SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’da, üstün zekalı öğrenciler için kurulan Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nin yaşadığı bina sorunu nihayet çözüme kavuştu. Geçtiğimiz yıl tarihi Erzurum Kongre binasının bulunduğu kampus içerisinde kurulan Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi için Atatürk Lisesi’nin hemen yanında yer bulundu. Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin eğitim öğretim hizmeti verdiği Kongre Caddesi’ndeki Kongre Binası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlandığı için faaliyete geçirilemeyen merkezde, öğrenci tespit süreci de başladı. İlk etapta 40 üstün zekalı öğrencinin eğitim göreceği Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, önümüzdeki eğitim öğretim yılında faaliyetine resmen başlamış olacak.
//MERKEZ ATATÜRK LİSESİ YANINDA KONUŞLANDIRILACAK
Bina sıkıntısı yüzünden bir türlü faaliyete geçirilemeyen Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’ne nihayet yer bulundu. Atatürk Lisesi’nin hemen yanında bir dönem ilkokul olarak kullanılan bina, bir yıldır faaliyete geçebilmek için bekleyen Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’ne tahsis edildi. Bina sorununun çözüme kavuşturulmasıyla birlikte harekete geçen merkez yetkilileri, önceki gün Erzurum Lisesi’nde ilköğretim okullarını temsilen öğretmenlerle bir araya geldi. Toplantıda, Merkez Müdürü Ahmet Alkan tarafından öğretmenlere bilim ve sanat merkezlerinin işlevi hakkında bilgiler verilirken, öğrenci tespit sürecinin de başladığı bildirildi.
Üstün zekalı öğrencilerin eğitim öğretim gördükleri okulların ve ders saatlerinin dışında, laboratuarlarda özel eğitime alınmaları amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nde, öğrencilere Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar ve Matematik eğitimleri verilmesi planlanıyor.
//ÜSTÜN ZEKALİ ÖĞRENCİLER, MERKEZE KABUL EDİLECEK
Cevat Dursunoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nin faaliyet şekliyle ilgili olarak edinilen bilgilere göre, Bilim ve Sanat Merkezi’nde, Erzurum’da öğrenim gören üstün zekalı öğrenciler yararlanabilecek. Okullarda öğrenim gören öğrenciler arasından üstün zekalı olanlar erken yaşlarda tespit edilerek farkındalık yaratılacak. Merkezde, öğrencilerin, sahip oldukları bu potansiyelin doğru yönlendirilmesi ve kapasitelerinin geliştirilmesi sağlanacak. Bilim ve Sanat Merkezi’nde; hedef kitlenin ilk etapta 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri olduğu bilgisine ulaşılırken, işleyiş süreci ise, şöyle olacak: Okullara gözlem formları göndermek suretiyle sınıf öğretmenleriyle temasa geçilip, üstün zekalı öğrencilerin bu formlara işlenmesi sağlanacak. Daha sonra Bilim ve Sanat Merkezi’nin komisyonu tarafından değerlendirilmeye alınacak olan öğrencilere, Temel Kabiliyet Testi (TKT) uygulanacak. Bu testten geçebilen öğrencilere daha sonra IQ testi uygulanacak. IQ testinden 130 alan öğrencilerin listesi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne sunulacak. Bu süreçten sonra Genel Müdürlük, kontenjan sınırları dahilinde öğrenciler arasından bir değerlendirme yaparak, onay verecek. Onayı alınan öğrenciler, böylece Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim görmeye başlayacak.