İmam Hatip Liselerarası Kur'an-ı Kerim Yarışması Türkiye Finali Sakarya'da yapıldı. Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü Kongre Merkezi'nde yapılan Türkiye Finalini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik, Recep Yıldırım, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, öğretmeler ve öğrenciler izledi.
//BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI
Final yarışması öncesinde açılış konuşması yapan Diyanet İşleri Genel Başkanı Ali Bardakoğlu birlik ve beraberlik mesajları verdi. Bardakoğlu konuşmasında, "Bugünlerde biraz kederliyiz. Hem birliğimiz, dirliğimiz ve beraberliğimiz için şehit olan kardeşlerimizin acısını yaşıyoruz. insani yardım götürme adına fedakarlıkta bulunan uluslararası karasularda insani yardım taşıyan insanların hunharca şehit edildiğini öğrendik, şahit olduk. Bütün bunlar bizlerde karamsarlığa neden oldu. Artık manevi değerlerimiz ahlaki ve aile değerlerimizin hırpalandığını dışarıdan esen kuvvetli fırtınalarla adeta buharlaştığını görüyoruz. Umutlarımız kararıyor. İnsan insandan başka kendisine farklı düşmanının olmadığını ve dünyada ne kadar olumsuzluklar varsa insanın kendi eliyle yönettiğini görüyoruz. Bunlar bize hep karamsarlıklar veriyor. Bu işin sadece bir kısmı. Yüce kitabımız Kuran'a baktığımızda güzel insanımıza güzel yurdumuza bir başka açıdan baktığımızda sayısız güzelliklerin bir arada yaşandığını birçok nimetin halen aramızda var olduğunu Kuran'da okuduğumuzda bütün iyi ve kötünün, doğru ve yanlışın çirkin ve güzelin Hazreti Adem'den bu tarafa birlikte var olduğunu, birlikte mücadele halinde olduğunu fark ediyoruz. Rabbimize şükrediyoruz ki bizi hep iyiler arasında yarattı. Bize iyi olmayı öğretti. Salihlerin ve hayır ehlinden olmayı öğretti. Bu bakımdan da bardağın dolu tarafını görüyoruz. Türkiye'de bugün başkanlığımıza kayıtlı 90 bin hafızımız var. 9 bini aşkın Kur'an kursumuz var. Diyanet İşleri
Başkanlığı Tashih Kurulu kıraat ilminin gelişmesine, Kuran'ın ezanın güzel okunmasına çok büyük önem vermekte, her geçen gün bu kutsalımız daha ehil, daha liyakatli arkadaşlarımızın yetişmesine zemin hazırlamaktadır" dedi.
//KURAN YILI
Bardakoğlu Kur'an-ı Kerim'in önemine değinerek, "Bu yıl Kur'an yılı. Kuran'ın nüzulünün üzerinden tam bin 400 yıl geçti. Kur'an-ı Kerim 14 asırdır bu coğrafyadaki insanımıza rehberlik etti. Rahmet ve şifa kaynağı oldu. Biz onu okudukça kendimizi tanıdık, kendimizle buluştuk. Hikmet gözünden dünyaya bakmaya başladık. Neyin önemli neyin önemsiz neyin kalıcı olduğunu fark ettik. Bir bakıma Kur'an bizi bize tanıttı. Bizi kendimize döndürdü. Bizi Rabbimizle buluşturdu. Bazen İslam ülkelerine gittiğimizeTürkiye'nin Kur'an ve din hizmetlerine ne kadar önem verdiğini anlatmakta zorlanıyoruz. Çünkü muhataplarımızda çok farklı algılar oluşmuş. Bazen batı ülkelerine gittiğimizde de Türkiye'nin çağdaş dünyanın ortak değerlerinde uyumunu demokrasiye, din ve devlet işlerinin ayrı olmasına çağdaş dünyanın ortak değerlerine olan yatkınlığını anlatmakta zorlanıyoruz. Yani her iki tarafta da gariplik hissediyoruz. İslam ülkelerine ülke insanının din, diyanet, Kur'an , Allah ve Peygamber sevgisi konusunda tarihinden taşıdığı misyonunun nasıl hızlı ve güzel bir şekilde geliştirdiğini anlatmakta, daha doğrusu biz anlatıyoruz da başkalarının anlaması zor oluyor. Sadece ülkemizde 90 bin hafızımızın olduğunu söylememiz 90 bin civarında camimizin olduğunu ve yazın bu camilerde bütün çocuklarımızın bütün camilere adeta Kuran eğitimi için kullandıklarını anlatmamız söz keser tartışmayı kesin bir son cevap oluyor. Gerçekten biz bu hizmetlerle iftihar ediyoruz" diye konuştu.
//İSLAM DİNİ
Bardakoğlu konuşmasının sonunda İslam"ın önemine değinerek, "Türkiye'deki Müslümanlığın biz Türkiye Müslümanlığı demeyi uygun görmüyoruz. İslam tek bir dindir. Tek bir dinin farklı tanımlamaları doğru değil. İslam, İslam'dır. Türkiye'de bizim Müslümanlık geleneğimizin, anlayışımızın, temel özellikleri vardır.
Haritaya baktığınızda Türkiye'yi bütün kıtaların ortasında görürsünüz. Bu bizim içim büyük bir kazanç. Aynı zamanda da risk oluşturuyor. Farklı coğrafyaların ve kültürlerin kesişme noktasında olmamız bize çok şey kazandırdı. Adeta her medeniyetten her kültürden süzülerek bize çok bilgiler çok önemli zenginlikler miras kaldı. Türkiye'deki Müslümanlık adeta bilgi temeline ayalı olarak hoşgörü sevgi ve saygı temeline dayalı olarak gelişti. Özellikle son 50 yılda imam hatip liseleri Türkiye'deki Müslümanlığın kıvamında çok önemli faydalarda bulundu. İmam hatip liselerinin Türkiye'deki din anlayışına Türkiye'deki bu hoşgörü barışçıl din anlayışına katkısını çoğu zaman gözden kaçırıyoruz. Ve onu siyasi tartışmaların hemen ortasına çekebiliyoruz. Güzel yurdumuzda hiçbir zaman din hizmetlerinde fetret yaşanmadı. Eli öpülesi nice insanlar özlük haklarının olmadığı bir dönemde bile bu hizmeti ifa ettiler ve hiç kimseden de bir şey istemediler. 30-40 yıl bu ülkeye din hizmeti veren nice
insanlarımız var" şeklinde konuştu.
İlahi gurubunun ardından yarışmaya geçildi. Final yarışmasında Kahramanmaraş, Sivas, Van, Samsun, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul, İzmir ve Adapazarı İmam Hatip Liselerinden (İHL) 12 bölge birincisi birinci olmak için Türkiye finalinde yarıştı.