ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TRENDYOL 1. Ligde transferler gündemi
TRENDYOL 1. Ligde transferler gündemi
Çocuklarını toprağa gömerek kurtardılar
Çocuklarını toprağa gömerek kurtardılar
Gençlere seyahatsever çağrısı
Gençlere seyahatsever çağrısı
DHMİ Haziran ayı Erzurum verileri açıklandı
DHMİ Haziran ayı Erzurum verileri açıklandı
Erzurum kaza sayısında bölgede ilk sırada
Erzurum kaza sayısında bölgede ilk sırada
HABERLER>BÖLGEDEN
8 Şubat 2012 Çarşamba - 16:50

Bayburt kilimleri dünyaya tanıtılıyor

KUDAKA tarafından desteklenen ve Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından yürütülen proje kapsamında Bayburt kilimleri görücüye çıktı.

Bayburt kilimleri dünyaya tanıtılıyor

BAYBURT (İHA) - KUDAKA tarafından desteklenen ve Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından yürütülen proje kapsamında Bayburt kilimleri görücüye çıktı.
Geleneksel el sanatlarımızın en derin köklerinden biri olan kilim konusunda yoğunlaşan proje ile öğrencilerin eğitilerek çevredeki doğal boyar bitkilerin tespit edilmesi sonucu, ipliklerin boyanarak Erzurum, Erzincan ve Bayburt kilimlerinin kültürel kökenleri, motif zenginliği, renk dünyası ve kilimlerin bugünün yaşamına katılım ve ekonomik değer olarak ülke ekonomisine katkı ve geleneğin yenilenerek, geleceğe taşınması konularını içeren proje kapsamında sergi açıldı. Kültür sitesindeki serginin açılışını Bayburt valisi Hasan İpek yaptı.
KOÇAN SERGİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Sergi hakkında bilgi veren Baksı Kültür Sanat Vakfı kurucusu ve onursal başkanı Prof.Dr. Hüsamettin Koçan proje hakkında şunları söyledi.
“Bayburt’a bu mekânda ilk sergimiz. Bu sergiyi Bayburt’ta çok istedim. Biliyorsunuz benim doğduğum köyde bir müze yaptık dedik ki gurbetin önünü keselim. Geleneksel sanatlarımız kayboluyor onları geleceğe aktaralım, sahip çıkalım değerlerimize birde bu çağın imkanları neyse onları da buraya getirelim böyle bir kaynaşma olsun istedik. Bizim buradaki sergimiz aslında ütopik gözüken projemizin ayağı bastığı adımlardan bir tanesi biliyorsunuz. Bu sergi Valiliğimizin desteği ile KUDAKA kapsamında gerçekleştirilmiş projemizdir. Bu projenin birkaç tane ayağı oldu bu ayaklardan bir tanesi bizim köyümüzün daha çok kadınlarımızın kızlarımızın eğitim süreci, ikincisi bütün bu büyük bir geleneğin toplumsal tarih olan kilimlerin bilimsel olarak araştırılması, onların gelecek kuşaklara aktarılması, bilim dünyasına mal edilmesi gerekiyordu. Onun için bir Sempozyum yaptık. Bu Sempozyum şöleni kapsamında öğrendik ki aslında doğamız çok renkliymiş. Üstümüzde, başımızda tarihimiz de ne kadar renk varsa o doğadan gelmiş. Onun için doğal boyaya ihtiyaç duyduk ve bizim kadınlarımız kızlarımız doğal boyayla ehram kilim dokumaya başladı. Bunun bir başka ayağı ise bu projenin uluslar arası bir plana atlatılması meselesiydi. Bu projelerin büyük çilesini çeken eşim, Bayburtlu olmadan Bayburtlu olan birisi olarak gece gündüz çalışan, Şu günlerde atkı yada şallar ehram başından yapıldı bunları şu günlerde Amerika’ya orda pazarlanmak üzere çok ciddi bir çalışma başlattı. Aslında görünüyor ki bizim köyde dokunanlar Amerika’ya Almanya’ya gidebiliyor orada satıla biliyor. Bütün bu yapılanları ve derlediğimiz kitap haline gelip bilim dünyasına ve üretim dünyasına armağan edip, bu bağlamda iki tane kitap ürettik. Birisi Sempozyumla ilgili ötekide tamamen görsel Bayburt - Erzurum - Erzincan kilimleriyle ilgili benim çok ricam şudur. Lütfen her hangi bir yerde küçük bir parça bulursanız o atılmasın o bizim tarihimizin bir parçasıdır. “
VALİ İPEK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Proje hakkında düşüncelerine dile getiren Vali Hasan İpek ise “Hüsamettin Koçan hocama aslında biz teşekkür ediyoruz Bayburt olarak. Çünkü bizlen bir şeyler yapıyoruz bunu hem bilimsel bir diyaframa oturtmak hem de uluslar arası arenaya taşımak bizim boyutlarımızı aşıyor. Ve bu konuda gerçekten hem KUDAKA projeleriyle hem de diğer çalışmalarınız anlamında bizleri dünyaya açıyorsunuz, Türkiye’ye açıyorsunuz bu anlamda teşekkür ediyorum. Kalkınma ajansları kurulduğundan bu tarafa biz KUDAKA dediğimiz Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Bayburt, Erzurum ve Erzincan illerinin bir arada olduğu ve bölgesel kalkınmayı amaçlayan bir kuruluş. KUDAKA gerçekten çok güzel hizmetler yapıyor Bayburt içinde güzel hizmetler yapıyor. Önümüzdeki haftada Erzincan da düzenlenecek toplantıda bu yıl ki KUDAKA projeleri açıklanacak. Bayburt olarak ta mutluyuz. Biz bu bölgede turizm açısından doğal hayatla birlikte hem tabiatımız hem de insanımız bozulmadan kalkınmayı turizmle hedefliyoruz Bayburt olarak. İşte bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de bu yaptığınız proje ve kilimlerimizi tekrar hayata geçirip, tekrar canlandırıp bunu kamuoyunun önüne çıkara bilmektir. Dediğiniz fikirler biraz uçuk fikirler ama buluşlar, kalkınmalar hep bu uçuk fikirlerle oluyor. Bir çoğumuz hatırlarız Sayın cumhurbaşkanımız Başbakanlığı döneminde söylediği 15 bin Km duble yol yapacağız dediği zaman insanlar inanamadılar. Ama bugün bakıyoruz o gün söylenen o sözler bugün gerçek oldu. Olay aslında Bayburt için çok özel bir şey Türkiye’nin her yerinde gurur duyuyoruz. Sayın Bakanımız her zaman her toplantıda isminizi de zikrederek belirtiyor bizde bundan gurur duyuyoruz. Bayburt’un turizm gelişmesi muhakkak olacak. Çünkü hem Bayburt halkı bunun bilincinde hem de alt yapı yavaş, yavaş oluşuyor. Hem de dünyadaki ve Türkiye’deki tatil ve turizm anlayışı bunu destekliyor. Beklide bizim burada çok fazla sanayileşmememiz bize avantaj olarak dönecek. Ben sayın Hüsamettin hocama ve değerli eşi Oya hanıma gerçekten Bayburt’a böyle bir destek verdiği için, burada böyle güzel projeleri yürüttükleri için, hem Kuzeydoğu Anadolu Ajansı olarak hem de Bayburt Valiliği olarak teşekkür ediyor, sizi desteklediğimizi belirtmek istiyorum. Bu desteğimiz de devam edecek yeter ki siz bu çalışmalarınıza devam edin. Ben bu serginin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ve hem sergiyi açan muhterem hanımefendiye hem hocama teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.
Konuşmaların ardından davetliler sergiyi gezerek, sergilenen ürünleri inceledi.

