(GHA) Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde üretimi yapılan alabalıklar, Türkiye’nin dört bir yanından müşteri buluyor. İsteyenlere canlı ya da vakumlanmış ambalajlarında satılan alabalıklar, damak tadına düşkün olanlardan büyük ilgi görüyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nde üretilen alabalıklar, gözlerle birlikte karınları da doyuruyor. Üniversite içerisindeki belli başlı noktalarda ambalajlanmış halde satışa sunulan alabalıkları, dileyenler canlı da satın alabiliyor. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman, eğitim amaçlı olarak üretimini yaptıkları alabalıkların, artık damak tadının da vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyledi. Sadece Erzurum’dan değil, Türkiye’nin dört bir yanında alıcısı bulunan alabalıkları, iki şekilde satışa sunduklarını anlatan Kocaman, “Balıklarımız canlı ve ambalajlı olmak üzere iki şekilde satılıyor. Ünitelerimizde iç organları temizlenen ve vakumlanarak ambalajlanan alabalıklarımız, kampus içerisinde Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri satışa sunuluyor. Canlı alabalık satın almak isteyenler de, haftanın 7 günü boyunca bu imkana sahip oluyor. Üretme çiftliğimize gelen vatandaşlar, canlı olarak diledikleri kadar alabalık satın alabiliyorlar.” diye konuştu.
Ziraat Fakültesi’ne ait çiftliklerde üretilen alabalıkların, Erzurum’da olduğu kadar şehir dışından da büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Kocaman, “Bizden canlı ya da fileto olarak, Erzurum dışına gönderenler bile var. Öyle ki, alabalıklarımızın müdavimi olan alıcılar dahi bulunuyor.” dedi.
//YRD. DOÇ. DR. KOCAMAN: BİR YILDA 3 İLE 4 TON ARASINDA ALABALIK ÜRETİYORUZ
Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nde yılda 3 ile 4 ton arasında değişen miktarda alabalık ürettiklerini vurgulayan Kocaman, “İç Su Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde balık üretimi yaparak, öğrencilerimize eğitimler veriyoruz. Balıkların yumurta döneminden yetişkinlik evrelerine varıncaya kadar her aşama, burada adım adım gözleniyor. Sorumluluğu yüksek bir eğitim ortamı olan merkezimizde üretilen balıklardan satış usulüyle halkımız da faydalanabiliyor.” diye konuştu.
Türüne göre değişen fiyatlardan satışa sundukları alabalıkların 15 ile 20 lira arasında alıcı bulduklarını vurgulayan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman, su ürünlerine düşkün balık severlerin, Atatürk Üniversitesi’nde yetiştirilen alabalıklardan mutlaka tatmaları tavsiyesinde bulundu. Kocaman, “Alabalık üretim çiftliğimizin kapısı herkese açıktır. Balık satın almak ve tesislerimizi gezip görmek isteyen tüm Erzurumluları çiftliğimize bekliyoruz.” dedi.