ERZURUM gazetesi
Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 2. Başkonsolosu Dr. Heechul Lee, Türkiye-Kore ilişkilerinin iki kardeş ülke ilişkisi olduğunu hatırlatarak, “Erzurumlu ve Atatürk Üniversiteli gençleri lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi için Kore üniversitelerinde okumaya davet ediyorum” dedi.
TÜRK KORE İLİŞKİLERİNİ ANLATTI
KKEF’nin konuğu olarak Erzurum’a gelen ve Türk-Kore ilişkileri konulu bir konuşma yapan Lee, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1950 yılında başlayan ve 3 yıl süren Koro Savaşı ile başladığını hatırlatarak, “Kore Savaşı’nda Türkiye 15 bin Mehmetçikten oluşan bir tugayı ile bize yardım etti. 724 Mehmetçik Kore’de şehit oldu. Yüzlercesi yaralandı. Kayıplar ortaya çıktı. Kore halkı o gün bugündür Türk halkını kendisine bir kardeş gibi çok yakın hissetmekte ve her zaman Türk halkına karşı derin bir minnet duygusu taşımaktadır. 40 bin kişinin vefat ettiği Marmara depreminde Kore halkı üç ay boyunca para ve malzeme yardımı toplayarak bunu ilgili makamlara teslim etti” dedi.
EKONOMİK VE SOSYAL İŞBİRLİĞİ
Başkonsolos Lee, iki ülke ilişkilerinin bugün çok daha iyi durumda olduğunu ifade etti. Türkiye’de şu anda Kore’nin büyük firmalarından yedisinin yatırımı bulunduğunu, ayrıca Türkiye’nin hızlı tiren ve nükleer santrallerle ilgili projeler konusunda Kore firmalarıyla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını anlattı.
Türk halkıyla Kore halkının köklerinin Asya olduğunu ifade eden Lee, Türkçe ile Kore dilinin cümle yapılarının benzer olduğunu, bu nedenle bir Korali’nin Türkçe’yi bir Türkün de Kore dilini öğrenmesinin İngilizce’yi öğrenmelerinden daha kolay olduğunu söyledi. Lee, Türkiye ile Kore halkının sosyal yaşantılarının, duygu dünyalarının ve kültürlerinin de büyük ölçüde birbirine benzediğini, Türkiye’yi Kore halkına daha yakından tanıtabilmek için dört kitap yayınladığını da anlattı.
ERZURUM MİSAVİRPERVERLİĞİ
1995 yılında Türkiye’yi gezen ve Erzurum’a da gelerek bir aileye dört gün misafir olan Koreli bir kadın yazardan ve onun kitabındaki Erzurum’la ilgili bölümden aktarmalar yapan Lee, Erzurum misafirperverliğinden örnekler verdi.
Kendisinin de 1979 yılında burslu öğrenci olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi için Atatürk Üniversitesi’ne başvuruda bulunduğunu, o dönemki Rektör Prof. Dr. Hurşit Ertuğrul’un olumsuz, üç ay sonra Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Hatunoğlu’nun ise olumlu mektuplarını da kürsüden okuyan Lee, ailevi nedenlerle o tarihte Erzurum’a gelemediğini, fakat daha sonra diplomat olarak geldiği Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okuduğunu, Türkçe’yi öğrendiğini, Türk tarihi ve kültürü hakkında bilimsel çalışmalar yaptığını ifade etti.
Başkonsolos Lee, Erzurum’da çeşitli temaslarda bulunduğunu da belirterek Erzurum ve Kore’nin daha yakın işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi.
KOÇAK’I ZİYARET ETTİ
Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 2. Başkonsolosu Dr. Heechul Lee, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Koçak, Atatürk Üniversitesi hakkında bilgi verdiği ve tanıtıcı bazı doküman hediye etti.