 
Kamu Sen’den “Toplu Sözleşme” tepkisi
 
Beygi: ‘Ortak değerlerimiz var’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Katil PKK’lı çıktı
Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ı vurduğu ileri sürülen eski ...
400 bin paket sigara yakalandı
Erzincan-Erzurum karayolunda durdurulan bir kamyonda 400 bin paket kaçak ...
EBK besicileri sevindirdi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in talimatıyla AK ...
 
3 şüpheli gözaltında
Doğubeyazıt İlçe Savcısı Hakan Kılıç'a yönelik silahlı saldırı olayıyla ...
Savcıya silahlı saldırı
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde C.Savcısı olan Hakan Kılıç, alışveriş için ...
Çaresiz aile yardım bekliyor
Iğdırlı Taran ailesi yüksek göz tansiyonu olan 2 çocuklarının tedavisi için yardım bekliyor.
 
Doğu’da çocuk olmak bir başka güzel
Okulların sömestr tatilinde bulunması nedeniyle yurdun birçok turizm bölgesi, ...
Çılgın gençlerin kar banyosu
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde bir grup genç, soğuk havaya aldırış etmeden ...
Muş yolunda ulaşım zorlaştı
Muş'ta etkili olan kar ve tipi sebebiyle 568 köy ve mezra yolu ulaşıma ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bayram, Gazze ve Kurban..
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva