SEMA PINAR SAYAN
ANKARA (İHA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eğimin fazla olduğu ve arazinin çıplak olduğu yerlerde erozyon riskinin fazla olduğunu belirterek, “Ağrı, Erzurum ile Ege Bölgesi’ndeki Gediz ve Menderes Havzaları’nda erozyon riski en fazla” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3 yıllık arazi çalışması neticesinde hazırlanan eylem planlarını düzenlediği basın toplantısında açıkladı. 2008 yılında büyük bir ağaçlandırma ve erozyon kontrol seferberliği başlattıklarını dile getiren Eroğlu, bu kapsamda 2 milyar adet fidanın da toprakla buluşturulduğunu hatırlattı. 2013-2017 yılları arasında gerçekleştirilecek eylem planlarını açıklayan Eroğlu, bunların; ‘Erozyonla Mücadele Eylem Planı’, ‘Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı’ ve ‘Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı’ olduğunu söyledi.
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
Erozyonla mücadelenin önemine değinen Bakan Eroğlu, toprakların kaybedilmemesi için büyük bir seferberlik başlattıklarını ifade ederek, “Erozyonla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde 1 milyon 400 bin hektar alanda çalışma yapacağız. 22 milyon dekar alanda bakım çalışması yapacağız. Buralarda ağaçlandırma ve teraslama çalışmaları hayata geçirilecek” diye konuştu. Söz konusu eylem planının maliyetinin yaklaşık 2 milyar TL olacağını bildiren Eroğlu, çalışmaların tamamlanması ile gelirin on kat artacağına dikkat çekti.
YUKARI HAVZA SEL KONTROLÜ EYLEM PLANI
Sel Kontrolü Eylem Planı’nın detaylarını anlatan Eroğlu, çalışmanın 25 havzada gerçekleştirileceğini belirterek, “Meriç Ergene, Marmara, Susurluk, Kuzey Ege, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Batı Akdeniz, Antalya, Burdur, Akarçay, Sakarya, Batı Karadeniz, Yeşilırmak, Kızılırmak, Konya Kapalı Havzası, Doğu Akdeniz, Seyhan, Asi, Ceyhan, Fırat Ve Dicle, Doğu Karadeniz Çoruh, Aras Ve Van Gölü Havzaları ile ilgili planlarımız hazır” dedi.
Eylem planı çerçevesinde 227 sel havzası belirlediklerini dile getiren Eroğlu, 41 milyon dekar alanda çalışma yapılacağını vurguladı. Eroğlu, “Son 20 yılda 533 bin hektar alan taşkına maruz kaldı. İnşallah mal ve can kayıplarını azaltacağız” şeklinde konuştu.
BARAJ HAVZALARI YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA EYLEM PLANI
Yapılan barajların erozyona maruz kaldığına dikkat çeken Eroğlu, bu nedenle baraj etrafını ağaçlandırmaya karar verdiklerini söyledi. Son 10 yılda 232 adet baraj inşa ettiklerine işaret eden Bakan Eroğlu, ‘Bin Günde Bin Gölet Projesi’nden bahsederek, “Arkadaşlar hedefe kitlendi. Bütün bölgeler yarışıyor. İnşallah büyük projeyi bitireceğiz” dedi.
SİVAS 4 EYLÜL BARAJI’NDA EROZYONLA MÜCADELE BAŞLADI
Erozyonla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde başlatılan ve mücadelenin ilk ayağı olan Sivas 4 Eylül Barajı’ndaki çalışmalar, canlı bağlantı ile Ankara'ya taşındı. Bakan Eroğlu, Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Eroğlu, “Gelecek nesillerle daha güzel bir Türkiye bırakmak boynumuzun borcu. Bu vatan bize şehitlerimizin mirası. Biz de milletimize ve şehitlerimize layık olmak için canla başla çalışacağız” ifadesini kullandı.
AĞRI VE ERZURUM’DA EROZYON RİSKİ EN FAZLA
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Eroğlu, erozyon riskini en çok taşıyan bölgelerin sorulması üzerine, “Eğimin fazla ve arazinin çıplak olduğu yerler risk fazladır. Ağrı, Erzurum, Ege Bölgesi’ndeki Gediz ve Menderes Havzalarında erozyon riski en fazla” dedi.
Bir gazetecinin, “Şehir içlerinde erozyonla mücadele planı hazırlayacak mısınız?” sorusu üzerine Eroğlu, şehir içlerindeki erozyonla mücadelenin dere ıslahı ile yapılabileceğini belirterek, Ankara Çayı’nın ıslahına başladıklarını kaydetti. Eroğlu, öte yandan açık alanların ve ev bahçelerinin de ağaçlandırılması gerektiğine dikkat çekti.