KALKINMA AJANSLARI
HAYATA GEÇİYOR
Türkiye'nin 26 kalkınma bölgesine ayrılmasını öngören Kalkınma Ajansları Yasası TBMM'de kabul edildi. AB uyum sürecinde bölgesel kalkınmaya yönelik fonların kullanılmasını amaçlayan Kalkınma Ajansları Yasası TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Yasa'ya göre, kalkınma ajanslarının hazırlayacağı yatırımlar ve projeler için AB kalkınma fonları, devlet kaynakları ve mahalli kaynaklar kullanılacak. Kalkınma ajanslarının kuruluşu, bölgesel gelişme alanında AB müktesebatına uyum için de önem taşıyor. Katılım Ortaklığı Belgesi'nde taahhüt altına alınan üyelik yükümlülüklerinden, ekonomik ve sosyal uyum alanındaki en önemlilerinden birisi de bu konuydu. Yasa uyarınca AB'ye uyum sürecinde toplam 26 kalkınma bölgesi oluşturulacak ve kalkınma ajanslarının bütün yapılanmaları DPT'nin koordinatörlüğünde gerçekleşecek.
Ayrıca Türkiye, AB kaynaklarından daha verimli yararlanmak için, "İstanbul, Batı Marmara, Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu" şeklinde 12 "İstatistiki Bölge Birimi"ne ayrılacak. Ajansların, AB ile sosyal ve ekonomik uyumun yakalanması hedefi doğrultusunda bölgesel gelişmişlik ve gelir farklılıkları, finansman yetersizliği ve nitelikli eleman sıkıntısının aşılmasına katkıda bulunması ve yerel potansiyelleri harekete geçirmesi amaçlanıyor. Yeni yasayla Yatırım Destek Ofisleri de oluşturulacak. Bölgelerde kurulacak ofislerle, bölgesel kalkınma ajanslarının karar organı olan yönetim kurulunun kararıyla, biri koordinatör olmak üzere en çok beş uzmandan oluşacak. Bu ofisler yatırımcılara ücretsiz hizmet sunacak.
KALKINMA KURULU OLUŞTURULACAK
Bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları ile STÖ'ler, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmek ve ajansı yönlendirmek üzere kalkınma kurulu da oluşturulacak. Yılda en az iki kez toplanacak kalkınma kurulu, illerin dengeli temsilini sağlayacak yapıda, en fazla 100 üyeden oluşacak. Kalkınma kurulu, ajans kuruluş kararnamesinin yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde, ajans merkezi olarak saptanan ilin valisinin başkanlığında ilk toplantısını yapacak. Kalkınma ajanslarının gelirleri ve yöneteceği fonlar da yasada düzenlendi. Genel bütçe vergi gelirleri üzerinden de pay alacak olan kalkınma ajanslarına, bölgedeki sanayi ve ticaret odaları da bir önceki yıl kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yüzde biri oranında pay aktaracak. Ajanslar iç ve dış denetime tabi olacaklar ve her türlü hesap ve işlemleri yıllık olarak yönetim kurulu tarafından, izleyen yılın Ocak ayında, gerek görülen hallerde de her zaman SPK ve BDDK nezdinde kabul gören bağımsız denetim kuruluşlarına incelettirilebilecek. Ajanslar, bu yasanın uygulanmasıyla ilgili iş ve işlemlerinde her türlü vergi, resim ve harçların yanısıra Kamu Mali Yönetimi ve İhale Yasaları'ndan muaf olacak. Türkiye-AB Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel programlar kapsamında oluşturulan proje birimlerinin yürüttüğü her türlü iş ve işlem, ajansların kuruluş kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde ilgili ajansa devredilecek.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesel Kalkınma İdaresi, görev alanında kurulacak ajansların koordinasyonunda da söz sahibi olacak. GAP İdaresi, DPT'nin belirleyeceği usul ve esaslarla bu koordinasyon yetkisini kullanabilecek