Bahçeli bedelli askerlikle ilgili tartışmaları "Şehitlerimiz var. Böyle bir ortamda askerlikle ilgili bir konuyu gündeme taşımak çok yakışık almaz"sözleriyle değerlendirdi.
Bahçeli Anayasa değişikliğiyle ilgili MHP'yle bir temas olmadığını, diğerlerini de merak etmediklerini ifade ederek "Önümüzdeki günler kendini daha çok gösterebilir" diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 23 Nisan nedeniyle Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in evsahipliğinde yapılan resepsiyonda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bahçeli, bedelli askerlikle ilgili bir soruya "Şehitlerimiz var. Böyle bir ortamda askerlikle ilgili bir konuyu gündeme taşımak çok yakışık almaz" karşılığını verdi.
Anayasa Değişikliği teklifi görüşmelerinde Meclis Genel Kurulu'nda sık sık yaşanan tartışmalar ve gerginliğin hatırlatılması üzerine Bahçeli, "Meclis'te yoğun bir çalışma var. Milletvekilleri yoruluyor. Bunun çalışmayı yapanlara yansıması da normal" dedi. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in Genel Kurulu yönetirken tarafsız olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Bahçeli, "Tartışılır" karşılığını verdi.
"MECLİS'İ YÖNETENLERİN GRUPLARI ÜZERİNDE ETKİLİ OLMASI LAZIM"-
Bahçeli, dün Genel Kurul'da, AKP'li milletvekillerinin Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in üzerine yürümesi ve Genç'in MHP sıralarına sığınmak durumunda kaldığına ilişkin bir soru üzerine de "Meclis'teki çalışma planını tahammül sınırına dayandırmadan yapmakta fayda var. Karşılıklı suçlamaların oluşturduğu gerilim sebebiyle, Meclis'i yöneten insanların grupları üzerinde daha etkili olması lazım. Meclis başkanının da daha etkili yönetim şekli bulmasında yarar var. Yoksa Meclis'teki tartışma sadece bu dönemde olmuyor. Her dönemde belli oranda bir tartışma oluyor" diye konuştu. Anayasa Değişikliği oylamasında AKP'den fire olup olmayacağına yönelik bir soruya "Bizim siyasi etik anlayışımızda bir başka partinin firesini merak etmek yoktur" karşılığını veren Bahçeli, Anayasa Değişikliği konusundaki temaslarla ilgili bir soruya "Şu an için bize gelen bir temas yok. Diğerlerini de merak etmiyoruz. Önümüzdeki günler kendini daha çok gösterebilir. Bizim bu konudaki görüşümüz çok net. Anayasa Değişikliği, önümüzdeki erken veya zamanında yapılacak bir milletvekili seçiminden sonra ele alınmasında yarar vardır diye düşünüyoruz. Bugün için esastan ve usulden anayasa değişikliğine karşı olduğumuzu ve şu ana kadar görüşülen maddeler konusunda ret oyu verdiğimizi biliyorsunuz. Tavrımız bundan sonra da böyledir" yanıtını verdi.
"REFERANDUM TARTIŞMALI VE GERGİN GEÇER"
Bahçeli referandum konusundaki bir soruya ise şöyle karşılık verdi:
"Referandum çok gergin ve tartışmalı geçer. Buradaki Anayasa Değişikliği konusu madde madde ele alınarak halkın aydınlatılması ve onun tercihinin netleşmesine de imkan verileceğine ihtimal vermiyorum. Referandum bir Seçim öncesinin rekabeti veya onun hızlı bir yarışı şeklinde geçecektir. Bunun da Türkiye'ye kamplaşma ve cepheleşme konusunda keskinleştirecek, kamplaşmayı derinleştirecektir."
Devlet Bahçeli, bugün Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yer alan "federasyon' konusundaki uyarısına ilişkin bir soruya ise "Daha evvel de söylemiştik. Bazı yanlış tavırların ve yanlış kararların Türkiye'yi nereye götürebileceği ihtimalleri üzerinde uyarımızı yapıyoruz. Bu açıklamamız da bunlardan bir tanesidir" yanıtını verdi.
ÇOCUK AFFI ÖNERİSİ
Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın çocukları kabulü sırasında Başbakanlık koltuğuna oturan çocuğa "Yetki senin asarsın da kesersin de" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine "Küçük yaştaki memleket evlatlarına şiddet içeren tavsiyelerde bulunmak kanaatimce doğru değildir. O yaştaki çocuğun hafızasında kalan 2 derin cümledir. İnşallah çocuk iradesiyle bu kavramları reddeder" dedi. Bahçeli, "çocuk affı' önerisiyle ilgili şöyle konuştu:
"Şimdi esasen basın mensupları olarak üzerinde durmanız gereken bir konu, bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 90'ıncı yılı kutluyoruz. 23 Nisan 1920'de bir Cuma gününe rast geldi. Hacı Bayram'da kılınan namaz sonrası, TBMM açıldı. O zaman Büyük Millet Meclisi. Aradan geçen 90 yıl var. Bu süre içinde egemenliğin millete ait olması vurgusu yanında, çocuklarımıza ait olan bir bayram olarak görülmektedir. Ama çocuklarımız senede bir defa bazı makamları ziyaret ettirilip, ne söylemesi gerekiyorsa önceden ezberlettirilip bir çocuk oyunu durumuna getiriliyor. Ama şu an için çocuklardaki suçluluk oranının ne kadar arttığını, Adalet Bakanlığı ortaya koymalıdır. Çocuklarda tutuklu ve hükümlü sayısının ne olduğunu iyi görmelidir. Zannediyorum siyasi iktidar, çocuk suçlu sayısını, çocukların cezaevinde kaldığı sorunları dikkate alarak, çocukları bir çok tehlikelerden, bir çok suçlu alışkanlıklarından kurtarabilecek bir tedbiri geliştirmesinde yarar olacağı düşüncesiyle hareket etmesi lazım. O zaman 23 Nisan bayramının 90'ıncı yılında bir çocuk affı düşünmek kanaatimce çok yararlı olur. Bunu hükümetin dikkate alıp değerlendirmesi zannımca yararlı olur."
"TAŞ ATANI DA ATMAYANI DA NE KADAR ÇOCUK VARSA"-
Bahçeli, önerisinin "taş atan çocukları' da kapsayıp kapsamadığına ilişkin bir soruya ilişkin "Atanı da atmayanı da başka türlüsü de, ne kadar çocuk varsa. Bütüncül bir yaklaşım içinde, çocuklarımızın suçlu olmaktan suçluluk içinde daha kötü yollara sapmaktan kurtarılması lazım. 90'ncı yıla bir anlam verilecekse bunu yapmak lazım. Yoksa asar mısın, keser misinle bu olmaz" diye konuştu. Bahçeli, "Buna MHP hazır mı?" şeklindeki bir soruya da "Bu hükümetin görüşü. Biz düşüncemizi söylüyoruz" karşılığını verdi. Bahçeli, Siirt'teki toplu tecavüz olayının hatırlatılması üzerine de "90'ncı yılda çocukların sorunlarını düşünen paneller, programlar yapılmalı ve teker teker her konu ele alınmalıdır. Siirt, İstanbul şurası olsun. Suçlu çocuk her yerde artıyor. Çocuklara yönelik suçlar artıyor. 90'ncı yıla böyle bir anlam kazandırmakta yarar var" diye konuştu.