Erzurum’da yaşanan kaliteli küçükbaş hayvan sıkıntısına çözüm amaçlı 26 bin metrekare alana yapılan 6 bin metrekarelik kapalı damızlık koyun ve koç deposu bitti. Tesisin yapım maliyeti 4 Milyon TL’yi bulurken, içerisinin dolmasıyla birlikte yaklaşık 6 Milyon TL bütçeye ulaşması hesaplanıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) 14. Çağrı Dönemi ile desteklenen ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği tarafından yapılan depo, hizmete açıldıktan sonra 15 personel de istihdam edecek.
İnşaatı tamamlanan deponun son durumu hakkında bilgi veren Erzurum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birlik Başkanı Emrullah Akpunar, “Koyun çiftliğimizin yapımı bitti. Çiftliğimiz 26 bin metrekare alan 6 bin metrekarelik kapalı alan olarak yapıldı. Şuanda bin damızlık koyun ve bin adette damızlık koç kapasitelidir. İlerleyen yıllarda bu kapasiteyi de arttıracağız. Bu depo Erzurum İli Damızlık Koyun ve Koç Islah Projesi kapsamında yapılmıştır. Tesisimizin inşaatı 4 Milyon içindeki malzemeler ve damızlık koyunların yerleştirilmesiyle birlikte 6 Milyon TL’yi bulmasını hesaplıyoruz. TKDK’nın 14. Çağrı Programı ile Bir Milyon 690 Bin TL desteği sağlanmıştır.” dedi.
EN İYİLER SEÇİLECEK
Yapılan depoda yetiştirilecek damızlıklar hakkında konuşan Akpunar, “Bu depoda yetiştirilecek damızlıklar, Erzurum’da 10 yıldır yapılan ıslah çalışmaları sonucu elde edilmiş elit sürülerden seçilen dişi koyun ve koçlar seçilerek buralarda yetiştirilecek. Koyun ve koçtaki kaliteyi arttıracağız. İlaç, laboratuvar gibi ortamlarda yetiştirilen hayvanlar gibi değil de tamamen doğal yollarla verimi yüksek kaliteli koyun ve koçlar yetiştireceğiz.” diye konuştu.
12 BİN ÜYE BURADAN YARARLANACAK
Erzurum’un 20 ilçesinde olan 12 bin koyun üreticisinin depodan faydalanacağını dile getiren Akpunar, “Havaların ısınmasıyla birlikte açılışını yapacağımız çiftlikten Erzurum’da bulunan 20 ilçedeki 12 bin üyenin damızlık ihtiyacı karşılanacaktır. Daha önceden dışarıdan getirtmek zorunda olduğumuz damızlık ihtiyaçlarını şimdi depomuzda tamamen hastalıklardan arınmış bir şekilde buradan karşılayabileceğiz. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde depomuzun farkını herkes görmüş olacak.” şeklinde konuştu.
KABA YEM SIKINTISININ SUÇLULARI BİZİZ
Erzurum’da kaliteli hayvan yetiştirmek için yeterince kaba yem olmadığını ifade eden ancak üretimde fazlasıyla üretildiğine dikkat çeken Akpunar, “Erzurum ilinde kalite ve enerjisi yüksek kaba yem üretimiz fazlasıyla mevcut. Ancak biz parası iyi diye bu yemleri Karadeniz Bölgesi gibi batı illerine satıyoruz. Yerine de Doğu ve Güneydoğu illerinden kalitesiz kuru saman alıyoruz. Bu da yetiştiricilikteki kaliteyi düşürüyor. Eğer biz ne zaman ihtiyacımız olan ve ürettiğimiz kaba yemi kendimiz için üretirsek o zaman böyle bir sıkıntıda ortadan kalkacaktır.” diye konuştu.