ÖZTÜRK’ÜN MESAJI
Vali Öztürk, “Milletçe birlik ve beraberliğimizin ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığı şu günlerde, bayramın bizler için bütün güzelliklere açılan bir kapı olması en kalbi temennimdir. Karşı karşıya kaldığımız problemleri de yine hep birlikte ulusal yardımlaşma ve dayanışma içinde çözebiliriz” dedi.
//BAYRAMIN RUHU
“Bir Ramazan Bayramını daha yüce milletimiz ve değerli Erzurumlularla birlik, beraberlik, huzur ve güven içinde idrak etmenin mutluluk ve sevincini hep birlikte yaşamaktayız” diyen Öztürk Özelde İslam alemine genelde ise bütün dünyaya kardeşlik ve dostluk mesajı veren bu günleri ilimizde de ruhuna uygun yaşamak ve yaşatmak hepimizin görevi olmalıdır.” Vurgusunu yaptı.
ERZURUM MARKA İL
Valisi Öztürk, Erzurum'un da İstanbul gibi ismiyle marka bir kent olduğunu belirterek, “Erzurum denilince olumlu olumsuz herkesin aklına bir şeyler gelir. Ama olumlu hali ağır basar. Bundan sonra eğitim, sağlık ve turizm çıkışlarıyla, daha da tanınacağına inanıyorum.” mesajını verdi.
Bozulmamış doğasının avantajlarıyla organik hayvancılık gibi katma değerli üretime de yönelmeyi amaçlayan kent, hayvancılık teşvikleri sonrasında artan yatırım başvurularından da umutlanmış durumda. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'un da İstanbul gibi ismiyle marka bir kent olduğunu belirterek, “Erzurum denilince olumlu olumsuz herkesin aklına bir şeyler gelir. Ama olumlu hali ağır basar. Bundan sonra eğitim, sağlık ve turizm çıkışlarıyla, daha da tanınacağına inanıyorum.” dedi.
Yıllar önce ilk kez öğrenciyken geldiği Erzurum'un olumlu bir gelişim süreci sonunda 360 binlere ulaşan nüfusuyla Doğu Anadolu'nun en büyük kentine dönüştüğünü ifade eden Öztürk, “Erzurum her ne kadar şu anda gelişmiş bir kent statüsünde olmasa da, gerek Kafkaslar'da gerekse bölgesinde ticaret ve sanayi açısından çok gelişmiş bir il de yok. Kafkaslarda en gelişmiş diyebileceğimiz bir Bakü var. Öte yandan Erzurum önceden çevre illerin ticaret merkezi konumundaydı. Şimdilerde bu vasfını kısmen yitirdi. Erzurum şimdi sağlık ve eğitim kenti olarak çıkıyor karşımıza. Her şehir, her şeyi yapabilme kabiliyetine sahip değil. Belli alanlarda kabiliyetli kentler var. Erzurum için en önemli unsur hizmet sektörüdür.” diye konuştu.
Kentte sağlık alanında kampus ihtisas hastaneleri oluşturulduğunu, ilçelerde de hastaneler kurulduğunu aktaran Öztürk, “Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı 2 hastaneden biri Aziziye Hastanesi. Ayrıca bölgenin en büyük hastanesi olan Bölge Eğitim İhtisas Hastanesi'nin yanında da bir hastane daha yapılacak. Erzurum sağlık alanında bölgenin en önemli merkezi olacak. Diğer tarafta eğitimde, Erzurum'un eski ve köklü bir üniversitesi var. Bunun yanında yeni 4 üniversite daha kurulması bekleniyor. Söz konusu gelişmeler gelecekte Erzurum'u eğitim şehri yapacak. Erzurum turizmde de önemli bir merkez.” ifadelerini kullandı.
//KIŞ OYUNLARINA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI YÜZDE 85 ORANINDA TAMAM
UNIVERSIAD'ın Erzurum'a çok şey kazandıracağını vurgulayan Öztürk, “Burada Erzurum’a yaklaşık 500 milyon dolarlık bir kamu yatırımı yapılıyor. Yatırımların yüzde 85'i i tamamlanmış durumda. Bu kapsamda birçok spor tesisi ve konaklama tesisleri yapıldı. Büyük yatırımlardan bahsediyoruz. Türkiye'de olmayan tesisler Erzurum'da yapılıyor. Tabi ki bunun getirisi de o ölçüde büyük olacak. Gelişmiş ülkelerde bu gibi tesislerin yapılması o alandaki spor faaliyetlerini yöre insanının yapmasını etkiliyor. Burada da böyle olması için çalışılmalı. Bu tesisler gelecekte madalya alan sporcuların bu şehirden çıkmasını sağlayacak. Bunun gibi daha pek çok kazanç sıralamak mümkün.” şeklinde konuştu.
