Erzurum’da sanat üreten kurumların başında olan Devlet Tiyatrosu, kurulduğu 1997 yılından beri, bir pasajda, hem de meyhane ve pavyonların yoğunlukta olduğu, her akşam sarhoş naralarının eksilmediği bir yerde tiyatro oyunu sergilemeye devam ediyor. Kavganın, bağırtı ve şamatanın eksik olmadığı bu bölgede, gerek personel ve oyuncular, gerekse seyirciler korkarak DT binasına girip çıkıyorlar.
SANATI KÖHNE MEKANLARA HAPSEDEN ŞEHİR
Yaklaşık 15 yıldır Erzurum’da ciddi tiyatro etkinliklerine ev sahipliği yapan ve Erzurumluları sanat ve tiyatroyla buluşturan Devlet Tiyatrosu’na ilişkin bu çarpık durum, şehirdeki yetkili makamların sanata ne denli uzak ve kayıtsız kaldıklarının göstergesi olurken, Erzurum’un da “sanata sahip çıkmayıp, onu köhne mekanlara hapseden bir şehir” ünvanı almasına sebep oluyor. Erzurum DT’nin durumuna ilişkin bir diğer çarpıklık da, bu yoksunluğun, Devlet Tiyatrosunun hem bir devlet kurumu, hem de Kültür Bakanlığı’nın en gözde birimlerinden biri olmasına rağmen devam ediyor olması.
TİYATRO BİNALARI GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİDİR
Devlet tiyatrosunun olduğu şehirlerde, bu kurum özellikli ve özerk alanlara konuşlandırılmış binalarda hizmet veriyor. Şehirlerin en işlek ve en gözde mekanları Devlet Tiyatrosu binası olarak kullanılırken, Avrupa ve Amerika’da tiyatro binaları, bölgesinin en ihtişamlı yapıları arasından seçiliyor. Zira tiyatro binalarının durum ve koşulları, o yerleşim alanının gelişmişlik göstergelerinden en önemlisi olarak algılanıyor.
VALİ ÖZTÜRK SÖZ VERDİ
Erzurum Devlet Tiyatrosuna mekan arama noktasında önceki günlerde küçük de olsa bir çabadan söz edilebilir. Cumhuriyet caddesindeki Dumlu iş merkezinin arkasında, şu an atıl durumda olan eski spor salonu , Devlet Tiyatrosu binası için en uygun mekan olarak göze çarpıyor. Büyükşehir Belediyesine ait olan bu binanın Devlet Tiyatrosuna devri için, Erzurum DT Müdürü Sedat Şenoğlu, Vali Sebahattin Öztürk ile görüşmeler yapıp, resmi anlamda başvuru dilekçesini de sunmuş bulunuyor. Müdür Şenoğlu, Vali Öztürk’ün konuya oldukça duyarlı olduğunu belirterek, “Sayın valim binanın devri noktasında oldukça samimi gayretler gösterip, bu konunun halli için söz vermiştir” dedi.
HEM MEYHANELERİN ARASINDA, HEM KÖHNE, HEM DE KİRALIK BİR BİNA:
Erzurum Devlet Tiyatrosu her Perşembe, Cuma ve cumartesi günleri işte bu binada yaklaşık 300 kişiye tiyatro gösteriminde bulunuyor. Meyhanelerin, pavyonların yoğunluklu olduğu bir bölgede, köhne ve bakımsız bir binada sanat üreten kurum, bunların yanı sıra binanın sahibi olan Ticaret ve Sanayi Odası ile de sürekli mahkemelik oluyor. ETSO, kira ödemeleri ve artırımlarından dolayı Erzurum Devlet Tiyatrosunu sürekli mahkemeye veriyor.
BAŞKAN KÜÇÜKLER’E İŞ DÜŞÜYOR
Şehrin en işlek yeri olan Cumhuriyet caddesinin hemen arkasında yer alan eski kapalı spor salonu, Devlet Tiyatrosu binası için tam bir biçilmiş kaftan. Bina bazı rötuş ve düzenlemelerden sonra, ideal bir tiyatro binasına dönüştürülebilir. Ayrıca söz konusu binanın hemen yanındaki boş alan ise, yine DT tarafından kullanılabilecek sosyal bir alan olarak değerlendirilebilir. Konu ile ilgili DT Müdürü Sedat Şenoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in, kendilerinin ellerinden tutacaklarına inandığını söyledi.