ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Kasım 2014 Perşembe - 01:30

Bu kongre ses getirecek

DİLEK BAYRAK-Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresinin Erzurum’da gerçekleştirileceği açıklandı. 7 ve 8 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan kongreye Atatürk Üniversitesi iletişim Fakültesi ve ATA AÖF ev sahipliği yapacak.

Bu kongre ses getirecek

Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresinin Erzurum’da gerçekleştirileceği açıklandı. 7 ve 8 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan kongreye Atatürk Üniversitesi iletişim Fakültesi ve ATA AÖF ev sahipliği yapacak. Oyun’un, toplumsal bir varlık olan bireyin gerçek yaşamı öğrenmesinde ve bu yaşama uyum sağlamasında öne çıkan temel unsurlardan biri olduğundan hareketle ulusal ve uluslar arası boyutta ilim adamlarının bildiri sunacağı kongre daha şimdiden geniş yankı uyandırdı.
2 DEKANDAN DAVET
Atatürk Üniversitesi iletişim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz ve ATA-AÖF Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen kongreyle ilgili olarak bir çağrı bildirisi yayımladılar. Kongre çağrısında şunlar vurgulandı:
“İnsanın varoluşundan bu yana yaşamının bir parçası olan oyun, yüzyıllar boyunca önemli inceleme alanlarından birini oluşturmuştur. İnsanı, çevresi ve içinde var olduğu toplumdan bağımsız düşünmenin mümkün olmadığı iddiasından hareket eden Sosyoloji, insanın düşünce ve hareketlerinin birer dışavurum olduğunu ileri süren Psikoloji, insanın yaşadığı çevreyi dönüştürme çabası içerisinde olduğu yönünde açıklamalarda bulunan İletişim, Tarih, Mimari, Sanat, Sağlık ve daha birçok bilim dalı da oyunun insan yaşamındaki vazgeçilmez rolüne işaret etmektedir. Bu bağlamda oyunla ilgili interdisipliner olarak geliştirilmiş geniş kapsamlı teori ve literatür birikiminden söz etmek mümkündür. Farklı disiplinlerin uğrak yeri olarak oyun, çeşitli yönleri ile zengin bir içerik sunmaktadır. Oyunun aracı ya da kendi oyununu üreten oyuncak ise insanlık tarihi kadar eski bir konu olması yanında kültürel, sosyal ve ekonomik göstergeler barındırması bakımından önem taşımaktadır.
İçinde zeka, yetenek, eğlence ve hazzı barındıran oyunun kökeni çoğu zaman kutsala dayandırılır. Mitoloji, ritüeller ve ayinler oyunlardan bağımsız düşünülemez. Kültürün temsili bir dışavurumu olan oyun, sosyolojik bağlamda toplumsallaşma aracıdır. Eğitim teorileri bireyin öğrenmesinde oyuna vurgu yaparken, sanat ve estetik oyunla zenginleşir. Gerçekliğin katı dünyasında, dile getirilmesi zor/imkansız/tehlikeli olanı sergileyen tiyatro oyunuyla mesajlar ileten birey, düşüncelerini ifade ederken hayallerini de açığa çıkarmış, estetik yolla, sanata başvurarak “olması gereken”i veya “ideal”i kurgulamıştır.
OYUN VE ROLÜ
Oyun, toplumsal bir varlık olan bireyin gerçek yaşamı öğrenmesinde ve bu yaşama uyum sağlamasında öne çıkan temel unsurlardan biridir. Gerçekliğin kurgulanarak kabullenilmiş bir yaşam pratiğine dönüşmesinde ve aynı zamanda yeniden üretilmesinde oyun önemli bir aktördür. Günümüze gelinceye değin dönüşüme uğrayan ritüellerin pek çoğunun temeli oyuna dayanmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde bireyin dahil olduğu sosyo-kültürel yapı ve ekonomik koşullar oyun ve oyuncağın doğasını yeniden yapılandırmıştır. Çocukluktan itibaren bireyin davranışlarını örgütleme ve denetleme isteğinin de bir parçası olan oyun ve oyuncak, zamanla endüstriyel bir metaya dönüşmüştür. Oyun ve oyuncağın kurgusuyla bağı bulunan zaman ve mekan da bu endüstriyel yapının etkisiyle yeniden örgütlenmiştir. Toplum modernleştikçe kolektif oyunun yerini bireysel oyun ve oyuncak, açık havada oynamanın yerini kapalı mekanda ve tek başına oynanan oyunlar almıştır. Çocuk sokaktan bilgisayar başına ya da özel olarak tasarlanmış tematik parklara taşınırken; ortaoyunu tek kişilik standup gösterilerine dönüşmüştür. Her bir yöreyi temsil eden ve kültürel otantikliğe sahip olan halkoyunları, gösteri toplumunun bir uzantısı olarak endüstriyel ve ücretli bir dans ve gösteri şovunun parçası olmuştur. Basit bahis oyunları kumarhaneler bağlamında dönüşüm geçirmiştir. Teknoloji ile aracılanan oyunda ise hayaller sınırlanmış, mekan, zaman ve karakterler bireye hazır sunulmuştur. Bu tarz oyunlarda “kendiliğindenlik” özelliği ortadan kalkarken; birer kültür endüstrisi ürünü olarak tüketmeye yönelik bağlam öne çıkmıştır. Doğayla mücadele etmek ve hayatta kalmak için hareket eden bireyin, zamanla toplumsal etkileşimlerini kuralsız aktiviteler aracılığıyla gerçekleştirmeye başlaması ve bu aktivitelere getirilen kurallarla ortaya çıkan spor oyunları ise bir yandan toplumsal bütünlüğün sağlanmasında diğer yandan toplumsal eleştiriye yönelik zihinsel üretimin dizginlenmesinde rol oynamıştır. Genel anlamda oyun, bedensel ve zihinsel sağlık açısından gerekli bir aktivite olmakla birlikte sağlığı tehdit eden durumlardan da söz etmek mümkün hale gelmiştir.Tüm bu değişim ve dönüşümler çerçevesinde genişleyen oyun ve oyuncak alanında hukuki düzenlemelerin gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Açıköğretim Fakültesi tarafından 7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi”, oyunu, insanı ve insanın içinde var olduğu zaman ve mekana dayalı tüm süreçleri kapsayan geniş bir yelpazede ele almayı amaçlamaktadır.
Kongrede, bilim insanları aşağıdaki başlıklar çerçevesinde oyunla ilişkisi bulunan bütün disiplinlerden özgün çalışmalar sunmaya davet edilmektedir:
Dünden bugüne oyun ve oyuncak, Oyun kültürü, Oyun ve halk kültürü, Kültür, sanat ve edebiyatta oyun ve oyuncak, Oyun ve eğitim, Oyun, oyuncak ve sağlık, Oyun, oyuncak ve hukuk, Oyun ve medya, Toplumsal cinsiyetin yeniden üretiminde oyun ve oyuncak, Milli kimliğin inşasında oyun ve oyuncak, Oyun ve oyuncağın ekonomi-politiği
Kongre, burada listelenmeyen, oyun konusunu ele alan diğer başlıklar ile ilgili bildiri önerilerine de açıktır. Konu kapsamının genişliği çok farklı başlıkların geliştirilmesi ve ele alınmasına olanak tanımakta; farklı disiplinlerin bir aradalığı oyun konusunun derinlemesine irdelenmesinin önünü açmaktadır.
Oyun ve oyuncak konusunu çalışmalarına konu edinen, insanlık tarihinde bu konunun önemine dikkat çekmek isteyen ve günümüze değin bu alanda yaşanan dönüşümleri açığa çıkarmayı amaçlayan tüm bilim insanlarını kongremize davet ediyoruz.”

