ERZURUM/CİHAN/Televizyon karşısında uzun süre vakit geçiren çocuklar, izlediği çizgi film karakterinden etkilenerek şiddeti meşru yol olarak görebiliyor. Uzmanlar, ekran karşısında savunmasız kalan çocuklarda ileride empati yoksunluğu oluşabileceğine dikkat çekiyor.
BAŞGÜL’ÜN DEĞERLENDİRMESİ
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlıgı Hastalıkları Uzmanı Dr. Şaziye Senem Başgül, çizgi filmlerin ve yetişkin programlarının, çocuğun kişiliğinin oluşumunda etkin rol oynadığını belirterek, ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu. Televizyon karşısında uzun süre vakit geçiren çocuklarda empati yoksunluğunun gelişebileceğini belirten Başgül, televizyona soru soramayan ve açıklama isteyemeyen çocuğun, televizyon karşısında savunmasız kaldığına değindi. Televizyon izlenirken, programların sürekli reklamlarla kesilmesinin ise çocuklarda dikkat eksikliğine yol açabileceği uyarısında bulunan Başgül, çocukların kimliklerinin özgün biçimde oluşmasında televizyonun engelleyici etkisi olabileceğini dile getirdi.
UZUN SÜRELİ TV İZLEME VE SAKINCALARI
Uzun süre televizyon karşısında kalan çocukların, çizgi film karakterinden etkilenerek şiddeti meşrulaştırabildiği bildirildi. Ekran karşısında savunmasız kalan çocuklarda empati yoksunluğu oluşabileceğini belirten uzmanlar, çizgi filmlerin ve yetişkin programlarının, çocuğun kişiliğinin oluşumunda etkin rol oynadığını söyledi.
Televizyona soru soramayan ve açıklama isteyemeyen çocuğun, ekran karşısındaı geçirdiği saatlerde savunmasız kaldığını kaydeden uzmanlar, programların sürekli reklamlarla kesilmesinin çocuklarda dikkat eksikliğine yol açabileceğini dile getirdi.
ŞAHSİYET OLUŞUMU VE TV’NİN ETKİSİ
Çocukların kimliklerinin özgün biçimde oluşmasında televizyonun engelleyici etkisi olabileceğini anımsatan uzmanlar, “Çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasında bazı çizgi film karakterleri etkili olabiliyor. Çocuklar çoğu çizgi filmde bir kadın ya da erkek olarak nasıl olmaları gerektiğine ilişkin oluşturulmuş tipler izlemekte. Bu sahnelerde kız karakteri zarif, kurnaz, erkek karakteri ise güçlü ve şiddet uygulayan özelliklere sahip. Ayrıca, çocuklar ya yetişkin programlarını izleyerek şiddete maruz kalır ya da kendi izledikleri çizgi filmlerde şiddet sahneleri izler. Bazı çizgi filmlerde karakterler, onca şiddetten sonra ayağa kalkabilmektedir. Bu durum çocuk tarafından, uygulanan şiddetin zarar vermediği şeklinde algılanabilir. Ayrıca, filmlerde sevilen karakterler, karşılarındaki kişilere şiddet uyguladıklarında, çocuklar tarafından coşku ve heyecanla izlenmekte ve bu çocuklar kahramanın yenmesi yönünde istek duymaktadırlar. İzledikleri ile şiddetin meşru bir çözüm yolu olarak sunulduğu çocuk, karşılaştığı ilk zorlukta baş etme becerisi olarak şiddeti kullanacaktır. Televizyondaki bazı programlar, çocuğun masumiyetini yok edebiliyor. Çocuk, televizyon karşısında yalnız ve savunmasız bırakılmamalıdır. Bu konuda aileler çocuklarıyla konuşarak ve ekrandan yansıyanları değerlendirerek televizyon izlemelirini sağlamalıdır" diye konuştu.