HATİM OKUNACAK CAMİLER
Binbir Hatim okunacak camiler ve programları belli oldu:Erzurum Merkez İlçelerinden Yakutiye İlçe Müftülüğü; Kadana Camii (Sabah-Akşam), Çırçır Camii (Sabah-Akşam), Şerefiye Camii (Akşam), İlhamiye Camii (Akşam), Kardeşler Camii (Akşam), Dervişağa Camii (Akşam), Yukarı Mumcu Camii (Akşam), Dere Mahalle Camii (Akşam), Hilalkent Camii (Akşam), Veysel Karani Camii (Akşam), Dumlu Merkez Camii (Akşam), Ayazpaş Camii (Sabah), Nişancı Camii (Sabah), Cennetzade Camii (Sabah), Camilerinde,
Palandöken İlçe Müftülüğü;
Abuşoğlu Camii (Akşam Namazından Sonra), Babadereli Ahmet Efendi Camii (Akşam Namazından Sonra), Hapipbaba Camii (Akşam Namazından Sonra), Cemaliye Camii (Akşam Namazından Sonra), Ebu İshak Camii (Öğle Namazından Sonra), Güneş Camii (Öğle Namazından Sonra), Hacı Ahmet Baba Camii (Akşam Namazından Sonra), Hacı Salih Efendi Camii (Sabah Namazından Sonra), Hacı Osman Efendi Camii (Akşam Namazından Sonra), Hz. Osman Camii (Akşam Namazından Sonra), Hacı Selim Efendi Camii (Akşam Namazından Sonra), Palandöken Camii (Öğle Namazından Sonra), Saime Hatun Camii (Akşam Namazından Sonra), Selimiye Camii (Öğle Namazından Sonra), Solakzade Camii (Akşam Namazından Sonra), Suat Aslan Camii (Akşam Namazından Sonra), Toki Camii (Öğle Namazından Sonra), Yıldız Camii (Öğle Namazından Sonra), Köşk Camii (Akşam Namazından Sonra), Ramiz Efendi Camii (Öğle Namazından Sonra)
Aziziye İlçe Müftülüğü;
Merkez Çarşı Camii (Sabah Namazından Önce ve Sonra), Hz. Ebubekir Camii (Sabah Namazından Önce ve Sonra), Dadaşkent Merkez Camii (Akşam Namazından Sonra) Camilerinde halkın katılımıyla ayrıca tüm camilerde 18 Aralık 2015 Cuma Günü Sabah Namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla 1001 hatim okunmasına başlanılacak. Binbir hatimlerin okunacağı camiler ilgili ilçe müftülüklerince belirlendi.
1001 Hatim Programı dahilinde okunacak hatimlerin duası Erkeklere 15 Ocak 2016 Cuma günü Bayanlara ise 16 Ocak Cumartesi günü 09.00’da Ulu Camii’nde yapılacak.
Binbir Hatim geleneği, İbrahim Hakkı Konyalı’nın ‘Abideleri ve kitabeleri ile Erzurum Tarihi’ isimli eserine göre 1500’lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatılmıştır. Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve Oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı padişahı olduğu yıllara denk gelmektedir. Bu dönem Osmanlı Devleti’nin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda İlim Sanat ve Edebiyat alanında büyük gelişmeler olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır. Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, âlim, fazıl, zahid bir mübarek zat olup o devrin büyük zenginlerindendir. Duzcu (Tuzcu) köyünde mutasarrıflık yapan Ali Baba “Eğer her yıl 1001 Hatim okursanız Allah-u Teâlâ bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur.” diyerek sahibi bulunduğu 8 köyden 4’ünün gelirini tamamen (meşayih ve ulemadan olan evlatları nezaretinde) Erzurum’da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği “Bin Bir Hatimler’e vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum’da sürekli okutularak, Birinci Cihan harbi yıllarına kadar devam etmiştir. O yıllarda meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan Bin Bir hatimler, bir süre sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve o zamanın Erzurum Milletvekillerinden Mühirzade Asım Efendi ile Zihni beyler tarafından yeniden okutulmasının temin için Mustafa Kemal Paşa’dan izin alınarak devam etmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Pir Ali Baba’nın mezarı Erzurum Palandöken ilçesine bağlı Tepeköy Mahallesi ile Tuzcu Mahallesi arasında Erzurum ovasına nazır kendi adını taşıyan Pir Ali Baba tepesi üzerinde bulunmaktadır.