ARİF ÇORUH
ERZURUM (İHA) - Erzurum’un Pazaryolu İlçesi’nde Ekmek israfının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması amacıyla düzenlenen “Bir Ekmek, Emek ve Gelecek demek” kampanyası büyük ilgi görüyor.
Pazaryolu Kaymakamlığının himayesinde, İlçe Tarım Müdürlüğü ve İlçe Müftülüğü bu konu ile ilgili toplantı ve seminerler düzenleyerek, Pazaryolu halkı, kurum çalışanlarını ve öğrencileri bilgilendirme çalışmaları yaptılar.
İSRAFIN ÖNLENMESİ
Kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Pazaryolu Kaymakamı Taner Tengir kampanya ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Başbakanlığımızın Genelgesi doğrultusunda, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası, tam buğday ekmeğini yaygınlaştırma amacını da içine alacak şekilde, tüm kurum ve kuruluşlarca işbirliği içerisinde ve kararlılıkla yürütülerek takip edilecek, ekmeğin israf edilmemesi bilincinin tüm fertlerimiz için bir yaşam biçimi haline gelmesi özendirilecektir” dedi.
TENGİR’İN BEKLENTİSİ
Özellikle ekmeğin yoğun tüketildiği yatılı okul öğrencilerinin israf konusunda daha duyarlı olmalarını isteyen Tengir, ekmek atıklarıyla ilgili bir proje çalışmasının yapılmasını ve yapılan çalışmaların, iki ay içerisinde komisyonlarca değerlendirmeye alınmasını ve uygulanmasını istedi. Tengir, değerlendirmeğe alınan projenin de ödüllendirileceğini sözlerine ekledi.
Tengir, “Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra; memur, işçi, Pazaryolu Halkı, ve öğrenciler çok önemli bir insanlık görevi olan bu kampanyaya gönüllü olarak her türlü destek ve yardımı sağlayacaklarına inancımız tamdır” dedi.
DENETİM
Pazaryolu Belediye Başkanı Recep Kaplan, ekmek fırınlarının sık sık denetlenerek kaliteli ve sağlıklı ekmek pişirilmesi konusunda ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde çalışacaklarını söyledi.
İlçe Müftüsü Cahit Küçükyıldız ise açıklamasında, “İslam dini dünya ile ahiret, ruh ile beden, hak ile sorumluluk arasında denge getirdiği gibi, yiyecekler konusunda da dengeli beslenme ve tüketimi emretmiş israf ve tebziri haram kılmış, hem beden ve ruh sağlığını hem de toplumsal dengeyi gözetici bir dizi tavsiye ve emirde bulunmuştur. Günümüzde gelişmiş toplumların aşırı beslenmelerinin ve israfın ciddi düzeyde sağlık ve ekonomi problemi haline geldiği görülünce, İslam dinin bu alandaki ilke ve önerilerinin önemi daha da iyi anlaşılmaktadır” diye konuştu.
İlçe Tarım Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Gülsüm Yılmaz da, mahalle ve köyleri gezerek ekmek israfı konusun da gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını söyledi.
Pazaryolu 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerinden Nur Betül Demir ise “Babaannesinin bizlere okulda ekmek israfı yapmamamız gerektiğini eğer ekmekler kuruduysa öğretmenlerinize söyleyin ekmekleri süt ve yumurta kullanarak daha lezzetli hale getirilerek israfın önüne bu şekilde de geçilebilir” diye konuştu.