ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi olan Yard. Doç. Dr. Savaş Eğilmez'in hazırladığı, 'Kuruluşundan Osmanlı Fethine Kadar Erzurum' adlı kitap okuyucuyla buluştu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında çıkarılan kitap, Erzurum’un mücadeleci tarihini aydınlatacak eserler arasında yer aldı.
Yard. Doç. Dr. Savaş Eğilmez tarafından kaleme alınan kitap 277 sayfadan oluşuyor. Kitapta İslam ve Ermeni kaynaklarından şehrin tarihi geçmişine yer veriliyor. 11. yüzyılda Türklerin egemenliğine girdikten sonra günümüze kadar bir Türk yurdu olarak kaldığını vurgulanarak, Saltuklu, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı döneminde şehirle ilgili bilinmeyen bir çok detaya ışık tutuluyor. İçeriğinde bolca fotoğraf ve krokilere yer verilen kitapta akıcı bir dile sahip.
Genç bilim adamı Eğilmez, kitapla ilgili yazdığı önsözde, Erzurum'un Anadolu ve Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Eğilmez, Erzurum'un tarih boyunca çok büyük bir öneme sahip olduğunu ancak şehirle ilgili bilimsel tarihi doküman ve belge sayısının yetersizliğine dikkati çekti.
Hazırlamış olduğu eserin kaynak yetersizliğini belli bir ölçüde ortadan kaldıracağını vurgulayan Eğilmez, "Anadolu, Kafkasya, Maveraünnehir ve Mezopotamya bölgelerinde yaşanan bir çok tarihi olayda Erzurum'u veya Erzurumlu’yu bulmak mümkündür. Bütün bunlara rağmen Erzurum hakkındaki bilgi oldukça kısıtlı. Biz bu eksikliği dikkate alarak, kuruluşundan Osmanlı fethine kadar uzanan geniş bir zaman diliminde Erzurum ve çevresinin tarihi olaylarını araştırmaya çalıştık. Ayrıca bu çalışmada dünyada ve ülkemizde fazla yaygın olmayan tarihi coğrafya metodunu kullandık" ifadelerini kullandı.
Kitabın önsöz kısmın da görüş belirten Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de, böylesine tarihe ışık tutan bir eserin Yard. Doç. Dr. Savaş Eğilmez’in kaleminden çıkmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Küçükler “Şehrimizle ilgili tarihi eserlerin kısıtlı olması nedeniyle bu kitabı hazırlatmaya karar verdik. Belediye olarak, şehrimizle ilgili tarihi ve kültürel çalışmalara elimizden geldiği kadar destek vermeye devam edeceğiz. Erzurum'da büyük bir boşluğu dolduran bu eseri ülkemizdeki kütüphanelere de göndererek, şehrimizin tarihi tanıtımına katkı sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.