ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale HES göleti buz tuttu
Aşkale HES göleti buz tuttu
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
4 Haziran 2011 Cumartesi - 06:17

‘Bilinçli Su Kullanımı’ panelle ele alındı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, “Dünyada ve Türkiye’de Bilinçli Su Tüketimi” konulu konferansa ev sahipliği yaptı. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu ile Dr. Selda Örs’ün konuşmacı olarak katıldıkları konferansta, suyun biyolojik özelliklerinden su kaynaklarına varıncaya kadar birçok konuya değinildi.

‘Bilinçli Su Kullanımı’ panelle ele alındı

ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, “Dünyada ve Türkiye’de Bilinçli Su Tüketimi” konulu konferansa ev sahipliği yaptı. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu ile Dr. Selda Örs’ün konuşmacı olarak katıldıkları konferansta, suyun biyolojik özelliklerinden su kaynaklarına varıncaya kadar birçok konuya değinildi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, katıldığı “Dünyada ve Türkiye’de Bilinçli Su Tüketimi” konulu konferansta suyun yapısı ve kaynaklarını anlattı.
Suların içerdikleri kalsiyum ve magnezyum gibi elementlerin karbonat, bikarbonat, hidroksil, sülfat, klorür, nitrat, fosfat ve silikat tuzlarıyla suda erimiş olarak bulunmalarının, suya sertlik olarak tanımlanan bir özellik kazandırdığını kaydeden Okuroğlu, “Suların sertliği suyun eritici özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Sularda sertlik, geçici ve kalıcı olmak üzere iki grupta incelenmektedir. İkisini birden tanımlamak üzere toplam sertlik deyimi kullanılmaktadır.
Geçici sertliğe sahip sular kaynatıldıklarında karbondioksit açığa çıkarak sudan ayrılır, kalsiyum ile magnezyum, kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat şeklinde çökelerek geçici sertlik ortadan kaldırılabilir. Genellikle çay demliklerinde, su kaynatma kaplarında çökelen maddeler bu bileşiklerdir. Kalıcı sertlik suyun kaynatılmasıyla giderilemez, özel kimyasal yumuşatıcılardan yararlanılarak veya jeolitler aracılığı ile giderilebilir.” diye konuştu.
OKUROĞLU: TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SINIF KAYNAK SULAR SANAYİ KURBANI
Konuşmasında Türkiye’deki içme suyu standartlarına da değinen Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, “Ülkemiz içme suyu standartları, gelişmiş batı ülkeleri ve uluslararası standartlara uyum içerisindedir. Ancak yüksek standartlara sahip olmak güvenli içme suyu sağlanmasında yeterli olamamakta, iyi bir örgütlenmeyi ve içme sularının korunmasına ilişkin çalışmaları zorunlu kılmaktadır.” dedi.
Türkiye’de birinci sınıf yeraltı suyu kaynaklarının üzerinde sanayi atıkları depolama alanlarının ve sanayi bölgelerinin kurulduğuna dair örnekler bulunduğuna dikkati çeken Okuroğlu, “Her ne kadar ÇED raporları su kaynaklarının korunumu açısından önemli bir adım olduysa da geçmiş dönemlerde yapılan yanlış yer seçimleri su kaynaklarının içme amaçlı kullanımını olanaksız hale getirmiştir.” ifadelerini kullandı.
Dr. Selda Örs ise, insanlarda su tüketiminin önemini anlattı. Yetişkin bir insanın günde en az 8 litre su tüketmesi gerektiğinin altını çizen Örs, nüfus arttıkça artan su tüketiminin, beraberinde kaynak sıkıntısını getirdiğini dile getirdi. Türkiye’nin su zengini ülkeler arasında telaffuz edildiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Dr. Örs, bu nedenle kaynakların çok iyi değerlendirilmesi ve gelecekte yaşanması muhtemel su sıkıntısına karşı şimdiden tedbir alınması gerektiğini kaydetti.
“Dünyada ve Türkiye’de Bilinçli Su Tüketimi” konulu konferansa, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Haziran 2011 Pazartesi 17:13

Baskı esnasında bir yanlışlık olmuş olmalı, günlük 8 litre su yetişkin bir insan için çok fazladır. Bu değer normalde günde 2-2,5 litre arasındadır. Dr.Selda ÖRS

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü'den kongre atılımı
Psikolojik danışma hizmetlerinin Türkiye’deki yeri ve önemi, Erzurum’da ...
Akdağ, YÖK’e örnek oldu
YÖK Başkanı Özcan, “Sağlık Bakanı Sayın Akdağ’ın kendi hastanelerine ...
Öğrencilere hijyen desteği
Narman Kaymakamı A.Atakan Atasoy ve eşi Hacer Atasoy, Narman Lisesinde ...
 
Olur Hastanesi’ne hekim takviyesi
Olur Devlet Hastanesi’ne atanan iki yeni doktor görevine başladı. Sağlık ...
Olur'da ağaçlandırma seferberliği
Olur ilçesinde belediyesi çalışanları, ilçenin yeşillendirilmesi kapsamında ...
Erzurum Ovası kuşları sergiye çıktı
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden 5 öğretim ...
 
Sağlıkta çağdaş açılım
Hastaların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini evlerinde alabilmelerine ...
Sağlık Kulübü ödülleri verildi
Erzurum’da okular arası Sağlık Kulübü proje yarışmasında dereceye giren ...
SODES çocukların yüzünü güldürdü
Erzurum Pazaryolu Kaymakamlığı, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Karışıklığın Ortası
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva