ORGANİK ATILIM
Erzurum organik tarım’da bölge illeri içinde birinci sırada yer alıyor. İlde 2008 yılında 507 çiftçi tarafından 21 bin ton organik tarım ürünü elde edildi. 5 bin 520 hektarlık alanda gerçekleştirilen organik tarımda Erzurum, bölge içinde marka il oldu.
TARIMDA OLUMLU SÜREÇ
Erzurum bölge ve ülke organik tarımında son iki yılda ciddi bir atılım gösterdi. Organik tarımda ilin çiftçi sayısı bölge toplamında yüzde 39, ülke toplamında yüzde 5.4,; organik tarım arazisi büyüklüğü bölgede yüzde 22, ülke bütününde yüzde 3.89; elde edilen organik tarım miktarı ise bölge toplamında yüzde 32.13, ülke toplamında da yüzde 5.06’lık pay oluşturdu.
ERZURUM’UN ORGANİK TARIM VİZYONU
Tarım Bakanlığı 2008 yılı Organik Tarım verilerine göre, Erzurum’da organik tarım yapan çiftçi sayısı 2007 yılına göre yüzde 33.9, 2005 yılına göre yüzde 31, 2004 yılına göre ise yüzde 34 oranında düşüş kaydetti. İlde 2004 yılında 776, 2005 yılında 738, 2006 yılında 730, 2007 yılında 768 ve 2008 yılında ise 507 çiftçinin kayıtlı biçimde organik tarım yaptığı belirtildi.
ÜRÜN VERİLERİ
Erzurum’da organik tarım üretimi 2004 yılına göre 2008 yılında yüze 33.13 oranında artış gösterdi. Bakanlık verilerine göre ilde 2004 yılında 15 bin 774 ton , 2005 yılında 2 bin 403 ton, 2007 yılında 21 bin 563 ton ve 2008’de ise 21 bin 31 ton organik üretim gerçekleştirildi.
ORGANİK TARIM ARAZİSİ
İlde organik tarım yapılan arazi miktarı 5 yılda yüzde 475 oranında büyüdü. Verilere göre 2004’te 960 hektarda organik tarım yapılırken, organik tarım arazisi 2008 yılında 5 bin 520 hektara yükseldi. Verilere göre Erzurum’da 2004’te 960 hektar, 2005’te bin 342 hektar, 2007 yılında 5 bin 66 hektar ve 2008 yılında da 5 bin 520 hektarlık alanda organik tarım yapıldı.
ORGANİK ÜRÜN MİKTARI
2008 döneminde en fazla miktarda organik tarımı yapılan ürün buğday oldu. Geçen yıl organik tarım kapsamında Buğday’da 2863,71 ton, Elma’da 1.700 ton, Fasulye’de 5,65 ton,
Mercimek’te 10,81 ton, Nohut’ta 4,69 ton, Arpa’da 433,26 ton, Ayçiçeği’nde 56,70 ton, Fiğ’de 1899,92 ton, Patates’te 199,50 ton, Yonca’da 8584,04 ton, Çavdar’da 114,30 ton, Korunga’da 1399,07 ton, Çayır ürünlerinde 2768,54 ton, Keten’de 1,70 ton, Mısır(Silajlık)’da 904,10 ton, Pancar (Şeker)’da 86 ton olmak üzere
Toplam 21.031,99 ton ürün elde edildi.
ORGANİK BAL ÜRETİMİ
Tarım bakanlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre Erzurum’da 2008 yılında14.81 ton organik bal üretimi gerçekleştirildi. 2008 döneminde 4 çiftçi tarafından 935 kovanda organik bal üretimi yapıldı. 2007 döneminde ise 4 çiftçi 950 kovanda 16.70 ton bal üretimi yapmıştı. Erzurum organik bal üretiminde bölgede ilk sırada yer aldı. İldeki organik bal üretimi miktarı ülke üretiminin yüzde 5.51’ini oluşturdu.
BÖLGE VERİLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2007 yılında 57 bin 430 ton olan organik ürün toplamı 2008 yılında yüzde 13.95 oranında artarak 65 bin 446 tona ulaştı. 2008 verilerine göre bölgede bin 297 çitçi tarafından 65 bin 446 hektar arazide organik tarım yapıldı. Bölgenin ülke payı organik üretim yapan çiftçi sayısında yüzde 13.82, organik tarım alanında yüzde 17.68, organik üründe ise yüzde 15.75 olarak kaydedildi.
ERZURUM BÖLGE BİRİNCİSİ
Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Erzurum organik tarım yapan çiftçi sayısı, organik tarım arazisi ve elde edilen organik ürün toplamında ilk sırada yer aldı. Bölge organik tarımında Malatya ikinci, Ağrı üçüncü ve Kars ise dördüncü sırada kaldı. Bölgede Erzurum, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Iğdır, Kars, Malatya ve Muş illerinde organik tarım yapılırken, organik üretimde Elazığ, Hakkari, Tunceli, Van ve Ardahan ise atılım başlatmadı.