BİR VETERİNERE 30 BİN HAYVANIN DÜŞTÜĞÜ DOĞU'DA
VETERİNERE İHTİYAÇ VAR
Hayvan hareketliliğinin en yoğun olduğu Erzurum, Kars, Ardahan ve Erzincan'da toplam 52 veteriner hekim açığı bulunuyor.
Tarım İl Müdürlükleri'nden alınan bilgiye göre, norm kadroya göre Ardahan'da 6, Erzincan'da 10, Erzurum'da 31, Kars'ta da 8 veteriner hekim açığı var.
Toplam hayvan varlığının 2 milyon 975 bin 135 olduğu söz konusu illerde 1 veteriner hekime yaklaşık 30 bin hayvan düşüyor.
ERZURUM'DA 15 GEÇİCİ HEKİM GÖREVLENDİRİLDİ
Hayvan sağlığı hizmetlerini toplam 92 veteriner hekimin yürüttüğü bölgede, kuş gribi vakalarının görülmesinin ardından, geçici olarak Erzurum'da 15, Erzincan'da 2 ve Kars'ta da 5 veteriner hekim görevlendirildi.
Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıldız, yaptığı açıklamada, kuş gribi gibi hayvandan insana geçen hastalıkların yayılmasının önlenmesi için acil olarak veteriner hekim açığının giderilmesi gerektiğini söyledi.
Hayvan hareketliliğinin yoğun olduğu Doğu illerinde veteriner sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığını ifade eden Yıldız, özellikle Kurban Bayramı döneminde artan hayvan nakillerini kontrol eden veteriner hekim sayısının az olduğunu belirtti.
''VETERİNERLERİN İŞ YÜKÜ AĞIR''
Kuş gribi vakaları nedeniyle yaklaşık 1.5 aydır bölgede tarım teşkilatındaki veteriner hekimlerin gece gündüz çalıştıklarını belirten Yıldız, şunları kaydetti: ''Bayram, tatil demeden başta kuş gribi olmak üzere hayvan hastalıkları ile mücadele eden veteriner hekimler, bedenen ve ruhen çok fazla yorgun. Hayvan nakillerini kontrol eden veteriner hekimler, aynı zamanda hayvan hastalıkları, aşılama ve suni tohumlama görevlerinde de istihdam edilmektedir. Bu nedenle hayvan hareketliliğini kontrol altına alma noktasında sıkıntılar yaşanıyor.''
''KUŞ GRİBİNDEN DERS ALINMALI...''
Yıldız, kuş gribinin Türkiye'de veteriner sağlık hizmetlerinin istenilen durumda olmadığının göstergesi olduğunu ifade etti. Hayvan nakillerinin kontrol altına alınmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle kuş gribi gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenemediğini söyleyen Yıldız, şöyle devam etti: ''Kurban Bayramı döneminde, sınırlı sayıda veteriner hekimler, bölgeden diğer illere sevkıyatı yapılan hayvanları ve hayvanları taşıyan araçları dezenfekte ettiler. Oysa daha fazla veteriner hekim ile dezenfeksiyon işlemleri sağlıklı yapılıp, kuş gribinin bu kadar yayılmasının önüne geçilebilirdi. Bu nedenle kuş gribinden ders alınmalı.''
VETERİNER HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI
Öncelikli olarak hayvandan insana geçen hastalıkların kontrol altına alınması için Veteriner Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kurulması gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: ''Aksi takdirde sadece kuş gribi değil, şap, sığır vebası, çiçek gibi bulaşıcı hastalıklar ile kuduz, brucella, antraks ve tüberküloz gibi zoonoz hastalıkların yayılması ve buna bağlı olarak hayvan ve insan kayıplarının önlenmesi mümkün gözükmemektedir. Kuş gribi salgını, gerek hayvanlar gerekse insanlarda neden olduğu kayıplar bugünkü yapılanmanın yetersiz kaldığını ortaya koymuştur.''