 

 
Oltu Taşından Rio Olimpiyatları’na
 
EDT’den 7’inci oyun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şampiyonluk için cirit atacaklar
Türkiye Geleneksel Spor Dallarının düzenlediği 2014 Türkiye Cirit Şampiyonası ...
Erzurumlu genç, dizi oyuncusu oldu
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü 3.sınıf ...
Erzurum okuyor..
M.COŞKUN-Erzurum İl Halk Kütüphane Müdürü Mitat Kotan, Erzurum’un Türkiye’de, ...
 
ATAÜNİ’de 6 önemli konferans
DİLEK BAYRAK-Atatürk Üniversitesi Kasım ayı etkinlik takvimi açıklandı. ...
TRT’de görev değişimi
TRT Erzurum Bölge Müdürlüğüne Ayça Alemdar getirildi
Altay gazeteciliğin kırmızı çizgilerini paylaştı
Sabah Gazetesi Ombudsmanı İbrahim Altay, Atatürk Üniversitesi İletişim ...
 
Seyrantepe’de kavalsız çobanın dramı
Seyrantepe köyünde çobanlık yapan Cemil Kılıç (59), 47 senelik kavalı ...
Rahvanda Saf Kan Atlar yarıştı
Arpaçay Kaymakamlığı ve Arpaçay Belediyesi tarafından “Rahvanda Saf Kan ...
Cindilli’den ‘mümin duruş’ tanımlaması
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’nce düzenlenen “Söylenecek Çok ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva