ERZURUM (İHA) - Ekmek israfı ciddi bir problem haline gelince Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bilinçlendirme ve duyarlılık oluşturmak maksadıyla Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlardan destek istedi.
TMO Erzurum Şube Müdürlüğünde ekmek israfı ile alakalı düzenlenecek kampanyaları duyurmak ve kurumların desteğini almak maksadıyla Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar makamın da ziyaret eden TMO Şube Müdürü Necati Temir, ‘Ekmek israfını önleme kampanyası’ ile ekmeğin değerlendirilmesi hususunda toplum bilincini yükseltmeye gayret edeceklerini söyledi. Dünyada açlıkla mücadelenin sürdüğü bir süreçte ekmek israfının hem Türkiye, hem de diğer dünya ülkelerinde arttığını dile getiren Şube Müdürü Temir ,"Üretilen ekmeğin büyük kısmı ne yazık ki gıda olarak tüketilmiyor. Bu ekmekler ya çöpe atılıyor, ya da hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması yürek yaralayan bir olgudur." dedi.
EKMEK İSRAFINDAKİ RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA
Ekmekteki israfı rakamlarla ortaya koyan Temir, ”Yapılan bazı araştırmalara göre Türkiye’de günde yaklaşık 25,3 ton, yılda ise 9,2 milyon ton ekmek üretiliyor. Bu oran günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek anlamına geliyor. Ülkede günlük 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek ise israf ediliyor. Bu hesaba göre Türkiye genelinde yılda 2,1 milyar adet ekmek israf ediliyor. İsrafın ekonomik bedeli ise 1,5 milyar lirayı buluyor” diye konuştu.
BAŞKAN BULUTLAR, İSRAFIN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ
TOM Erzurum Şube Müdürü Necati Temir’in ziyaretinden duyduğu memnuniyetini dile getiren Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, israfın sadece ekmek ile sınırlı kalmaması gerekliğini israfın her türlüsüne duyarlı olunması gerektiğini altını çizdi. Belediye Başkan Bulutlar, ”Dinimizde abes, lüzumsuz şeyleri yapmak, caiz değildir. Mesela boş ve lüzumsuz yere bir şeyler karalamak, israf ve abestir. Burada birkaç israf vardır. Zaman, emek, enerji, kağıt, kalem, mürekkep. Hepsinden mühimi de faydalı bir şeyle meşgul olunmamak... Eğer dünyadaki herkesin boşa harcadığı zaman, enerji ve emek hesaplansa, dünyada açlık ve yokluk içinde kıvranan milyonlarca insanın ihtiyaçlarına kâfi gelebilecek zaruri meta üretilebilirdi. İsrafın miktarı ne olursa olsun zararı büyüktür. Küçük sanılan şeyler, yan yana geldiği zaman büyük rakamlar, değerler ortaya çıkar. Damlaya damlaya göl olur, atasözünü duymuşuzdur. Dakikada on damla kaçıran bir musluk ayda 170 litre suya tekabül eder. Semavi dinlerin hepsinde Allahü Teâlâ kötü bir huy olan israfı yasak etmiştir. Dinimizde, İsrafın kötülüğünü göstermek için, Allahü Teâlâ buyuruyor ki: (Yiyin, için, fakat israf etmeyin! Allahü Teâlâ israf edenleri elbette sevmez.) İnanıyorsak işte bu ışıkla yola çıkarak sadece ekmek israfı ile değil israfın her türlüsüne karşı olmalıyız” dedi.