İZMİR (İHA) - Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Erzurum İlini Sevenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde yöre derneklerinin başkanlarıyla iftar yemeğine katıldı.
Erzurum İlini Sevenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen gecede, Bayraklı Erzurumlular, Palandöken, Narman, Oltu, Çatlı, Tortum, Olur, Şenkayalılar, Hınıs Kongur Köyü dernek başkanları hazır bulundu. Başkan Karabağ ve misafirler iftar saatinin gelmesiyle birlikte oruçlarını açtı.
Yemeğin ardından 25 Temmuz’da Şehit Ümit Boz tesislerinde 18. yüzyılda yaşamış jeoloji, astronomi ve matematik bilgini olarak tanınan Erzurumlu İbrahim Hakkı’yı anma, sema gösterisi ve iftar yemeğinden oluşan özel gecede bir araya geleceklerini söyleyen Başkan Hasan Karabağ, “Bayraklı’da yaşayan Erzurumlular olarak sizleri böyle güzel bir gecede ağırlamaktan dolayı mutluluk duyacağız. Güzel bir gece olacağını düşünüyoruz. Bunun için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Sizlerin de dernek başkanları olarak katılım sağlayacağınıza inanıyoruz” dedi.
Erzurumluların ve birçok vatandaşın İbrahim Hakkı’yı tanımadıklarına dikkat çeken Karabağ, şunları söyledi: “18. Yüzyılda yaşamış ve o dönemin kısıtlı imkanlarında astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji, din ve tasavvuf üzerine birçok değerli çalışması olmuş. Bu dünyaya Marifetname adında bir de eser bırakıp gitmiş. Bu gece İbrahim Hakkı’nın da tanınmasına olanak sağlayacak.”
ERZURUMLU İBRAHİM HAKKI KİMDİR?
18 Mayıs 1703 de, Erzurum Hasankale'de dünyaya geldi. Küçük yaşlarda annesini daha sonra babasını yitiren İbrahim Hakkı, bir süre amcasının yanında kalıp bu süre içinde eğitimine devam etti. İbrahim Hakkı, sürekli olarak dinî ve bilimsel konularla ilgilenmiş ve 1780 yılında rahatsızlanarak aynı yılın 22 Haziran günü vefat etmiştir.
Manzum ve düz yazı toplam on beş eser yazan İbrahim Hakkı'nın en önemli eserleri Divan ve Marifetname'dir. Astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji ve din ile ilgili pek çok çalışma yapmıştır. Tasavvufî konularla birlikte, fen bilimleri hakkında da geniş bilgileri kapsayan Marifetname adlı eseri, ansiklopedik bir özellik taşımaktadır. 1757'de tamamlanan Marifetname yalın ve halkın anlayabileceği bir dilde yazılmıştır. Yazarın söylediğine göre Marifetname 400 kitaptan yararlanılarak yazılmıştır. Bu kitapta ilk defa bir alim tarafından Güneş Sistemi (hey'et-i cedide) anlatıldı.