SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023, bölgenin yeni kalkınma umudu oldu. Yörenin önemli bir turizm destinasyonu olabilmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için kurtuluş kapısı olarak görülen proje, Uzundere ve Çoruh Vadisi’ni sadece Erzurum’un değil, aynı zamanda Türkiye’nin de “Saklı Cenneti” haline getirmeyi amaçlıyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Karahan, “Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023”ü anlattı. Uzundere ilçesinin genel olarak Tortum Gölü havzası içerisinde yer aldığını belirten Karahan, bölgenin Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Yıkıklar, Öşvank Kilisesi, Tortum Çayı, jeolojik formasyonlarla benzenmiş derin vadi sistemi, flora, fauna, kuş, kelebek ve yaban hayatı çeşitliliğiyle gastronomi kültürü bakımından coğrafik ve ekolojik kısıtlılıkları nedeniyle pek çok ülkeye kısmet olmayacak turistik potansiyele sahip bir yöre olduğunu kaydetti. Eşine az rastlanır değerler yöresinin "Saklı Cennet" olarak nitelendirilmesi gibi son derece ilgi çekici bir durumu da meydana getirdiğini anlatan Karahan, “Uzundere'nin doğal ve kültürel zenginlikleri yaşayanlara ve ziyaret edenlere manevi olarak haz verirken; planlama, yatırım, tanıtım ve pazarlama, kurumsallaşma, çevre koruma, araştırma ve geliştirme gibi bütüncül bir turizm planlaması için gereken temel stratejiler bugüne kadar ortaya konmadığından yörenin önemli bir turizm destinasyonu olabilmesinin önünde engeller varlığını korumaktadır.” dedi.
ÇALIŞMA, YERELDEN PLANLAMA VE KALKINMA YAKLAŞIMINI SERGİLİYOR
Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023 çalışmasının, Uzundere Belediyesi'nin sahip olunan bu doğal ve kültürel ulusal değerlerin belgelenmesi, korunarak gelecek nesillere aktarılması ve yörede yaşayanlar ile ziyaret edenlere doğal ve kültürel peyzaj bütünlüğü içerisinde bir Uzundere vizyonu ile kırsal turizm merkezi oluşturmanın fikri altyapısını oluşturmak amacıyla hazırlandığını anlatan Karahan, “Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023, Türkiye Turizm Stratejisi ile uyumlu olmak üzere, yerelden planlama ve kalkınma yaklaşımı içerisinde, kamu, yerel yönetim, sivil toplum ve öze! sektörün yönetişim ilkesi çerçevesinde işbirliğini önemseyen ve Uzundere Stratejik Gelişme Planı'nın yönetim ve uygulamasına yönelik açılımlar sağlamasını hedefleyen bir çalışmadır. Katılımcı planlama anlayışı ile hazırlanan Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023 ile araştırma, planlama, yönetim ve uygulama süreçlerinde Uzundere'de turizm gelişimi için bir yol haritası konularak yönlendirilmesi temel amaç olarak kabul edilmiştir. Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023, yereldeki tüm paydaşların katılımları ile hazırlanan ve sadece Uzundere ilçesini değil, aynı zamanda içerisinde bulunduğu Çoruh vadisi ya da potansiyel olarak bulunabileceği bölgeleri, ulusal ve uluslar arası alanları dinamik bir çerçevede değerlendiren bir planlama yaklaşımıdır.” diye konuştu.
“UZUNDERE’NİN EŞSİZ OLANAKLARA SAHİP OLDUĞUNUN AÇIK BİR BELGESİ”
Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023 çalışmasının, Uzundere ilçesinin su sporları, dağ ve doğa turizmi, yayla turizmi, kırsal ve ekoturizm gibi turizm türleri açısından da eşsiz olanaklara sahip olduğunu ortaya koyan bir belgeniteliğinde olduğunu dile getiren Karahan, “Bununla birlikte, bu potansiyelin rasyonel anlamda kullanılamadığı da bilinmektedir. Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023, Uzundere ilçesi ve etkileşim içerisinde diğer yörelerin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini koruma ve kullanma dengesi içinde kullandırmayı ve alternatif turizm faaliyetlerini geliştirerek TRA1 Düzey 2 Bölgesinin turizmden alacağı payı arttırmayı hedef almaktadır. Uzundere Turizm Master Planı: Vizyon 2023 çalışmasının son bölümünde ulusal ve bölgesel düzeydeki politikaların Uzundere ile mekansal düzeyde ilişkilendirildiği Uzundere Turizm Stratejisi (2023) sunulmaktadır. Uzundere Turizm Stratejisi (2023) Yatırım, Örgütlenme, Araştırma Geliştirme (AR-GE), Hizmet, Ulaşım ve Altyapının Güçlendirilmesi, Tanıtım ve Pazarlama, Eğitim, Markalaşma, Mevcut Turizm Alanlarının Rehabilitasyonu ve Uzundere'nin Varış Noktası olarak Geliştirilmesi olarak özetlenebilecek 8 strateji önermektedir.” şeklinde konuştu.