Erzurum’daki asistan ve yeni uzman olan hekimlere yönelik ‘meme kanserine yaklaşım, tanı zorlukları ve biyolojik belirleyicilerdeki yeni gelişmeler’ kursu düzenlendi. Ege Pataloji Derneği ile Meme Çalışma Grubu’nun düzenlediği kurs Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (BEAH) gerçekleştirildi.
Erzurum’da görev yapan asistan ve yeni uzman olan hekimlerin ilgi gösterdiği kursta İzmir, Ankara ve İstanbul’dan 10’a yakın uzman konuşmacı olarak katıldı. Kursun ilk gününde katılımcılara ‘meme kanserine yaklaşım, tanı zorlukları’ anlatıldı.
Kursla ilgili bilgi veren Ege Patoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Meral Koyuncuoğlu, Meme Çalışma Grubu’yla ortaklaşa düzenledikleri kursun iki gün süreceğini bildirdi. Koyuncuoğlu, yeni uzman olanlar ve asistanlar için ‘patoloji raporu nasıl yazılır ve tanıda nelerden yararlanıyoruz? Tedaviye yön vermek için moleküler tekniklerden nasıl yararlanıyoruz? Konulu kursları düzenlemenin derneğin görevi olduğunu belirtti.
KOYUNCUOĞLU’NUN SUNUMU
Patolojinin kilinislere önemli katkıları olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Meral Koyuncuoğlu, “Doğru raporlama olduğu zaman hem tanıya hem de tedaviye katkıda bulunmuş oluyoruz. Hastalardan doğru tanı alındığında doğru tedavinin radyo terapi mi, kemo terapi mi olacağı ya da hastanın sadece takip edileceği konusunda hekimleri yönlendirmeye katkıda bulunuyoruz. Bunun için düzenlediğimiz eğitimler önemli” dedi.
Ege Patoloji Derneği ile Meme Çalışma Grubu’nun organize ettiği kursun önemine dikkat çeken Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, 10’a yakın dalında uzman ismin bilgilerini asistan ve uzman hekimlerle paylaştığını bildirdi.
Kanser haftası sebebiyle düzenlenen etkinlikler ve taramalara dikkat çeken Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı taramalara olan ilginin memnuniyet verici olduğunu bildirdi. Erzurum’da sık görülen kanser türleriyle ilgili taramalar yapıldığını vurgulayan Erdoğan, 5 bine yakın insanın bu çalışmaya katıldığını ifade etti. Erdoğan, “Halk Sağlığı, meme kanseri, ince ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik taramalar yapıyor. Tahminin üzerinde vatandaş katılımı olduğunu söylemeliyiz. Tarama başlamadan önce çekincilerden bahsediliyordu. Eğer insanlarımız doğru bilgilendirilirse başarıya ulaşılır. Erzurum’da 5 binlere varan taramamlar yapıldı. Birkaç vakanın yakalanması bile çok kıymetli. Taramalara katkı verenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Erzurum’un bünyesinde bulunan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve BEAH’la çok önemli bir sağlık merkezi olduğunu ifade eden Erdoğan, kanser teşhis ve tedavisinde de çok ilerlerde olduklarını bildirdi. Erdoğan, “Pek çok yerde bulunmayan teşhis ve tedavi yönteminin burada olduğunu söyleyebilirim. Teşhis ve tedaviye ilişkin pek çok makine yeniliği ve üstünlüğüyle ortaya çıkıyor. Cihazlarımız çok yeni. Türkiye’deki en güçlü teşhis ve tedai merkezi olduğumuzu söyleyebilirim. Erzurum’dan tanı ve tedavi için giden yok ama Erzurum’a gelen olduğunu ben biliyorum” dedi.
Erzurum BEAH’ta hekimlere yönelik düzenlenen kurs 2 gün sürdü. Konunun uzmanlarının katıldığı kursun sonunda katılan hekimlere belgeleri takdim edildi.