2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın sürdürülebilirlik açısından da bir başlangıç olacağını vurgulayan Öztürk, “Yapılan tesisler, spor salonları ilk defa 2011 yılında kullanıma geçecek. Dış ülkelerden yüzlerce insan ilk defa ağırlanacak. Bu Erzurum'un vereceği bir imtihan olacak. 2011, organizasyon kabiliyetimizi gösterecek. Başarımızı da göreceğiz. Yani olimpiyatı start olarak görüyoruz. Daha sonrasında her bir kurum amatör sporcu yetiştirerek, müsabakalar düzenlemek konusunda çalışacak, Erzurum'un sportif faaliyetlerde yer almasını sağlayacak. Dünyada da böyledir. Kentler yaptığı işle öne çıkar: En iyi kayakçıların Alpler'den gelmesi gibi” açıklamasını yaptı.
//2. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İLKİNDEN ÇOK FARKLI OLACAK…
Erzurum'un ekonomik kalkınması için kent halkının birlik içinde olması ve çok çalışması gerektiğini belirten Öztürk, “Bazı sınır kapılarının açılması Erzurum'un mutlaka gelişmesine ve hareketlenmesine sebep olacak. Çevresinde ticari açıdan çok da gelişmiş bir ülke olmaması Erzurum'a avantaj yaratacaktır” dedi. Erzurum'daki sanayi yapılanmasına da değinen Öztürk, 2'nci OSB'nin daha çok depo gibi kullanılan 1'inci OSB'den farklı olacağını vurgulayarak, “2'nci OSB'deki yerlerini uygun şartlarda kullanmayanlardan tahsisleri geri alınıp kapatılacak. 2'nci OSB üretime dayalı, hareketli olacak. Bizde mevzuat çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılacak. İkinci OSB getirimli olacak” ifadesini kullandı.
//HAYVANCILIK TEŞVİKLERİ YATIRIM TALEBİNİ ARTIRDI…
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, kentin büyükbaş hayvancılık alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, “Türkiye'nin en geniş mera alanları bu bölgede yer alıyor. Bu yüzden köylerin organize olması ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu büyük mera alanlarında teknolojinin en son olanakları kullanılarak hayvancılık yapılmasını sağlamalıyız. Gelecekte de özellikle bu alanlarda merkez il olacağı kanaatindeyim. Bunlar planlarımız arasında var. Bu söylediklerimizin gerçekleşmesi durumunda gelecekte Erzurum yine bölgenin en önemli kenti olur.” diye konuştu.
Bölgeye hayvancılık teşvikleri sonrasında birçok yatırım başvurusu geldiğini kaydeden Öztürk, “Şehir dışından da yatırım yapmak isteyenler var. Henüz hâlihazırda bir proje çalışması yok. Bu daha çok Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilgili olabileceği bir konudur. Erzurumluların da harekete geçeceğini tahmin ediyorum. Çünkü değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat var.” dedi.
//PASİN VE DAPHAN’DA PANCAR, AYÇİÇEK VE TAHIL…
Coğrafi anlamda kış döneminden olumsuz yönde etkilenen Erzurum'un Pasin ve Daphan ovalarında şeker pancarı, ayçiçeği, tahıl ürünleri yetiştirildiğini aktaran Vali Öztürk, “Güneyde hayvancılık ağırlıklı, kuzeyde daha çok meyve seracılığı yapılıyor. Bunlar destekle daha iyi duruma getirilebilir. Yine de Erzurum'un dinamizmini hizmet sektörü daha çok ortaya çıkarır.” açıklamasını yaptı.
Erzurum'da tarımsal toprağın verimli kullanılması için arazi toplulaştırmasına ihtiyaç olduğunu belirten Öztürk, “Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Silaj yem bitkileri, ayçiçeği, hububat ve şeker pancarına ağırlık verilmeli. Ama daha çok yem bitkilerine yönelmek gerek” şeklinde konuştu.