Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Prof. Dr. Zafer Bayburtluoğlu’nu anma programı düzenledi. Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen program açılış konuşmaları ile başladı.
Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, “Yaşantısıyla herkese örnek olmuş herkesin takdirini kazanmış mümtaz bir insan. Hiç kırıcı olmamış, çok yetenekli, sorunlara çare arayan ve zorlukların üstesinden gelen bir insan. Yenilikten yana adil ve hakkaniyetli bir kişi. İhtiyaç sahibi öğrencilerin yanında. Onun öğrencisi olan bizler hep onu örnek aldık. İyi bir sanatçı ve iyi bir koruyucuydu.” dedi.
Edebiyat Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün Bayburtluoğlu ile ilgili şunları kaydetti: “Bu vefalı öğrencileriniz sizden aldığı bayrağı daha ileriye taşımak için canla başla çalışmaya devam ediyor. Ben asistanlığım döneminde farklı bölümlerdeydim ama hocalarımız hep kendilerinden gördü bizde onları öyle gördük. Ayrıca vefakar öğrencisi Haldun Bey’e özel sayısından ötürü teşekkür etmek istiyorum. Teşriflerinizden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Her türlü imkanımızla yanınızda olacağımızı belirtmek istiyorum.”
Bayburtluoğlu’nun kızı Sedef Bayburtluoğlu ise duygularını şöyle ifade etti: “İlk defa dinlediğimiz anılarıla dönmek bizim için büyük bir şans ve ayrıcalık. Burada olmak gurur verici ve kıymetli. 21 yıl sonra Erzurum’a geldim. Buraya gelmek bizim için yanlarında huzur duyduğumuz ailemiz demektir. Baba olarak tanıdığım bir insanı diğer yönleriyle tanıttığınız için size teşekkür ediyorum.”
BAYBURTLUOĞLU KİMDİR?
Prof. Dr. Zafer Bayburtluoğlu 30 Ağustos 1945 tarihinde, ailenin birinci çocuğu olarak Şebinkarahisar'a doğdu.ilkokulu Gümüşhane ve Şebinkarahisar'da, ortaokulu Şebihkarahisar'da okuvan Bayburtluoğlu, İstanbul Haydarpaşa Lisesinde başladığı lise eğitimini Ankara Kurtuluş Lisesinde tamamladı.
1964- 1965 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümüne giren Zafer Bayburtluoğlu, öğrencilik yıllarında Prof Dr. Ekrem Akurgal'ın yürüttüğü Pitane (Çandarlı) ve Eriythrai (lIdın), 1966 yılında Kubadabad kazılaraa katıldı. 1968 yılında Sanat Tarihi Bölümünden mezun olan Bayburtluoğlu, 1968-1969 öğretim yılında bir süreliğine Başkent lisesinde Sanat Tarihi derslerine girdi. 1969 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü Abide ve Yapı İşleri Dairesinde Eski Eser Tescil Uzmanı olarak başladığı bürokrasi hayatı 1977 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü asistanlığına atanmasıyla son buldu. 1977 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümüne asistan olarak girdi. 1982 yılında "Anadolu Selçuklu Dönemi Sanatçıları, Yazıt ve Yapıtları" adlı çalışmasıyla aynı bölümde doçent olan Bayburtluoğlu, aynı yıl içinde 1990 yılına kadar yürüteceği Sanat Tarihi Bölüm Başkan Yardımcılığına atandı. 1985 yılında Anabilim Dalı Başkanı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığına getirilen Bayburtluoğlu, Erzurum'da öğretim üyeliğiyle birlikte, 1983-1993 yılları arasında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı yaptı. 1989-1992 yılları arasında ise tüm Koruma Kurulu kararlarını denetleyen ve tartışmaya açık konular hakkında kararlar alan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu üyeliğinde bulundu. Hayatının son günlerinde , asistanları Mustafa Denktaş ve Yıldıray Özbek'in gayretleriyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan '' Zafer Bayburtluoğlu'na Armağan - Sanat Yazıları '' başlıklı Armağan kitabı 2001 yılında neşredilmiş, birkaç ay sonra da ebediyete intikal etmiştir.