YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) Bayburt’ta yatırım yapan girişimci öyküleri kongresinde Bayburt ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlemiş olduğu günlük tutma yarışmasında dereceye giren ve günlükleri seçilerek "Yaşadığım Bir Gün" adlı kitapta değerlendirilen öğrencilere ödüllerini düzenlediği törenle verdi. Unutulmaya yüz tutmuş günlük tutmanın bir yarışma ile hatırlanması Türk Edebiyat tarihi açısından tarihi bir gelişme olarak değerlendirildi. Yarışmada Korkut Ata Anadolu Lisesi'nden Taha Yasin Kocabey isimli öğrenci birinci oldu.
Günlük ödülleri yanısıra girşimci öykülerinin değerlendirildiği Şair Zihni KÜltür Mekezi'ndeki kongre açılış konuşmaları ile başladı.
Açılış konuşmasını yapan Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, BAYPROJE’nin 3 yıllık stratejik planında ve yıllık çalışma programında yer verildiği gibi, paydaşlarıyla iki ayrı stratejik hedefe yönelik faaliyetlerini girişimci öyküleri kongresiyle gerçekleştirdiklerini ifade etti
Gerçekleştirdikleri faaliyetlerden ilkinin ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen günlük tutma yarışması olduğunu kaydeden Yıldız, "Bu yarışmada dereceye giren öğrencilerimizi bu toplantıda açıklayacak ve ödüllerini dağıtacağız. Bu projemizi çok anlamlı buluyoruz; çünkü Bayburt’un gelecek edebiyatçılarının tohumunun atılmasına katkıda bulunacak bir proje olduğunu düşünüyoruz. Değerlendirme jürisi üyeleri de, Bayburt’un edebiyatçı adayları hakkında çok ümitli tespitlerde bulunmuşlardır. Bu projemizi uygulamakta, Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü gibi gönülden destekleyici bir paydaşla birlikte çalıştık. Bu projemiz için kolay kaynak bulduk; çünkü İstanbul’da yaşayan Bayburt sevdalısı hemşerilerimiz, Bayburt’un geleceğinde gençlerimizin belirleyici rolüne inanarak maddi destek ağlamışlardır. " dedi.
BAYBURTLU GİRİŞİMCİLERİMİZİ İYİ TANIMALIYIZ
Kongrenin diğer konusunu dört aşamalı ve kapsamlı bir proje olarak tasarlanan Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezinin Kurulabilirliği’nin ikinci adımı olarak açıklayan Yıldız şöyle devam etti : " Bu konuda Yenilikçilik Açısından Yerel Dinamiklerin Önemi konulu açılış konferansı sunulduktan sonra, başarılı girişimcilerin yatırım öykülerini dinleyeceğiz. Söz konusu yenilikçi, girişimci yatırımcılar Bayburt’ta örnek işletmeler, tesisler kurmuşlar, olumsuz doğa koşullarına, yetersiz fiziki ve beşeri altyapıya rağmen başarılı bir şekilde hayata geçirmişlerdir. Bu değerli yatırımcılarımızı iyi tanımalıyız; onlardan neleri ve nasıl yaptıklarını, yatırım sürecinde hangi sorunlarla karşılaştıklarını ve şu anda hangi durumda bulunduklarını öğrenmeliyiz. Bayburt’un genç potansiyel girişimci adaylarının, onlardan ilham ve cesaret almasını sağlayacak bir tanışma ortamı ve onların sorunlarına çözüm için bir düşünce ve fikir üretme platformu oluşturarak, önemli katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Acaba farklı düşünen, yenilikçi ve yaratıcı düşüncelere sahip bu girişimciler; Bayburt sivil toplum kuruluşlarından, yerel yönetimlerden, üniversiteden, siyasi otoriteden, meslek odalarından, il bazındaki kamu kuruluşlarından gerekli desteği alabilmişler midir? Bu bağlamda yenilikçi ve girişimci düşüncenin önündeki engeller nelerdir? Bunların aşılması için ilgili taraflar ne düşünüyorlar? Kongre bu boyutuyla, bir yandan başarılı örneklerin öykülerini dinleyerek, Bayburt’ta yenilikçi, yaratıcı, girişimci düşünceyi ön plana çıkarmaya yardımcı olmak ve genç neslin dikkatini bu konuya çekmek, öte yandan da girişimci ruhun gelişmesine ve girişimlerin önündeki engellerinin aşılmasına katkıda bulunmak amacını taşımaktadır. "
TOPLANTI SONUÇLARINI KİTAPLAŞTIRACAĞIZ
Toplantının sonuçlarının en kısa zamanda kitaplaştırılacağı bildiren Yıldız, "Bundan sonra, Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezinin diğer bir ifadeyle Bayburt İl Yenilik Platformunun oluşturulması yolunda, Valilik, İl genel Sekreterliği, Belediye, Üniversite, Kudaka, Ticaret ve Sanayi Odası ve ilgili sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte sağlam ve emin adımlarla, projemizin amacına uygun olarak, nitel ve nicel açılardan güçlenerek devam edeceğiz. Üçüncü aşamada ise, inşallah Bayburt Yenilik Platformunun fizibilite çalışmalarını başlatacağız. "dedi.
