ERZURUM/CİHAN
Türkiye'de üniversitelerin gelişmesine çok önemli katkı sağlayan Atatürk Üniversitesi'nin unutulmaz Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıklıoğlu anısına ölümünün 24. yılında Polatlı Belediyesi tarafından hazırlatılan 'Polatlılı Bir Bilim Adamı: Prof. Dr. Kemal Bıyıklıoğlu' hatıra kitabının galası yapıldı.
Üniversitelerin gelişmesinde önemli katkıları olan ve bir ömür boyunca üniversite ile halk arasındaki engellerin ortadan kaldırılması için çalışan Atatürk Üniversitesi'nin bayrak ismi Prof. Dr. Kemal Bıyıklıoğlu için hazırlatılan 'Polatlılı Bir Bilim Adamı Prof. Dr. Kemal Bıyıklıoğlu' adlı hatıra kitabının galası Sakarya Zaferi'nin 89'uncu yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde bugün Konak Güldeste Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi.
//GALALI TANITIM
Kitabın galasına Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Zaman Gazetesi Yazarı Cumali Ünaldı, BBP eski Milletvekili Ökkeş Şenliler, Kitabın Yazarı Adem Kaplan, Prof. Dr. Kemal Bıyıklıoğlu'nun oğlu Nadir Bıyıklıoğlu, Bıyıklıoğlu ailesi ile akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
//BİLGİN’İN SUNUMU
Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, belediyelerin; bir yerleşim yerinin alt yapısını, üst yapısını, imarını, fiziksel anlamda bir takım yapılaşmayı gerçekleştirmek ödeviyle yükümlü olduğunu; ancak bunun yanında o şehirde yaşayan, o şehirde büyüyen, o şehrin yetiştirdiği gerçekten önemli kişileri, kimlikleri de yeni yetişen nesillere ulaştırma gibi bir görevle de mahalli idareler ve merkezi idareler olarak görev addetmek gerektiğini kaydetti.
//BIYIKOĞLU’NUN VİZYONU
Bilgin, Kemal Bıyıklıoğlu hocanın her yönü ile misyon sahibi bir eğitimci, vizyonu olan ve kendine çok uygun bir misyon hedefleyen, bir çok ilki gerçekleştiren çok büyük bir ilim adamı olduğunu ifade etti.
Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik de Polatlı Belediyesi'nin sosyal ve kültürel alanlarda çeşitli faaliyetler yaptığını söyledi. Çelik, 'Polatlılı Bilim Adamı Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu' kitabını yazarlar birliği ile birlikte yaptıklarını belirtti.
//ŞEHİRLERİN RUHU
Şehirlerin ruhunun olduğunu ve bu ruhun işlenmesi gerektiğini dile getiren Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, "Kurum ve kuruluşların bu vefayı göstermeleri, yerel yönetimlerin bu kişilere sahip çıkması gerekiyor." dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise üniversite sistemini Türkiye'de çatlatan tohumun filiz vermesine yol açan bir başlangıcı, merhum Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu'nun başlattığını söyledi. Doğan, şöyle dedi: "Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu büyük işler başardı. Bir ülkenin üniversitelerinin, akademik yapısı genellikle tutucudur. Bu tutuculuğu aşmak, yeni unsurlar katmak zordur, bunu yapabilmiş bir şahsiyet olarak her türlü takdiri, övgüyü Kemal hocamız hak etmiştir. Burada yapılan iş, aslında insanı hasletlerin ortaya konulması olarak görülmeli. Kemal hocaya yetiştiği topraklar vefa gösteriyor. Değerli başkanımızın hazırlattığı kitap bu vefanın adeta bir anıtı. Bizler vefalı olmak zorundayız. Kadirşinas olmak zorundayız. İnsanların kadrini bilmek zorundayız. "şeklinde konuştu.
//UNUTULMAZ BİLİM ADAMI
Zaman Gazetesi yazarı Cumali Ünaldı da Prof. Dr. Kemal Bıyıklıoğlu'nun Türkiye'de bir çok şeyin ilkini başlattığını kaydetti. Ünaldı, "Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu'nun hep yanında olduk. Koltuğu yakıldığı zaman da yanındaydık. Erzurum halkının ona koltuk alıp getirdiği zaman da yanındaydık. 1968 kuşağının o boykot hareketleri olduğu zaman da yanındaydık." dedi.
Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu'nun Türkiye'nin bugünkü yapısını, temel taşını koyan adam olduğunu söyleyen Ünaldı, "Ben hocamızın yaptıklarının herkese iyi anlatılması kanaatindeyim. Eğer onu anlatabilirsek. Kur'an'ı da hadisleri de doğru anlarız. Şu topraklardaki hayatımızı da iyi anlarız." diye konuştu.
//BABASINI ANLATTI
Prof. Dr. Kemal Bıyıklıoğlu'nun oğlu Nadir Bıyıklıoğlu ise bir evladın babası hakkında konuşmasının çok zor olduğunu söyledi. Oğul Bıyıklıoğlu, "Böyle bir vefa örneği gösterdiği için Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik'e teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
//YAZAR KAPLAN BİLGİ VERDİ
Kitabın yazarı Adem Kaplan ise Kemal Bey'in hayatını bu kitaba aktarırken üç şeyin onu çok daha önemli kıldığını söyledi. Yazar Kaplan, şöyle devam etti: "Birincisi iyi bir bilim adamı olması ve Türkiye'de üniversitelerin ve bilim hayatının gelişmesinde ciddi katkılar yapmasıdır. O hem zootekni alanında iyi çalışmalar ortaya koyarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığı geliştirmiş, hem de bir yönetici olarak iyi kadroların yetişmesine katkıda bulunmuştur. Böylece hem kendi üniversitesinin gelişmesini sağlamış hem de sonraki yıllarda kurulacak olan üniversitelerin temeli atmıştır. "