ERZURUM
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 23 Ekim'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından çözülebilen artçı depremlerin sayısının 1 aylık sürede 5 bin 205 olarak belirlendiğini bildirdi. 9 Kasım tarihindeki depremin Van kent merkezinde daha şiddetli hissedilmesinin nedeninin meydana gelen depremin ilk depremden daha sığ olması (derinliği 6 km.) ve Van kent merkezine daha yakın olması (Van kent merkezinin yaklaşık 10 km. güneybatısında) olduğunu açıkladı.
DEPREMİN HİSSEDİLDİĞİ İLLER
Van'da meydana gelen 7.2'lik depremin üzerinden tam bir ay geçtikten sonra AFAD'tan yazılı bir açıklama yapıldı. Depremle ilgili ayrıntılı billgilerin verildiği açıklamada şöyle denildi:
"Bilindiği gibi 23 Ekim 2011 tarihinde Van İli merkezinin kuzeyinde Türkiye saati ile 13.41'de bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; Erzurum, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Iğdır, Kars, Batman, Siirt illeri ve ilçelerinde hissedilmiştir. Aynı bölgede Edremit İlçesi'nin kuzeyinde 9 Kasım 2011 tarihinde Türkiye saati ile 21.23'te AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı'nca büyüklüğü 5.6 (Ml) ölçülen, derinliği 6 km. olan farklı bir deprem daha meydana gelmiştir. 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremin Van kent merkezinde daha şiddetli hissedilmesinin nedenleri; meydana gelen depremin ilk depremden daha sığ olması (derinliği 6 km.) ve Van kent merkezine daha yakın olmasıdır. (Van kent merkezinin yaklaşık 10 km. Güneybatısında).Deprem aktivitesi bakımından geçmiş dönemlerde oldukça aktif olan bölgede birçok yıkıcı depremin meydana geldiği bilinmektedir. Çaldıran, Hasan Timur Gölü ve Erciş fayları ile Güneydoğu Anadolu Bindirmesi bu depremleri üreten ana yapılar olup, 1945 M=5.8 Çatak, 1972 M=5.2 Van, 1976 M=7.2 Çaldıran ve 1977 M=5.1 Erciş depremleri, son yüzyılda meydana gelen en büyük depremlerdir. Ana şoktan sonra artçı deprem aktivitesi devam etmekte olup, bu durum grafik ve haritada da gözlenmektedir. Çözülebilen artçı depremlerin sayısı ilk depremin meydana geliş tarihinden itibaren 1 aylık sürede 5 bin 205 adet olarak belirlenmiştir. Bu deprem aktivitesinin sayısının azalarak devam edeceği tahmin edilmektedir. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı'nca çözümü yapılan artçı şoklardan 3.329 adedi 2 ile 3 arasında, 1.670 adedi 3 ile 4 arasında, 152 adedi 4 ile 5 arasında, 11 adedi 5 ile 6 arasında hesaplanmıştır."
YER HAREKETİ GÖZLEM AĞI VERİLERİ
AFAD Başkanlığı'nca işletilen Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'ndan elde edilen verilere göre 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen birinci depremin Muradiye istasyonunda ölçülen en yüksek ivme değeri Kuzey-Güney yönünde 178.5 gal, 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremin ölçülen en yüksek değeri ise Van Merkez istasyonunda Doğu-Batı yönünde 246.0 gal olarak belirlendi.
Bölgede AFAD Başkanlığı'nın Ulusal Sismolojik Deprem Gözlem Ağı ve Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı tarafından deprem aktivitesi 7 gün 24 saat olarak sürekli izlendiği bildirildi. Mevcut istasyonlara ilaveten Deprem Dairesi Başkanlığı'nca yeni istasyonlar kuruldu. Gerek deprem aktivitesi gerekse deprem ivme değerleri, Başkanlığın www.afad.gov.tr ve www.deprem.gov.tr adreslerinden takip edilebileceği açıklandı.
Son olarak, vatandaşlardan kesinlikle hasar gören binalara girmemeleri gerektiği uyarısı yapıldı.