ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Erzurum 10 ayda 135 tasarım üretti
Patentte Erzurum farkı
Patentte Erzurum farkı
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
ETÜ’de kadına yönelik şiddete dikkat çekildi
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
Dolaylı Ar-Ge teşviki 59.3 milyar TL oldu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Şubat 2024 Pazar - 09:52

Bar şairine vefa

Erzurum kültürünün önemli sembollerinden birisi olan “Bar” şiirini yazan Sadi Akatay’ın yaşamı Prof. Dr. H. Ömer Özden tarafından kitaplaştırıldı.

Bar şairine vefa

Erzurum kültürünün önemli sembollerinden birisi olan “Bar” şiirini yazan Sadi Akatay’ın yaşamı Prof. Dr. H. Ömer Özden tarafından kitaplaştırıldı.
Akademisyen, Felsefe Tarihi Profesörü, Araştırmacı-Yazar ve Erzurum Tarih Derneği Başkanı Prof. Dr. H. Ömer Özden, Erzurum’da dilden dile ve nesilden nesile okunan “Bar” şiirini kaleme alan Sadi Akatay’ın hayatını konu alan bir kitap yazdı.
Sadi Akatay’ın 26 Nisan 1944 yılında vefat ettiğini ve Erzurum'un unutulmaya yüz tutmuş önemli şahsiyetlerinden birisi olduğunu hatırlatan Özden” 2012 yılında Kadıköy Erzurumlular Vakfı'nın o zamanki sekreteri olan Alparslan Kotan tarafından Sadi Akatay'ı tanıtmak üzere bir konferans teklifi aldım ve ölüm yıldönümü olan 26 Nisan 2012'de bu Vakıf'ta Sadi Akatay'ın hayatı ve “Bar” şiirini anlatmaya çalıştım. Bu konferansı daha sonra bir metin haline getirerek uzun yıllar beklettim. Nihayet yaklaşık 4 yıl önce bu metni kitaplaştırma kararı aldım ve daha ayrıntılı bir araştırma yapmaya başladım. Üzerinde çalışılmamış bir şahsiyet olması ve hakkında çok fazla bilgi bulunmaması sebebiyle kitaplaştırma çalışması biraz uzun zaman aldı. Nihayetinde 2023 yılının bahar aylarında kitap tamamlandı; sağlık sorunlarım nedeniyle hemen yayınlama aşamasına geçemedim. Sağlığım biraz düzelince kitabı Atatürk Üniversitesi Yayın Koordinatörlüğüne sundum. Yayınevi'nin Yayın Kurulu tarafından yayınlanabilir raporu çıkınca kitap üzerindeki son düzeltmeler de yapıldı, nihayet basım aşamasına geçildi.” diye konuştu.
“Sadi Akatay’ı gençler tanımalı”
Özden, kitabı yazma amacının belli bir yaşın üzerindekiler tarafından tanınan ve genç nesillerce bilinmeyen Sadi Akatay'ı tanıtmak olduğunu ifade ederek, “Sadi Akatay'ın en tanınmış şiiri olan Bar, günümüzde maalesef düğün salonlarında gösteri aracı haline gelen barların oynanmasından önce birkaç mısrası okunan harcı alem bir şiir gibi görülmeye başlamıştı. Bu da benim içimi acıtıyordu. Çünkü Bar şiiri rastgele bir şiir değil daha ilk mısrasında da ifadesini bulan "Yüzyılların ardından kopup gelen bir vakar"ın timsaliydi. Bu anlamda şiirin felsefi bir boyutu bulunmaktaydı. Kitapta Sadi Akatay'ın Bar şiirinin felsefi analizini yapmanın yanı sıra Erzurum tarihinin önemli dönüm noktalarına da şiir üzerinden işaret etmeye çalıştım. Diğer taraftan Sadi Akatay'ın yayınlanmamış birkaç şiirini de Naci Elmalı’nın özel arşivinden ve kendisinden istifadeyle tespit ederek kitapta yayınlamış oldum. Kitapta ayrıca ekler bölümünde Sadi Akatay hakkında yazılan bazı yazılara yer verdiğim gibi bar ve Dadaşlık konusunda özel yazıları bulunan bazı şahsiyetlerin yazılarını da değerlendirdim.” dedi.
“Dadaşlığı ve Bar'ı herkes bilmeli”
Sadi Akatay ve ailesi ile ilgili ulaşabildiği fotoğrafları da kitaba eklediğini belirten Prof.Dr. H. Ömer Özden, sözlerine şöyle devam etti, “Kitabın, Bar ve Dadaşlığın yeniden anlaşılması bakımından önem taşıdığını düşünüyorum. Bu bakımdan kitabın başta Erzurumlu hemşehrilerimiz ve özellikle gençlerimiz, sonra da Erzurum'u, Dadaşlığı ve Bar'ı tanımayan bütün vatandaşlarımız tarafından okunmasını arzu ediyorum. Özellikle Erzurum dışında yaşayan Erzurumlular tarafından kitabın tanınması ve okunması benim için oldukça önemli. Böylece gerek Erzurum içinde bulunan ve gerekse Erzurum dışında bulunan bütün Dadaşların, taşıdıkları Dadaşlık vasfının ne anlama geldiğini öğrenmelerini ve Erzurum'u bu vasıflar ile donanarak temsil etmelerini ummaktayım. Kitabın hazırlanması esnasında arşivinden istifade ettiğim Naci Elmalı'ya, editörlüğünü üstlenen ve tamamlayıcı bilgileri ile katkıda bulunan TRT Erzurum Radyosu yapımcısı İsmail Bingöl'e, son okumasını yaparak imla düzeltmelerinde bulunan Dr. Ahmet Karakuş'a, Sadi Akatay'ın aile ve öğretmen arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğrafları temin etmemde katkılarını esirgemeyen Zekiye Çomaklı'ya, Ankara Cebeci Mezarlığı'nda bulunan kabrinin fotoğrafını gönderen TRT Sanatçısı Yavuz Değirmenci'ye ve nihayet kitabın yayınlanmasında katkılarını esirgemeyen Atatürk Üniversitesi Yayın Koordinatörü Prof. Dr. Bünyamin Aydemir'e şükranlarımı ifade ediyorum. Kitap bugünden itibaren internet kitap sitelerinde, önümüzdeki hafta pazartesi gününden itibaren de Erzurum'daki kitapçılarda satışa arz edilecek”