BAYPROJE’NİN BAYBURT’A YÖNELİK HİZMETLERİ ARTARAK DEVAM EDECEKTİR
Dereceye giren öğrencilerimizin ödülleri konusunda da bir açıklama yapan Yıldız, "İstanbul’da yaşayan hemşerilerimizden Sayın Hüsamettin Elçi, Sayın Lütfü Üçok ve Sayın Selim Kutlu; yayın masrafları ise Sayın Fahrettin Evsen tarafından karşılanmıştır. Bu değerli hemşerilerimize en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz. Böylesine hayırsever ve Bayburt sevdalısı hemşerilerimiz gayretlerimize destek verdikçe, BAYPROJE’nin Bayburt’a yönelik hizmetleri artarak devam edecektir. İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Seydi Doğan’a ve Bayburt Milli Eğitim camiasına, projeyi önemsedikleri ve gerekli katkıları sağladıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Değerlendirme jürisi üyelerimiz Sayın Prof. Dr. Hülya Argünşah’a, Sayın Yrd. Doç. Dr. Şahika Karaca’ya, Sayın Yahya Akengin’e, Sayın
Ali Kemal Temuçin’e ve Sayın Ayhan Dursun’a ayırdıkları değerli zamanları ve hizmetlerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. "dileklerini iletti.
PROJELERİMİZ İÇİN OLUŞAN SİNERJİDEN MEMNUNUZ
Bütün projelerini BAYPROJE’nin ismine ve misyonuna uygun olarak çeşitli özel, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde yürüttüklerini kaydeden Yıldız bunun yarattığı sinerjiden memnun olduklarını belirterek "Bugün burada toplanmamıza vesile olan Bayburt Yenilik Merkezinin Kurulabilirliği projemizi, Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitemiz, Ticaret ve Sanayi Odamızla işbirliği içinde başlattık. Desteklerinden dolayı Valimiz Sayın Hasan İpek’e, Belediye Başkanı Sayın Hacı Ali Polat’a, Rektör Sayın Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu’na Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Yumak’a ve en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu toplantımızı davetimiz üzerine onurlandıran, günlükleri değerlendirme jürisi başkanı Sayın Prof. Dr. Hülya Argunşah’a, Yenilikçilik Açısından Yerel Dinamiklerin Önemi başlıklı açılış konferansını sunacak olan, Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Başkanı ve ülkemizde yenilik konusunda önde gelen uzmanlardan Sayın Selçuk Karaata’ya çok teşekkür ediyoruz. Kongremizin Bayburt’umuz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, BAYPROJE Yönetim Kurulu adına saygılarımı sunuyorum. "dedi.
Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak ise derece alan öğrencilere teşekkür ederek Bayburt BAYPROJE’nin yaptığı gibi bir takım yenilikleri gündem getirip netice alma şansının çok zayıf olduğunu buna karşın BAYPROJE Başkanı Yıldız’ın gerçekleştirmeye çalıştığı bu işte STK olarak yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.
Yumak, Bayburt’taki başarılı girişimcilerin bir kongre ortamında başarılarını anlatmasının ise başka girişimcilere örnek olacağını temenni etti.
BU TOPLANTININ İLERİYE DÖNÜK ETKİLERİNİN ÇOK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Bayburt’un kalkınması adına gece gündüz çalıştıklarını belirten Yumak, " Bayburt ile projeler düşünülüyor. Bunlar hayata geçirilse Bayburt daha yaşanılır bir hale gelir. Kudaka toplantısında da dile geldi. Bu bölgenin turizm açısından değerlendirilmesi söz konusu. Çoruh Nehri’nin çevresinin düzenlenerek turizme kazandırılması ile ilgili Bayburt Belediye başkanımızın Kudaka’da gündeme getirdiği proje çok heyecan verici bir şey. Yerel yönetimler, siyaset ve bürokrasi, sivil toplum olarak müthiş bir şekilde çalışıyoruz. BAYPROEJE’yi hayal olarak düşünmüştüm. Bu noktaya geldi. Bundan sonrası artarak devam eder. Bu toplantının ileriye dönük etkilerinin çok olacağını düşünüyorum. "dedi.
BİZDEKİ 20 GÖLET BİR TATİL KÖYÜ POTANSİYELİNİ İÇİNDE BARINDIRIYOR
Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve cesur ve somut davranışları ile öne çıkan sivil toplum kuruluşu BAYPROJE’ye teşekkür ederek şöyle devam etti: " Özellikle mesailerini harcayıp da dışarıdan Bayburt’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Bayburt ismini duyan Bayburt yazısını duyan dışarıdaki hemşehrilerimin hücrelerinin harekete geçtiğini biliyorum. Dışarıdaki yüzde 90 oranındaki Bayburtlu nasıl irtibatımızı sağlayabiliriz. İl dışındaki Bayburtluların ilimize yatırım yapmaları konusunda her zaman çağrıda bulunuyoruz. Bunların Bayburt’a ekonomik katkı sunmalarını nasıl gerçekleştirebiliriz. Bunun derdine düştüm. Bunun için de 3 yıldır turizme, üniversiteye, Bayburt’a altyapı teşkil edecek yatırımlara önem veriyorum. Bayburt’un güzelleşmesi ve yeniden değişmesi gerekiyor. Bayburt’un her yerinin kentsel dönüşüme ihtiyacı var.. Şimdi değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Esnaflarımızla, sanatkârlarımızla ve ticaret erbabıyla yaptığımız her konuşmada diyoruz ki; hedef kitleniz değişti dolayısıyla siz de değişin. Bayburt’tan gidip de Trabzon’da alışveriş yapan her üniversite öğrencisi Bayburt ekonomisinden kaçan paradır. Bayburt’tan gidip de Erzurum’da ticaret yapan her vatandaş Bayburt’un kasasına girmesi gereken paradır. Bayburt’un turizm potansiyeli çok yüksek, bunu Bayburt’a dışarıdan gelen objektif gözler tespit ediyor. Şehir merkezinde olsun, ilimizin diğer yerlerinde olsun bizde 20 civarında gölet var, her gölet bir tatil köyü potansiyelini içinde barındırıyor. Şehir merkezi, tarih istersen tarih, doğal güzellik istersen doğal güzellik, din turizmi dersen din turizmi, doğa turizmi dersen, kano turizmi dersen o, hepsi var. Hatta İstanbul’un yedi tepesi var Bayburt’unda altı tepesi var. "
VALİ İPEK: BAYBURT’TA YAŞAYAN VE BAYBURT’TA OTURANLAR BAYBURT’U KALKINDIRACAK
Bayburt Valisi Hasan İpek ise Bayburt Belediye Başkanı Polat, BAYPROJE Başkanı Yıldız ve BTSO Başkanı Yumak’ın yerinde teknik ve tespitlerde bulunduklarını kaydederek şöyle konuştu: " Bayburt, Türkiye’nin ne geri kalmış bir şehri, ne de yaşanabilirliği düşük olan bir şehir. Dün yine uzak bir köyümüzdeydim. İnsanlar köylere çok güzel evler yapmışlar ve yazlarını Bayburt’ta geçirmek istiyorlar. Çünkü Bayburt’un tüm köy yolları asfalt. Elektriğimiz, suyumuz, kanalizasyonumuz var. En önemlisi güvenlik ile ilgili bir sıkıntımız yok. Bunlar bir ilin yaşanabilirliği için en önemli kıstaslardan bir tanesidir. Dışarıya gitmiş insanların en ez dört aylarını Bayburt’ta geçirdiklerini hepimiz biliyoruz. Biz de yıl 120 km’lik köy yolumuzun ikinci kat asfaltını yapmayı düşünüyoruz. 5 tane köyümüzün köy düzenlemesini yapmayı kararlaştırdık. Kop dağından Bayburt’a kadar olan tüm mahallin yeşillenmesini sağlayacağız. Bunların bir kısmı meyveler, bir kısmı ağaçlar ile yapılacak. Bu sene 20 gölete ek olarak 13 gölet daha yapacağız. 