ERZURUM gazetesi
2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Erzurum'da devam ederken anlamlı bir kitap yayımlandı; İpek Yolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum." Kitabı hazırlayan Gazeteci-Yazar Demir Bilirdönmez, oyunlar başlamadan 3 gün önce vefat etti; kitap, oyunlar sona ermeden dağıtılmaya başlandı.
1943 Erzurum doğumlu Gazeteci Bilirdönmez, Hür Yol gazetesinden başladığı meslek hayatını, Hür Söz gazetesi, Tercüman gazetesi, Ak Ajans ve İhlas Haber Ajansı'nda muhabir, temsilci ve yönetici olarak uzun yıllar sürdürdü. Medyada pek çok gazetecinin yetişmesinde ciddi emeği olan Bilirdönmez'in uzun süredir bir kitap üzerinde çalışıyordu. "İpek Yolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum" adını verdiği kitabın tüm hazırlıklarını tamamladı; ancak rahatsızlandı ve kaldırıldığı Erzurum Göğüs Hastanesi'nde vefat etti.
İPEK YOLU'NDAN OLİMPİYATA ERZURUM-
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla yayımlanan kitapta, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum'da Palandöken Dağları'nın tarihi ve stratejik önemine vurgu yapılıyor. Ayrıca kitapta Türkiye'de ilk kayak eğitiminin Erzurum'da verildiği ve günümüze kadar gelen kayak serüveni yazılı ve görsel belgelerle anlatılıyor.
Kitabın öz sözünü de Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yazdı. Yazıcı, ön sözde sporun, ülkeleri ve insanları kaynaştırmada, dostluk ve barışı tesis etmede en büyük araç, gençlere ulaşabilmenin en etkili yolu olduğunu ifade etti.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da, yayımlanan kitabı, "Coğrafyası, insanları, kültürel birikimiyle ülkemizin güzide şehirlerinden Erzurum'un kış sporları tarihinin panoramik bir fotoğrafı" olarak tanımlıyor.
Gençlik ve Spor Erzurum İl Müdürü Fatih Çintimar'ın da hazırlayanlar arasında yer aldığı kitap, büyük boy kuşe kağıda basılı 440 sayfadan oluşuyor.
1915 yılından 2011 yılına kadar Erzurum, Palandöken, kayak, kış sporları ve tesislerinin hikaye edildiği 7 bölüm halinde hazırlanan kitabın ek bölümünde Palandöken türküleri, Palandöken kelebekleri ve Palandöken çiçekleri görsel ögelerin desteğiyle sunuluyor.
TRAMPLEN'İN YAPIMI VE İLK ATLAYANLAR
Kitabın Birinci Bölümü'nde Palandöken Dağları'nın co ğrafi durumu, adı ve stratejik önemine dikkat çekilerek, kayak ve kış sporlarıyla tanışması anlatılıyor. Kitapta, ayrıca Erzurum'daki ilk atlama kulesinin (tramplen) 1947 yılında yapımına başlandığı, 1950 yılında tamamlanarak kayak sporunun hizmetine sunulduğu kaydediliyor. 45 metre boyunda, 17 metre yükseklikte ve atlama ucu yerden 2 metre yüksekte olan bu atlama kulesinden, 1952 yılında ilk kez Avusturyalı kayak hocası Ogust Mayer ve daha sonra Erzurumlu kayakçılardan Argun Müceldili, Muzaffer Demirhan, Tahsin Modoğlu, Lütfü Avcıoğlu, Hilmi İnce ve diğer kayakçılar atlıyor.
Kitapta daha sonra Palandöken'deki tesislerin oluşumu ve master planında önemli emekleri olan eski valiler Necmettin Karaduman, Recep Birsin Özen, Mehmet Ağar, Oğuz Berberoğlu ile yerel yönetici ve sporcuların çalışmalarına yer veriliyor.
2011 için yapılan spor yatırımlarının etraflıca anlatı ldığı kitap, "Erzurum Çarşı Pazar", "Palan Dağı Dumandır", "Palandöken Yastığın - Haydi Gel Erzurum'a Gel" dizeleriyle son buluyor.