ERZURUM (İHA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum programı kapsamında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından verilen akşam yemeğinde, işadamları ve iş kadınlarıyla bir araya geldi.
Palandöken’deki bir otelde verilen yemeğe, Bakan Ala’nın yanı sıra, Vali Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Milletvekilleri Adnan Yılmaz ve Cengiz Yavilioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Meclis Başkanı Saim Özakalın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Fırat, AK Parti İl Başkanı Murat Kılıç, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Sekmen ile ETSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile Genç ve Kadın Girişimci Kurullarının üyeleri katıldı.
Yemeğin ardından ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Erzurum’un Bakanlık seviyesinde temsil edilmesinin her zaman gurur verici olduğunu belirten Başkan Yücelik, Erzurum’un kalkınması için siyasetçinin, bürokratın, sivil toplum kuruluşlarının, esnafın ve tüccarın el ele verip, taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi. Erzurum’a son yıllarda turizm, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında önemli yatırımların yapıldığının altını çizen Başkan Yücelik, Ovit ve Kop tünelleri ile lojistik köy projesinin tamamlanması ve hızlı tren projesine Erzurum’un da dahil edilmesiyle bölgenin ticari anlamda bir canlılık kazanacağını ve cazibesinin artacağını vurguladı.
YÜCELİK, “POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ”
Konuşmasında, 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin son durumuyla ilgili de bilgi veren Yücelik, bölgenin en kısa zamanda tamamlanarak üreticinin ve girişimcinin istifadesine sunulması gerektiğini dile getirdi. Bölgenin kalkınmasını hızlandırmak, üretimi artırmak ve ticareti geliştirmek için pozitif ayrımcılık istediklerini kaydeden Başkan Yücelik, “Erzurum gibi ağır kış şartlarını yaşayan Kars, Ağrı, Ardahan gibi bölge illerinin de bu anlamda pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gerekiyor. Bu bölgede hangi işi yaparsanız yapın, 6 ay çalışıp, 6 ay geçinemiyorsunuz. Her ne kadar son yıllarda kış turizmiyle ilgili önemli gelişmeler sağlansa da yine zorlu tabiat şartları, üretimimizi, ticaretimizi zora sokuyor. Rekabet gücümüzü azaltıyor. Bunu aşabilmek için de teşvik sisteminin ciddi şekilde ele alınması gerekiyor. Son nüfus verilerine göre, bir önceki yıla oranla 11 bin 500 kişinin Erzurum’dan göç ettiğini görüyoruz. Biz, göz veren değil göç alan bir il olmak istiyoruz. Onun için, bilhassa ticareti ve sanayiyi, üretimi geliştirmemiz lazım. Bu sebeple pozitif ayrımcılık istiyoruz. Yoksa biz başkaları gibi ayrımcılık istemiyoruz. Biz ülkenin birliğini, bütünlüğünü hayatımız pahasına olsa savunan insanlarız. Biz şuna inanıyoruz ki ülkemiz varsa bizde varız.”
Başkan Yücelik zaman zaman serzenişlerde bulunmalarına rağmen bölgede başarılı işler de yapıldığını belirterek, buna en güzel örneğin, kolektif ruhun ve birlikteliğin sembolü olan Aşkale Çimento olduğunu sözlerine ekledi.
Yemekte daha sonra kısa bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler ise, şehrin gelişmesinin ve buna bağlı olarak istihdamın ve üretimin artmasının çok önemli olduğunu belirterek, belediye olarak 2 dönem boyunca şehrin imar ve altyapı anlamında çok önemli projeleri tamamlayarak hizmete açtıklarını ifade etti.
VALİ DR. ALTIPARMAK; “POTANSİYELİMİZİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Küçükler’in ardından, Vali Dr. Ahmet Altıparmak bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Erzurum’un gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak çalışmalardan söz eden Vali Altıparmak, Erzurum’un stratejik bir konumda bulunduğunu ve çok önemli potansiyellere sahip olduğuna değinerek, “Bu potansiyellerin kullanılmasında elbette sıkıntılar var. Buna karşılık devletimizin değişik alanlarda çok önemli yatırımları oldu. Bunu hiç kimse inkar edemez. Ama bunun yanında ihmal edilen alanların da olduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçevede önem verdiğimiz. Tespit ettiğimiz hususlar var. İnşallah en kısa zamanda, iş dünyasının temsilcileriyle, sivil toplum kuruluşlarımızla, kalkınma ajansıyla ve üniversitelerimizle bir araya gelip bunların değerlendirmesini yapacağız ve önemine göre sıralayıp, daha sonra da daha somut verilerle ve projelerle ilgili kişi ve kurumların kapısını çalacağız” diye konuştu.
BAKAN ALA, “KALKINMAYI İÇ DİNAMİKLERİMİZ SAĞLAYACAK”
Yemekte Vali Altıparmak’ın ardından, İçişleri Bakanı ve ETSO Vakfı Ticaret ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Efkan Ala salondakilere hitaben bir konuşma yaptı.
Erzurum’un mevcut durumuyla, beklentileri arasındaki makasın oldukça açık olduğuna dikkati çeken Bakan Ala, Erzurum’un Türkiye’deki siyasi istikrara en çok katkı sağlayan illerden biri olduğunun altını çizdi. Bakan Ala konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Örneğin Erzurum, 2002 yılında, o güne kadar kat ettiği kalkınma mesafesi dikkate alındığında, belki bölgeler arasında en az pay almış bir ilimizdir. 80’li yıllarda da Türkiye çok önemli bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdi. Yine bu bölge, Erzurum bu kalkınma hamlesine siyasi anlamda ciddi bir katkıda bulundu. Ama yine o kalkınma hamlesinde en az pay alan ilimiz oldu. Erzurum örneğini diğer bölgelerde de görebiliriz.”
Erzurum’un kalkınması ve gelişmesi için iç dinamiklerin harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Ala, bu konuda herkese ciddi sorumluluklar düştüğünü dile getirdi. Son 10 yılda Erzurum’a ciddi yatırımlar yapıldığını hatırlatan Bakan Ala şunları söyledi; “Şehirlerde altyapıyı devlet yapar, üst yapıyı girişimci yapar, işadamı yapar. Biz devlet olarak her zaman üzerimize düşeni yapıyoruz. Şehrimizin kalkınmasını sağlamak için de iç dinamiklerimizi harekete geçirmemiz gerekiyor. O dinamiklerimiz de şu anda bu salonda bulunan işadamları, sanayici, tüccar, genç girişimci ve kadın girişimcilerimiz. Biz bu dinamiklerle belirli bir ivme yakalayamazsak bir sonraki toplantıda yine aynı şeyleri konuşuyor olacağız. Bunun için üretimimizi, ticaretimizi artırmanın çarelerini arayacağız.”
Bakan Ala’nın konuşmasının ardından, salondaki iş adamları ve iş kadınlarıyla bir süre sohbet etti.