ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bal üretiminde Çin’in ardından dünya ikincisi olan Türkiye’nin 89 bin 162 tonluk üretiminin yüzde 12,85’ini Ordu, yüzde 12,07’sini ise Muğla illerinin karşıladığını bildirdi.
Bayraktar, Ordu’nun bal üretiminin 11 bin 458, Muğla’nınkinin ise 10 bin 765 tonu bulduğunu belirtti. Üretim sıralamasında Adana’nın, yüzde 9,33 pay ve 8 bin 321 tonla üçüncü sırada olduğunu bildiren Bayraktar, “ilk üç il, toplam bal üretiminin yüzde 34,25 ile üçte birinden fazlasını üretiyor” dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011 yılında dünyada üretilen 1 milyon 632 bin 569 ton balın yüzde 26,4’ünü, 431 bin tonunu Çin’in ürettiğini ve bu ülkenin açık farkla birinci sırada bulunduğunu belirtti. Üretimde ikinciliği, 2011 yılında, yüzde 5,77 pay ve 94 bin 245 tonluk üretimiyle Türkiye’nin aldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1,1’ini ülkemizin oluşturduğu düşünülürse, Türkiye’nin dünya üretiminin yüzde 5,77’sini karşılaması çok önemli bir olaydır. Türkiye’yi 70 bin 300 tonla Ukrayna, 67 bin 294 tonla ABD, 60 bin 10 tonla Rusya, 60 bin tonla Hindistan, 59 bin tonla Arjantin, 57 bin 783 tonla Meksika, 53 bin 675 tonla Etiyopya, 47 bin tonla İran, 41 bin 604 tonla Brezilya izlemektedir.
Bal üretimi Kanada’da 35 bin 520, İspanya’da 34 bin 624, Tanzanya 34 bin 100, Almanya’da 25 bin 831, Romanya’da 24 bin 127, Kenya ve Güney Kore’de 24 bin, Angola’da 22 bin 900, Uruguay’da 19 bin 100, Macaristan’da 17 bin 500 ton düzeyinde bulunuyor. Dünyada 137 ülkede bal üretiliyor.”
ORDU, MUĞLA VE ADANA DÜNYA ÜLKELERİYLE YARIŞIYOR
Bayraktar, Ordu ilinin, 11 bin 458 tonluk bal üretimiyle dünya üretiminde 29’uncu sırada bulunan ve 11 bin 302 ton bal üreten Çek Cumhuriyeti’nden, 9 bin 592 ton bal üreten 30’uncu sıradaki Bulgaristan’dan, 9 bin 450 ton bal üreten 31’inci sıradaki Yeni Zelanda’dan, 9 bin 400 ton bal üreten 32’inci sıradaki İtalya’dan, 8 bin 700 ton bal üreten 33’üncü sıradaki Şili’den ve 8 bin ton bal üreten 34’üncü sıradaki Tayland’dan fazla bal ürettiğini vurguladı. Muğla’nın, 10 bin 765 ton bal üretimiyle yine 30’uncu Bulgaristan, 31’inci Yeni Zelanda, 32’inci İtalya ve 33’üncü Şili’yi geçtiğini belirten Bayraktar, “Adana ise dünya 34’üncüsü olan Tayland’ı geride bırakıyor. Bu illerin geride bıraktığı ülkeler arasında Portekiz, Küba, Mısır, İngiltere, Avusturya, Cezayir, İsviçre, Sırbistan, Pakistan, Tunus, İsveç, İsrail, Japonya gibi ülkeler de bulunuyor” dedi.
BAL ÜRETİMİ ORDU, KOVAN SAYISINDA MUĞLA BİRİNCİ
Bal üretiminde Ordu’nun 487 bin 214 kovan ve 11 bin 458 ton üretimle birinciliği, Muğla’nın 710 bin 949 kovan 10 bin 765 ton üretimle ikinciliği, Adana’nın 428 bin 59 kovan 8 bin 321 ton üretimle üçüncülüğü aldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 2012 yılında 6 milyon 348 bin 9 kovan ve 89 bin 162 ton bal üretildi. Bal üretiminde dördüncü sırayı 214 bin 521 kovan ve 3 bin 159 ton üretimle Mersin, beşinci sırayı 208 bin 550 kovan 2 bin 907 ton üretimle Aydın aldı. İzmir, 182 bin 17 kovanda ürettiği 2 bin 873 ton balla altıncı, Balıkesir 140 bin 625 kovanda ürettiği 2 bin 485 ton balla yedinci, Sivas 202 bin 529 kovanda ürettiği 2 bin 364 ton balla sekizinci, Antalya, 195 bin 188 kovanda ürettiği 2 bin 355 ton balla dokuzuncu oldu.
Bal üretiminde bu illeri, 1634 tonla Denizli, 1523 tonla Bingöl, 1350 tonla Siirt, 1296 tonla Hakkari, 1281 tonla Şanlıurfa, 1247 tonla Trabzon, 1186 tonla Erzurum, 1185 tonla Samsun, 1178 tonla Diyarbakır, 1086 tonla Giresun, 1074 tonla Hatay, 1074 tonla Erzincan, 1070 tonla Elazığ, 1048 tonla Çanakkale takip etti.
Dünyaca ünlü Anzer balının üretildiği Rize, 85 bin 189 kovanda 645 ton bal üretimiyle 36’ıncı sırada yer aldı.
İller arasında bal üretiminde son üçü de 112 tonla Nevşehir, 80 tonla Kırşehir ve 9 tonla Kilis paylaştı.”
ORDU BİR KOVANDAN 23,5, KİLİS 3,2 KİLOGRAM BAL ALIYOR
Kovan sayısında birinci olan Muğla’nın, kovan başına 15,1 kilogram bal üretimiyle, kovan başına 23,5 kilogram bal üreten Ordu’nun oldukça altında kaldığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Kovan başına verimde 23,5 kilogramla birinci olan Ordu’yu, 22,4 kilogramla Ağrı, 20,9 kilogramla Şanlıurfa izliyor. Bal üretiminde ilk 10’da olan illerden Ordu ve Muğla dışında, kovan başına bal üretimi Adana’da 19,4, Mersin’de 14,7, Aydın’da 13,9, İzmir’de 15,8, Balıkesir’de 17,7, Sivas’ta 11,7, Antalya’da 12,1 kilogram düzeyinde gerçekleşti. Anzer balının üretildiği Rize’de kovan başına bal üretimi 7,6 kilogram düzeyinde kaldı.
Türkiye ortalamasının 14 kilogram olduğu kovan başına bal üretimi, Bitlis’te 6,5, Kars’ta 5,8, Şırnak’ta 5,4, Çankırı’da 4,4, Ardahan’da 3,6, Kilis’te ise 3,2 kilograma kadar düşüyor.”