Şehirdeki edebiyat-tarih ve kültür alanındaki boşluğu dolduran dengi ikinci yılının 5. Sayısını okurlarıyla buluşturdu.
Üç ayda bir yayımlanan derginin son sayısında yine şehrin kültürüne, manevi dinamiklerine, tarihine ve edebiyatına ışık tutan konular yer alıyor. Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’ın maddi ve manevi destekleri ile imtiyaz sahipliğini üslenmesinin ardında Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Taşyürek yönetimindeki 'Beyazşehir Palandöken' dergisi, ikinci yılının 5. Sayısında da kapak ve dosya konuları ile beğeni toplamaya devam ediyor.
BULUTLAR, ŞEHRİ İDRAK ETMEK İÇİN ŞEHRİ YAZMAK GEREKİR
İnsanlar yaşadığı şehre, şehrin fiziki yapısı değil şehrin ruhaniyeti bulduğu topraklara bağlı olduğunu söyleyen Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, ”Bu şehrin tarihini, tarihçilerini, kültürünü, kültürüne hizmet eden şahsiyetlerini, sanatını, sanatçısını sizlerle ikinci yılımızda ve beşinci sayımız da buluşturmanı öncelikle mutluluğunu yaşıyoruz. Erzurum yazıyoruz. Şehre not düşüyoruz. Yarınlara miras bırakalım istiyoruz. Tıpkı geçmişi bize miras bırakan ve isimlerini bu şehrin tarihine nakşeden insanlarımız gibi. Şehirden konuşan ve yazan tarihin den bahsetmek zorundadır. Şehirden konuşan ve yazan kültürden, sanattan, insandan bahsetmek zorundadır. Şehrin idrak etmek için şehri yazmak gerekir. Şehirde yaşamak ve şehri fark etmek için yazılanları okumak gerekir. Yaşamak güncel, yazmak ise tarihe yöneliktir. Şehrimizi yazarak göremediklerimizi, duyamadıklarımızı, hissedemediklerimizi bizlere hissettirenlere minnet borçluyuz. Şehir yollar, caddeler, sokaklar, kaldırımlar, evler ve işyerlerin den ibaret değildir. Planlı veya plansız fiziki yapılar er-geç değişmekte yeni planlarla şehrin sülieti değişmektedir ve bu kaçınılmazdır. İnsanları yaşadığı şehre, şehrin fiziki yapısı değil şehrin ruhaniyeti bulunduğu topraklara bağlar. İnsanla şehir arasında karşılıklı bir bağ vardır. Yaşamak istediğimiz her yerde yaşayamayız. Canımızın istediği her yeri mekan tutamayız. O mekanın insanı kendine çeken bağlarının olması gerekir. Kapamayacağı, vazgeçemeyeceği, ayrılıp gitse dahi özlemlerle yanıp tutuşacağı bağlar gerekir. Erzurum, Erzurumlu ile işte böyle bağların oluşturdu kadim bir şehirdir. Bu Kadim şehir için geçmişte yazılanlar; Ahmed Hamdi Tampınar’ların, İsmail Habib Sevuklar’ın Evliya Çelebi’lerin sayısız edibin, şairin, aşığın tarihe düştükleri notlar bizi Erzurum’a çeken bağlar arasında baki kalmıştır, kalacaktır. Beyazşehir Palandöken’de yazılanlar da kuşaktan kuşağa bu şehrin değerlerini tanıtma adına şimdiden kütüphanelerde, arşivlerde yerini almıştır ve alacaktır. Gelecek kuşaklar bu derginin sayfalarında yazılanlardan eminim çok faydalanacaklardır. Bu açıdan tarihi bir görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Şehre sahip çıkma onu tanıma ile mümkündür. Şehrin maddi ve manevi dinamiklerini tanımayanların şehrin istikbali adına bir şey üretmeleri mümkün değildir. Bu şehri yazarak geçmişle gelecek kuşaklar arasında köprü olanları tebrik ediyorum. Beyazşehir Palandöken dergisinin Türkiye’de aranan, özlenen, beklenen bir dergi oluşuna katkıda bulunan yazan ve okuyan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TAŞYÜREK, DERGİMİZİN SAYFALARINI HERKESE AÇIK
Palandöken Belediyesi'nin kültür yayınları arasında çıkan derginin Editörü Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Taşyürek, yayınlarında tarihi geçmişi ön plana çıkarttıklarını söyledi. Taşyürek, "Dergimiz, gerek Erzurum'da gerek Türkiye genelinde beğenilen bir dergi hüviyetine kavuştu. Ortak paydası Erzurum olan herkese deneme, makale, şiir, söyleşi, araştırma yazılarıyla dergimizin sayfalarını açtık. Ülkemizin neresinde yaşıyor ve nerede yazıyor olursa olsun, Erzurum'la ilgili duygularını paylaşmak isteyen akademisyenlerimizi, yazarlarımızı, şairlerimizi, düşünce adamlarımızı yazı kadrolarımız arasında görmek istiyoruz. Bugün 5. sayısını çıkardığımız dergimiz de yine çok değerli bilgilerin kaleme alındığı ve ilgi ile okunacak röportajlar, araştırmalar, makaleler, şiirler ve tarihimize ışık tutacak konular yer aldı" dedi.
BEYEZŞEHİR PALANDÖKEN DOLU DOLU
Beyazşehir Palandöken Dergisi 5. Sayısın da Erzurum’un 1918’de düşman işgalin den kurtuluşunu Bilgehan Pamuk yazarken, 93 Harbini alanda uzman Erol Kürkçüoğlu kaleme aldı. Ömer Özden ve İsmail Sevuk’un “Yurttan Yazılar” isimli kitabındaki Erzurum bölümünü tahlil yaptı. Yaşar Bayar,”Unutulmuş Bir Replik; Erzurum Şehir Müzesi ve Arşiv” yazısı ile önemli bir eksikliğe kapı acarken, Murat Küçükuğurlu,” Cumhuriyetin ilk yılları da Erzurum’da Sosyal ve Kültürel Hayat”, Osmanlı tarihinde yanlış tanıtılan Erzurumlu bir Şeyhüislam Musa Kazım Efendi’nin mason olmayacağını kanıtlarıyla kaleme alan Ali Akbulut’un yazısı yer alıyor. Haldun Özkan” Kuzeydoğu Anadolu İpek Yolu’nda Seyyhlar, kervanılar ve Kervansaraylar” Hakan Hadi Kadıoğlu,” Pasin’in Bey Mezraları’nı”, Erzurum güçlü sesi Raci Alkır’ı İsmail Bingöl, Veyis Demirçay ise “ Farsça Şiir Söyleyen Erzurumlu şairler” “ Şair Nefi” Mustafa Erkem “ Erzurum’un Dip Tarihi”, Ellerinin hünerlerini türkiyeye ve Dünyaya tanıtan iki insanımız Doğan Hattatoğlu ve İlhami Durmaz ile röportaj, Erzurum’un önemli manevi dinamiklerin den Mehmet Kırkıncı Hoca efendi ile ilginizi çekecek söyleşi, El sanatlarının yeni genç ismi Muhammet Mağ’ın portesiyle karşımıza çıkarken Sahasında uzman yazarlarımız fotoğraflarıyla farklı duygular yaşatacak İsmail Cemil Özyazıcı,Onur Özsoy, Emrah Hemşinli,Mehmet Seçer, Abdullah Özdemir ve Barış Yorulmaz’ın katkıları yer aldı.