 

 
Hisarcıklıoğlu ETSO Meclisi ile buluştu
 
Erzurum’da ‘Kişisel verilerin korunması’ semineri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken turizmde rekora gidiyor
Palandöken Kayak Merkezi'nde yarıyıl tatili yoğunluğu yaşanıyor. Binlerce ...
‘Yaşamak için yazmak zorundaydım’
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden yazar ve eğitimci Alev Alatlı, ...
Erzurum Tarih Derneği Arşivi ERŞA’ya bağışlandı
ETÜ’de düzenlenen vefa programında, Erzurum’un köklü derneklerinden olan ...
 
Türkiye’nin ilk özel elektrik müzesi Erzurum’da
Türkiye’nin ilk özel elektrik Müzesi Erzurum’da açıldı. Müzede 1930 yılından ...
ERVAK’ta Uluslararası öğrenciler buluşması
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Eczacı Erdal Güzel, Atatürk Üniversitesi'nin ...
Turizmde 2023 rekoru
Ersoy, “2023 yılında turizm geliri yüzde 17’lik artışla 54,3 milyar dolar ...
 
TDED: ‘Yer adları keyfi olarak değişemez’
Erzurum’un Karayazı ilçesinin adının, Güzelyazı olarak değiştirilmesi ...
Büyükşehir THM korosundan türkü şöleni
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu, Anadolu’nun ...
Müftülükten Filistin gerçeğine sanatlı yaklaşım
Palandöken İlçe Müftülüğü tarafından "Filistin Bizim Neyimiz" konulu konferans yapıldı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva