Bilinçsizce yakılan anız ve sap bitkilerin büyümesini etkilerken hastalığa neden oluyor. Çiftçilerin hasat sonrası kalan atıkları yakmaları aynı tarlada yetişen bitkiler için tehlike oluşturuyor.
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, hasatın kalan kısımlarının yakılması ciddi sorunlara yol açtığını belirterek, “Biçilen, hasat ekilen ekinin tarlada kalan sap kısımları anız olarak isimlendirilmektedir. Bitkilerin gelişmesi için gerekli olan besin maddelerinin bir kısmını, organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Humus aynı zamanda toprakta yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlar. Topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyonla taşınmasını önler ve aynı zamanda toprağın iyi havalanmasını sağlayan organik bir maddedir. Anızların yakılmasıyla çok uzun zaman sürecinde oluşan bu organik maddeler toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozar. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı gelişir. Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azotun noksanlığına bağlı olarak bitkilerde gelişme geriliği şekillenir. Aslında anız, toprakta geleceği inşa etmektedir. Ancak bu inşa süreci yanlış uygulamalar sonucu zarar görmektedir. Çiftçilerimiz hasat sonrası kalan atıkları yakarak kısa yoldan kurtulmak istemektedirler. Bu gelenek yıllardır süregelen ve çiftçilerin vazgeçmedikleri yanlış bir uygulamadır. Anız yakma ile birlikte sadece toprak üzerinde görülen yok edilmeyip, aslında aynı tarladaki bitki neslinin geleceği de yok edilmektedir. Anızın yakılması tarladaki bitkilerin sürekliliğine ve çevreye de ciddi zarar vermektedir. Ayrıca yakılan tarlalara komşu olan ormanlık, fundalık ve çalılık gibi orman alanları da bu yakma işleminden olumsuz etkilenmekte ve kimi zaman orman yangınları şekillenebilmektedir.” dedi.
Anız yakmak kanunen yasak olduğunu belirten Akar, “Anız yakarak yasaya uymayanlara her dekar için 40,87 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza 5 kat artırılır. Bu çerçevede, 2016 yılında, İl Müdürlüğümüzce il genelinde yapılmaya başlanan kontrollerde, bir kısım İlçelerimizde anız yaktığı tespit edilen çiftçilere idari para cezası işlemi uygulanmıştır. Anız yakanları gören vatandaşlarımız; Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü 0442 235 2271 nolu telefona, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, Orman Bölge Müdürlüğüne, Orman yangın 177 ihbar hattına, Jandarma 156 ve Emniyet 155 ihbar hatlarına ihbarda bulunması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.