok iyi varmalı, uygulamalı eğitimlere mutlaka katılmanız gerekmektedir. Bu size yangınlara nasıl müdahale edeceğinizi, aletleri hangi durumalar da kullanacağınız konusunda bilgi ve beceriye sahip olacaksınız.” dedi.
KURTARMA OPERASYTONU BAŞARILI GEÇTİ
54 ve 39 metre yüksekliğindeki merdivenli araçlara çıkan öğrenciler, metrelerce yükseklikte ders gördü. Yangına nasıl müdahale edeceklerini anlatan Uludağ, “Öğrenci arkadaşlarımıza teknik bilgilerin yanında kurtarma ekipmanları tanıtıldı. Köpükle müdahale, hortum atma ve toplam teknikleri gösterildi. Her an göreve hazır olduğumuzu gösterdik. Öğrencilerimiz bizleri can kulağıyla dinledi. Yarın okulu bitirip memleketlerine döndüklerinde çalışacakları kurumlarda yaptıkları işle bir nevi bizleri de temsil etmiş olacaklar” dedi.
ÖĞRENCİLERDEN TEŞEKKÜR
Öte yandan eğitimlere katılan öğrencilerde bu pratik eğitim sayesinde mesleğin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu görme imkânı bulduklarını söylediler. Gelecekte iyi bir itfaiye eri olabilmek için bu eğitimleri mecbur almaları gerektiğine dikkat çeken öğrenciler, okulda gördüklerin teorik bilgileri pratikte deneme imkânı bulduklarını kaydettiler. Öğrenciler, “İtfaiye çok zor bir meslek. Zaten okulda teorik bilgisini alıyoruz. Burada bu bilgileri deneme imkânı yaşadık. İnşallah gelecekte vatana millete yararlı itfaiyeciler olarak mesleğe atılacağız. Bize burada destek veren tüm itfaiyeci abilerimize teşekkür ediyoruz” dediler.