Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi Başkanı Taner Bayır, Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik açıkladığı teşvik paketinin bölge için umut verici ancak geçmişte olduğu gibi günümüzde de bir takım bürokratik engellerden dolayı endişeli olduklarını açıkladı.
Türkiye'nin yıllardır terör nedeniyle ekonomik alanda kaybettiklerini açıklanan teşvik paketi sayesinde geri alabileceği belirten Başkan Taner Bayır, pakette belirlenen cazibe merkezi 5 ilin arasında Erzurum’un da olmasının memnuniyet verici olduğunu bildirdi. Ancak, geçmiş yıllarda olduğu gibi başta Erzurum olmak üzere, hala bölge de yaşanan bazı bürokratik engeller ve yavaş süren resmi işlemler nedeniyle bölge halkının teşviklerden yeterince ve zamanında yararlanamayacağından endişe duyduklarını dile getirdi. Böyleye yatırım yapacak olan işadamlarının en büyük sorununun arsa konusu olduğuna dikkat çeken Bayır, bunun da Defterdarlık, Milli Emlak ve Belediyeler gibi kurumların iş adamlarına yardımcı olmaları, işlemlerini hızlandırmaları ile ancak aşılabileceğini bildirdi.
“TEŞVİK PAKETİ ÜLKE EKONOMİSİNE DOĞRUDAN KATKI SAĞLAYACAKTIR”
Teşvik paketinin, oluşturacağı yeni istihdam olanaklarıyla başta bölgeye, dolayısıyla da ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağını hatırlatan Bayır, şunları kaydetti:
"IMF'nin bir araştırmasına göre, Türkiye'ye 1970-2011 döneminde toplam 504 milyar dolar yabancı sermaye yatırımı gelmesi gerekirken, terör tehdidinden dolayı bu rakam 126 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Yani 378 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığı belirtilmiştir. Yine terörün ülkemize 30 küsur yıllık maliyetinin toplam 1,5 trilyon dolar düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Bütün bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, yeni teşvik paketinin Türkiye ekonomisi için önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu paket sayesinde Türkiye, terör belası yüzünden on yıllardır ekonomik anlamda kaybettiklerini geri alacaktır."
Başkan Bayır, orta ve uzun vadede bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının da ‘Doğu ve Güneydoğu Cazibe Merkezleri Programı Ve Yatırım Destek Hamlesi’ Teşvikleri ile asgari düzeye indirilebileceğini vurguladı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan toplam 23 il 5 ayrı küme halinde programa dahil edilerek sağlanan özel imkanlarla 2016-2020 döneminde 62 milyar TL kamu ve 78 milyar TL’lik de özel sektör olmak üzere 4 yılda toplam 140 milyar TL yatırım yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Taner Bayır, program kapsamındaki iller ve oluşturulan kümelerin ise şu şekilde olduğunu açıkladı:
Kars (Merkez), Ardahan, Iğdır, Ağrı
Van (Merkez), Muş, Bitlis, Hakkari
Diyarbakır (Merkez), Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak
Erzurum (Merkez), Erzincan, Gümüşhane, Bayburt
Malatya (Merkez), Elazığ, Adıyaman, Tunceli, Bingöl
Bayır, 23 ili kapsayan bu büyük atılımla, bölgede gerek ekonomik gerekse sosyal bakımdan önemli değişimler görüleceğini de belirterek, "Bu paketin uygulamaya geçmesiyle birlikte bölgenin sosyal ve ekonomik altyapısı daha sağlam bir zemine oturacak, terör örgütlerinin eyleme geçmesine meydan vermeyen bir istikrara ulaşılacaktır. Ancak tek endişemiz özellikle Erzurum’a yatırım yapacak olan veya yapmayı düşünen iş adamlarımızın geçtiğimiz yıllarda karşılaştığı bir takım bürokratik engeller ve resmi işlemlerin ağır aksak yürümesi. Bu sorun aşıldığı zaman inanıyorum ki iş adamlarımız bölgemize yatırım yapmak için bu teşvik paketinden azami şekilde yararlanacaktır" diye konuştu.