AYHAN TÜRKEZ - Şair ve Yazar İsmail Bingöl Türk Ocakları Erzurum Şubesinde "Şiir ve İnsan" hakkında konuştu. Türk Ocakları Erzurum Şubesi'nin bu haftaki konuğu şair ve yazar İsmail Bingöl oldu.
//ŞİİR’İN ÖNEMİ
Dinleyiciden oldukça ilgi gören "Şiir ve İnsan" başlıklı sohbette; "Dünyanın kuruluşundan beri insanı meşgul eden ve insanın yaşadığı her yer de, her zamanda kendini gösteren şiirin, gelir getirir bir şey olmamasına rağmen; niçin bu kadar önemli olduğuna " değinen Bingöl; bunun en iyi delilinin, yine insanın kendisi olduğunu söyledi.
//ŞİİR KONUSUNU İNSANDAN ALIR
İnsandaki ahengin, organlarının birbirine uygunluğunun ve güzelliğinin de şiir gibi olduğunu, şiirin de insanı ve ona hizmet edenleri anlatıp, çağrıştırdığını, ondaki mükemmelliği gösteren bir vasıta olduğunu anlatan İsmail Bingöl; “Buna uygun davranmayan insanın yaptıkları ettikleri ve eksiklikleri, zalimlikleri de onun konusudur; dedi.
//YAZANI ÇOK OKUYANI AZ ÜLKE ÇELİŞKİSİ
"Bugün ülkemizde yazanı çok, okuyanı az olmak gibi bir çelişki içerisinde olan şiir; geçmişte insanoğlunun hayatından hiç çıkmamıştır." diyen Bingöl; sözlerinin devamında şunları söyledi: "Doğumdan ölüme kadar, hayatın her döneminde şiir var olmuş. Hele biz; daha çocukken annemize, öğretmenimize, bayrağımıza, vatanımıza, yurdumuza, sevgimizi, saygımızı şiirlerle dile getirmişiz. Bilmecelerimizi, ata sözlerimizi, deyimlerimizi bile kafiyeye dökmüş, bilerek, bilmeyerek şiirleştirmişiz. Onun için de Türk milleti için şair millet denmiştir. Padişahlarımız, başbakanlarımız da şiir söylemişler. Puta tapan, türlü zalimlikler yapan insanın hayatında da vardır şiir; inanan, inandığı gibi yaşayan ve zalimlerin zalimliklerini anlatan kişilerin hayatında da… Bizim İslâmiyet'ten önceki hayatımızda olduğu gibi, Arapların o dönemdeki hayatlarında da şiir çok önemliydi ve hatta günlük konuşmalarını bile şiirle yaptıkları bilinmektedir. "