20 kişilik iki turizm acentesi ilimize geldi. Bazıları Bayburt’u tur programına aldılar. Bayburt Kalesi, Aydıntepe Yeraltı şehri olmak üzere gezmeye başladılar. Bu yoğun bir şekilde devam edecek. Bayburt’un da bundan para kazanmayı öğrenmesi lazım. Bununla ilgili de taş işçiliği ve süsleme yapabileceğimiz projelerimiz var. 805 milyor euroluk taş fabrikası kuruyoruz. Organize sanayi bölgesinde şu anda 7 fabrika hizmet veriyor. Kalkınmada öncelikli yörelerin de açıklanmasından sonra talebin daha fazla olacağını söylemek istiyorum. Araklı tüneli bittiğinde 102 km sonra denize ulaşacağız. Kop tüneli bittiğinde 50 dakikada hava alanında bir saatte ise Erzurum’da olacağız. Bu anlamda Bayburt iyi bir. Girişimcilerimizin güzel öykülerini de dinleyeceğiz. Hocalarımızın yaptığı çalışmalarla Bayburt daha da güzelleşecek. Bayburt’ta yaşayan ve Bayburt’ta oturanlar Bayburt’u güzelleştirecek, kalkındıracak Dışarıdakiler bazı konularda bize destek olabilir. Asıl sinerji Bayburt’ta yaşayanlardan, Bayburt’ta okuyanlardan, Bayburt’ta ekmek kazananlardan oluşacak ve Bayburt’u kalkındıracağız.
Bayburt’un sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyini, potansiyellerini ve rekabet gücünü arttırmak için, mesleğinde ve iş hayatında belli aşamaları kat etmiş, Bayburt için söyleyecek sözü, paylaşacak bilgisi olan, proje üretmeye ve katkıda bulunmaya talip kişilerin güçlerini bir araya getirmek ve böylece Bayburt’a daha etkin hizmet etme amacıyla il dışında kurulan Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği, (BAYPROJE) tarafından düzenlenen "Bayburt Dinamiklerini Sorguluyor" programının ilk bölümünde daha önceden başlatılan öykü yarışmasında dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenlendi.
DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Ardından öğrencilerden gelen öykülerden oluşturulan "Yaşadığım Bir Gün" adlı kitapta dereceye girenlere ve seçme günlükler ait Ardından Eda Şeker, Samet Bayram, Süveyda Nur Saka, Merve Kılıçarslan, Taha Yasin Kocabey, Esra Okur, Şeyda Nur Yazoğlu, Mehmet Şentürk, Rabia Kocaoğlu, Ebru Kelleci, Berna Eraslan, Eda Yılmaz, Erdem Yıldırım, Merve Nur Şenel, Esila Şimşek, Merve Kaban, Zeliha Akkaymak, Nisanur Durulmuş, Seda Çalışkan, Büşra Bengü Polat, Selma Çakmak, Vildan Akdoğan, Şeyma Nur Ateş, Eda Erdoğan, Ayşe Safiye Kaptan, Nazengül Türkyılmaz, Fatih Bahadur, Beytullah Dursun, Fatma Yıldırım, Kübra Türk, Erdinç Yaya, Ahmet Kelleci ve Aylin Karaca, gibi günlük sahibi öğrencilere ödülleri verildi.
Ödül öncesi bir konuşma yapan günlük tutma ödüllerinin jüri başkanı Prof.Dr. Hülya Argunşah BAYPROJE’nin yaptığı bu faaliyetin bir bilinç oluşturacağını belirterek bunun bir örnek olacağını ve gençlere içinden çıktıkları toprağa hizmet götürme noktasında aktarımda bulunacağına inandığını söyledi.
Argunşah, hızlı yaşanan çağda unutulan günlük tutmanın önemli bir davranış olduğunu belirterek dil kurallarının ve yazım hatalarının okullarda iyi öğretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Daha sonra Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Başkanı Selçuk Karaata tarafından "
Yenilikçilik Açısından Yerel Dinamiklerin Önemi" konulu konferans sunumu yapıldı.
Öğrencilerin edebiyata olan ilgisini artırmak amacıyla orta öğretim öğrencileri arasında düzenlenen günlük tutma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildi. Öğrencilerden gelen öykülerden oluşturulan "Yaşadığım Bir Gün" adlı kitap katılımcılara dağıtıldı. Yapılan yarışma sonucu birinciye bin 500 lira, ikinciye bin lira ve üçüncüye de 500 lira para ödülü verildi. Mansiyona layık görülen öğrencilere de çeşitli hediyeler verildi.