YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, taşımacılık yapan firmaların alma zorunluluğu bulunduğu K belgelerinin artık oda bünyesinde düzenleneceğini açıkladı.
Karayolu ile ticari amaçla taşımacılık yapacak gerçek veya tüzel kişilere 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu çerçevesinde K Türü yetki belgesi almak zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Başkan Yumak, “İlimizde bu belgeyi bulundurmak zorunda olan esnaf ve tacirimiz bu belgeyi bugüne kadar Erzurum Karayolu Ulaştırma Bölge Müdürlüğünden alabilmekteydi. Bu yönde üyelerimizin yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırabilmek adına yaklaşık 6 aydır yürüttüğümüz çalışmaların sonuç verdiğini bildirmekten mutluluk duyuyorum. K Türü Yetki Belgelerinin bir ilde düzenlenebilmesi için gereken şartların (mevcut nüfus ve araç yoğunluğu vs. ) mevcut olmadığı ilimizde bu belgelerin düzenlenebilmesi için Milletvekilimiz Sayın Bünyamin Özbek’in de büyük katkıları ile Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği nezdinde yürüttüğümüz çalışmalarla Odamız bu belgeleri düzenleme yetkisi almıştır. Bayburt’ta bu belgelere ihtiyaç duyan işletmeler, personel eğitimimiz ve diğer prosedürlerin tamamlanması için gereken 1 aylık süreden sonra bu belgeleri Odamızdan düzenletebilecekler. Göz önüne alınan kriterlerin tamamında Bayburt’tan daha büyük bir çok ilin müracaatının kabul edilmediği bir süreç içerisinde bu belgelerin siyaset kurumu ve meslek örgütlerinin uyumlu işbirliğine örnek teşkil edecek bir çalışma sonucu Bayburt’ta düzenlenebilecek olması çalışmalarımızın sonuçsuz kalmaması ve ilimiz adına faydaya dönüştürülmesi adına mutluluk vericidir. Bu noktada bu sorunun çözümü için Ulaştırma bakanlığı nezdinde büyük gayret gösteren milletvekilimiz sayın Bünyamin Özbek’e katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”
KOSGEB TEMSİLCİLİĞİNİ İLİMİZE ALDIK, ÜYELERİMİZ ERZURUM’A GİTMEYECEK
Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti;
“KOSGEB desteklerinden faydalanmak için veri tabanına kayıt olmaz zorunluluğu bulunduğundan ve ilimizde KOSGEB’e ait bir birim bulunmadığından dolayı esnaf ve tacirimiz başvuruyu ve diğer bürokratik işlemleri gerçekleştirmek için Erzurum Bölge Müdürlüğüne gitmekteydiler. Odamızda kurulan bir birim ile üyelerimizin KOSGEB kayıtlarını yaptırmak için Erzurum’a gitmelerine gerek kalmamış, aynı zamanda bürokratik işlemlerin yoğunluğu azaltılmıştır. 2007 yılında ilimizden sadece 9 işletmenin kayıtlı olduğu KOSGEB veri tabanına Odamızca da kayıt işlemlerinin yapılmaya başlanmasından sonra bu rakam 5 yıl içerisinde yaklaşık 60 kat artırılarak 500'ü bulmuştur. Sadece 2012 yılında Odamız tarafından 97 işletme KOSGEB veri tabanına kayıt ettirilmiştir ve işletmelere kayıt için gerekli belgelerin sağlanması, dosyalanması ve veri tabanına kaydolmaları gibi bütün iş ve işlemler Odamız tarafından yapılmaktadır. Nihai olarak ilde KOSGEB temsilciliği açılması amacı doğrultusunda Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün ve KOSGEB Başkanı sayın Mustafa Kaplan ile yaptığımız yoğun görüşmeler ve yaklaşık 4 yıldır sürdürdüğümüz ısrarlı tavırla Odamız çatısı altında KOSGEB temsilciliğini kurmuş bulunuyoruz. Bu birim yakında il müdürlüğüne dönüştürülecek ve desteklerden faydalanmak isteyen Odamız üyesi olsun olmasın tüm esnaf, sanatkar ve tüccarımıza hizmet verecektir.
UMEM BECERİ 10 PROJESİ KAPSAMINDA SANAYİDEN SONRA TARIM VE HİZMET SEKTÖRLERİNDE DE NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile başlatılan UMEM Beceri 10 projesi Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de başarıyla uygulanıyor. Bu paralelde Odamız, İŞKUR, Teknik Lise ve Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcilerinin yer aldığı proje yürütme kurulu çalışmalarıyla 2011 yılında işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak açtığımız kurslarla ilimizde 100’ün üzerinde işsiz istihdam edildi. 2011 yılında sadece sanayi alanında açılan UMEM kursları işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap vermesi ve yüksek istihdam oranları yakalaması sonucunda hem işverenler hem de işsizler için tercih sebebi oldu.
HİZMET VE TARIM SEKTÖRÜ İŞLETMELERİNİ DE PROJELERDEN YARARLANDIRMAK ÜZERE ODAMIZA BEKLİYORUZ
İmalat sektörü alanında başarıyla uygulanan projenin sunduğu imkanlardan yararlanmak için gelen yoğun talepler üzerine, 2012 yılında taraflarca imzalanan protokolle projenin hizmet ve tarım sektörlerin de içine alacak şekilde genişletilmesine karar verilmiştir. Bu doğrultuda, hizmet ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların işgücü ihtiyaçlarına yönelik kurs açabilecek bu kurslarda yetişen ve sertifika sahibi olmaya hak kazanan kursiyerleri istihdam edeceğiz.
Kursiyerlere teorik eğitimler sırasında günlük 20 TL, staj döneminde günlük 25 TL ödeme yapılacak
1 Ağustos itibarı ile bu kurslara katılacak kursiyerlere teorik ve işbaşı eğitim süresince günlük 25 TL ödenecek ve kursiyerlere kurs süresince ‘’İş kazası ve meslek hastalıkları sigortası’’ ile ‘’Genel Sağlık Sigortası’’ yaptırılacaktır.
Kursları tamamlayan kursiyerleri istihdam eden firmalar ise aşağıdaki istihdam teşviklerinden faydalanacak;
18-29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmaların 42 ay süreyle (3,5 yıl),
30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmaların 30 ay süreyle ‘’Sigorta primi işveren payı’’ ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır.
Kurs müracaatında bulunmak isteyen ve daha fazla bilgi almak isteyen tüm işletme temsilcilerini Odamıza bekliyoruz.“