OSMAN ÖZGAN(İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası ile ilgili olarak bir bardak suda fırtınaların kopartılmaya çalışıldığını belirterek, "Tam Gün Yasası'nın tıp fakültelerinde büyük probleme yol açacağını, bu problemin eğitimi-öğretimi, hasta hizmetlerini aksatacağını kamuoyuna lanse etmeye çalışanlar var" dedi.
AKDAĞ AÇILIŞA KATILDI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Antares Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi 2011-2012 akademik yılı açılış programına katıldı. Programda bir konuşma yapan Akdağ, son günlerde tartışma konusu olan Tam Gün Yasası ile ilgili, bir bardak suda fırtınaların kopartılmaya çalışıldığını ifade etti. Tam Gün Yasası ile amacın öğretim üyesinin üniversitedeki araştırmaya daha çok katılmasını, öğrencilerle daha çok ilgilenmesini sağlamak olduğunu ifade eden Akdağ, "Tam Gün Yasası, başından beri üniversitelerde eğitimin ve araştırmanın çok daha iyi bir seviyeye gelmesi için tasarlandı. Tam Gün Yasası ile amaç öğretim üyesinin üniversitesinde bilgi üretimine katkıda bulunmasını, bu bilginin bir şekilde endüstriyle, toplumla buluşmasına ön ayak olmasını sağlamak. Öğretim üyesinin dikkati günlük çalışmasındaki yoğunluğu öğrencisini ve araştırmasına dönsün Aslında temeldeki hedef tamamen bu" dedi.
TAM GÜN YASASI TARTIŞMALARI
Tartışmanın birkaç tıp fakültesine dayandırılmaya çalışıldığını vurgulayan Akdağ, "Türkiye'de tıp fakültelerinde 10 binin üzerinde öğretim üyesi vardır. Ve bugünkü pratikte bu 10 bin öğretim üyesinden tam gün çalışma esasıyla çalışmayan meslektaşlarımızın sayısı ise sadece 600 civarındadır. Bu tartışmanın 600 öğretim üyesi tarafından yürütüldüğüne dikkatinizi çekmek isterim. Eğer söz konusu olanlar hekimlerse -çünkü kamuoyunda tartışma bu yönde yürütülüyor- Türkiye'de kamuda çalışan hekimlerin 90 bin civarında olduğunu biliyoruz. Bu 90 bin hekimden bugün için 600 arkadaşımızdan meslektaşımızdan bahsediyoruz demektir. Bu tartışmanın bu sayı üzerinden yürütüldüğünü bilmenin şu faydası var: Bir şekilde kamuoyuna iletilen, pompalanan bazı bilgilerin sanki buradaki durumun üniversitelerde, tıp fakültelerinde büyük probleme yol açacağını, bu problemin eğitimi-öğretimi, hasta hizmetlerini aksatacağını bu şekilde kamuoyuna lans etmeye çalışanlar var" dedi.
YENİ DÜZENLEME
Düzenlemeler yapılmadan önce öğretim üyesinin öğle vakti gelmeden özel çalışmasına gitmek üzere üniversitesinden, tıp fakültesinden, tıp fakültesinin uygulama merkezinden ayrıldığını ya da öğle vakti geldikten sonra özel hastalarıyla, özel işlemleriyle, özel ameliyatlarıyla meşgul olduğunu hatırlatan Akdağ, "Kuşkusuz bu eski dönemin öğrenci eğitiminin üzerinde, araştırmalar üzerinde çok olumsuz etkileri vardı. Şimdi bütün bu olumsuz etkileri ortadan kaldırabilecek tamamen, öğrencinin, araştırmanın bilimin insana hizmetin yanında duran bir düzenlemenin birkaç tıp fakültesi uygulama araştırma merkezinin bu meseleyi provoke edici davranışlarıyla lanse etmesi gerçekten, bu ülkenin insanına, öğrencisine, bilimine, büyük haksızlık. Şunu çok açık bir şekilde ifade etmek istiyorum, ne eğitimin ne hasta hizmetinin aksamasına asla razı olmayız. Herhangi bir üniversitemizde bir tıp fakültemizde eğitimle ya da hasta hizmetiyle ilgili en ufak bir aksaklık olacaksa biz bu durumu düzeltmeye hazırız" şeklinde
konuştu.