Bilim ve teknoloji alanında farkındalık oluşturmak amacıyla, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve Erzurum Teknik Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl ilki düzenlenen “DAP-ETÜ Bilim Şenliği" başladı.
ETÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen şenliğin açılış törenine Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı, Vali Yardımcısı Mehmet Levent Kepçeli, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, DAP İdaresi Başkan Yardımcıları Volkan Güler ve Mehmet Özdoğan ile akademisyenler, davetliler ve kalabalık öğrenci topluluğu katıldı.
DEMİR’İN SUNUMU
Törenin açılış konuşmasını yapan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bölgenin en kapsamlı bilim şenliğini yine bölgenin tek teknik üniversitesiyle ortaklaşa yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İnsan kaynaklı yapılan yatırımın önemine değinen Başkan Demir, bunun etkisini kuvvetlendirmek için beşeri sermayenin geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çeken konuşmasında, “DAP İdaresi olarak Bölgenin sahip olduğu beşeri sermayenin niteliğini iyileştirmek ve dışarıdan nitelikli sermayeyi bölgeye çekmek üzere çeşitli politikalar geliştirmekteyiz” dedi.
DAP EYLEM PLANI
DAP Eylem Planı kapsamında yatırımların gerçekleştirilmesi için gerekli koordinasyonu yerine getirmenin yanı sıra DAP İdaresi olarak inovasyon, ar-ge, patent, faydalı model, coğrafi işaretleme, bölge içi katma değeri artırıcı faaliyetlerin yaygınlaşması için gerekli araştırma, analiz, farkındalık oluşturma faaliyetlerini devam ettireceklerini ifade eden Demir, önümüzdeki günlerde ulusal bir kuruluşla işbirliği içerisinde, bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini analiz etmek ve stratejiler geliştirmek üzere bir çalışma geliştireceklerini söyledi.
15 ÜNİVERSİTE DAVET EDİLDİ
Davet edilen 15 üniversite ile etkileşimi güçlendirmeyi hedef edindiklerini dile getiren Başkan Demir, şunları söyledi:“Bilimi eğlenceli bir şekilde öğretmek, yaygınlaştırmak ve sevdirmek için şenliğimiz özellikle Erzurum Büyükşehir Belediyemizin kıymetli katkılarıyla kültür sanat ve spor etkinlikleriyle de zenginleştirildi. Milli Eğitim Müdürlüğümüzden ortaöğretim ve lise öğrencilerinin de buraya olabildiğince katılımını talep ettik ki, kuşaklar arası bilgi aktarımı, deneyim aktarımı, ideal ortaklığı oluşturmamız da mümkün olsun. Zorunlu eğitim çağındaki çocuklarımızın kendilerini hayatın akışına bıraktığı, hedefi olmadan nereyi tutturursam anlayışı ile üniversite sınavına girdiği bir nesil değil, hedefini koymuş, koyduğu hedefi belirlerken çevresel tüm etkilerden arınmış, kendisini yetişmeyi arzulayan bu konuda özgüveni yüksek bir nesil arzu ediyoruz. İl içinden ve il dışından farklı kurumlarımızın katkılarıyla bilimsel deney ve şovlar ile diğer stant ve atölyelerin, konferansların, kültürel ve sanatsal tüm aktivitelerin gençlerimizin tarafından ilgiyle takip edileceğine inanıyorum. Zira Bilim Şenliğimizde Gazeteci Abbas GÜÇLÜ, TRT Doğa Programı yapımcısı Serdar Kılıç’ın yanı sıra, Sanatçı Emre Aydın gibi birçok tanıdık sima şenlik meraklılarımızla birlikte olacak. Bilim şenliği için yüreğini ortaya koyarak, gönüllü bir şekilde koordinatörlüğünü yürüten Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kınık Topalsan’a, başkanlığımız çalışanlarına ve ETÜ ekibine teşekkür ediyorum.”
YAYLALI’NIN VURGUSU
Törende konuşan, ETÜ Rektörü Muammer Yaylalı, “Bölgenin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözecek bir merkez olmamız gerekiyor” dedi.Üniversitenin kuruluş aşaması ve çalışmaları hakkında bilgi veren Yaylalı, bölgede tek teknik üniversite olmalarından dolayı, farklı olmaları gerektiğinin altını çizerek, “Üniversiteler genellikle bu aylarda, finallerin hemen öncesinde, moral depolamak amacıyla bahar şenlikleri yapıyorlar. Biz, farklı olalım istedik. Hem bahar, hem de bilim şenliği yapalım istedik. Farklı olmamızın özelliği her ikisini birlikte yapmamız. Başta yöneticilerimiz olmak üzere, gece-gündüz demeden bu programı gerçekleştiren DAP Bölge Kalkınma İdaresi çalışanlarına ve üniversitemiz elemanlarına teşekkür ediyorum." dedi.
Şenliğe katkı sağlayan kişi ve kurumlara birer plaket verilmesinin ardından protokol üyeleri proje stantlarını gezdi ve birbirinden ilginç deneyleri takip etti.
ETKİNLİKLER
Şenlikler kapsamında 8 atölye alanı ve 42 adet deney standı gezilecek ve 7 farklı laboratuvarda deneyler gerçekleştirilecek. Sportif etkinlikler, yarışmalar şenlik boyunca devam edecek, sergiler ve stantlar ise sürekli açık kalacak. Şenliğin ilk iki gününde tiyatro gösterileri, pop ve rock konserleri, aşık atışmaları, Dj Show, gökyüzü inceleme ve film gösterisi olacak. İlk gün, Prof. Dr. Orhan Gölbaşı’nın 3 ayrı sunumu, Yrd. Doç. Dr. Devrim Akgündüz’ün “21. Yüzyılda Eğitim, Bilim ve Teknoloji” konulu ve Zihni Demirbağ, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Güler ve Öğr. Gör. Sinan Fındık’ın ETÜ Konferans Salonu’ndaki konuşmaları yer alacak.
ABBAS GÜÇLÜ ve SERDAR KILIÇ PROGRAMLARI
Şenliğin ikinci gün etkinlikleri kapsamında, “İçimdeki Doğa”, “Doğada Tek Başına” adlı insan ve doğa arasındaki mücadeleyi anlatan ve doğada nasıl hayatta kalınacağına dair eğitici bilgiler veren TV programlarıyla ünlü, eğitmen ve doğa bilimci Serdar Kılıç’ın “Bilim Söyleşileri” ile “Çanakkale Belgeseli Gösterimi” yer alacak. Aynı gün, özellikle üniversitelilere yönelik yaptığı “Genç Bakış” programlarıyla ünlü, gazeteci ve köşe yazarı Abbas Güçlü’nün saat 17.00’de ETÜ Konferans Salonu’nda öğrencilerle söyleşi programı gerçekleşecek.
AYSUN GÜLTEKİN ve EMRE AYDIN KONSERİ
Şenliğin üçüncü gün sanatçı konuğu Aysun Gültekin olacak. Türk Halk Müziği’nin güçlü yorumcusu Gültekin, saat 19.30’da sahne alacak. Gültekin, söyleyeceği birbirinden güzel türkülerle gençleri coşturacak. Şenliğin son gün konuk sanatçısı ise Emre Aydın olacak. Gençlerin severek dinlediği Aydın saat 19.30’da sahne alacak.
Şenlik, 14 Mayıs'ta sona erecek.