ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Ağustos 2015 Salı - 15:57

BEAH'ta İlk adımı atmanın mutluluğunu yaşadılar

Erzurum'da Kasım 2014'de hizmet vermeye başlayan yürüme robotundan bugüne kadar 70 hasta yararlandı. 6 hafta süren tedavi sonucu çok sayıda hasta robot yardımıyla ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşadı.

BEAH ta İlk adımı atmanın mutluluğunu yaşadılar

Erzurum'da Kasım 2014'de hizmet vermeye başlayan yürüme robotundan bugüne kadar 70 hasta yararlandı. 6 hafta süren tedavi sonucu çok sayıda hasta robot yardımıyla ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşadı.

Yürüme robotu Erzurum'da da özellikle felçli hastaların yürüyebilmek için büyük umudu oldu. 2014'ün Kasım ayında hizmete girdikten sonra bugüne kadar 70 hastanen tedavi gördüğü yürüme robotu sadece Erzurum ve bölge illerinden değil Ankara İstanbul gibi büyük kentlerden de hasta kabulüne başladı. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, robotun yürümeyi birebir kopya etmesi sayesinde beynin 'yürüyorum' komutu aldığını hastanın yürüme yetisini kazanmaya başladığını anlattı.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hasta¬nesine Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği robogait adlı yürüme robotu için 1 Kasım 2014 gününden itibaren hasta kabulüne başlandı.

Fizyoterapist Özlem Kaya ve bir hemşirenin görev yaptığı yürüme robotuna; kısa sürede sadece Erzurum değil, ülkenin büyük kentlerindeki benzeri hastaların da dikkatini çekti. Doktor tavsiyesine göre 4 ile 6 hafta süren rehabilitasyon için onlarca hasta randevu alarak sıraya girdi. Bir seansı yaklaşık 45 dakika süren yürüme robotundan yaklaşık 11 ayda 70'ten fazla hasta yararlandı. Geçtiğimiz yıla kadar sadece büyük kentlerde olduğu için bu imkândan yararlanamayan hastalar, robotun devreye girmesiyle tedavi im¬kanı buldu. Robot yardımıyla da olsa ilk adım atmanın sevincini yaşayan hastalar, "Robotla da olsa ayağı kalkarak adım atmanın mutluluğunu yaşadık" diyerek sevinçlerini paylaştılar.

HAMZA'NIN YÜRÜME SEVİNCİ

Yürüme robotunun en küçük hastası Horasanlı Hamza Çınar. Horasan ilçesinde yaşayan Çınar ailesinin doğuştan felçli çocuğu 5 yaşındaki Hamza, anne kucağı ve bebek arabası olmadan yürümenin en büyük sevincini yaşıyor. Fizyoterapist Özlem Kaya'nın büyük ilgi gösterdiği Hamza her adım attıkça etrafına gülücükler saçıyor. Yaklaşık 45 dakika boyunca yürüyen Hamza'nın tedavisi umut veriyor.

Herhangi bir nedenle yürüme yeteneğini kaybeden hastalar için kullanılan cihazın yazılımı ve üretimiyle Türk yapımı olduğunu ifade eden Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bilgehan Erkut,"Robotik yürüme cihazı herhangi bir vesileyle yürüme yetisinde azalma ya da tamamen kayıp olan hastalarımızın bu yeteneklerini tekrar kazanabilmeleri adına ya da en azından vücudun ihtiyacı olan asgari canlılık süresini devam ettirmek adına çok önemli katkılar sunan bir cihazdır" cihazla hastaların önce üç boyutlu olarak havada asılı yürüdüğünü, sonrasında ağırlıklarının yüzde 70'ine kadar yere temas ettirilerek vücut ağırlıklarını taşımaya başladığını söyledi.

Yürüme ve ileti kayıplarında kemikle kasların gerilemesi, zayıflamasının en kötü senaryo olduğunu anlatan Prof. Dr. Bilgehan Erkut, "Hastalarımız, yakınlarının destekleriyle pasif egzersizlerini yapı¬yor. Robotik yürüme cihazıyla hastalarımız yürüyor hissini yaşıyor. Bu hem psikolojik olarak ama daha önemlisi fizyolojik olarak çok ciddi katkılar verebiliyor" diye konuştu. Rehabilitasyonun çok uzun soluklu bir süreç olduğunu vurgulayan Bilgehan Erkut, yürüme yetisinin kaybının çok kolay olabildiğini ancak geri kazanımın bazen yıllar alabildiğini söyledi. Bu cihazın yürü¬meyi birebir kopya etmesi sayesinde beynin "yürüyorum" komutu aldığını vurgulayan Erkut, şunları kaydetti: "Buna bağlı olarak salgılanan hormonlardan tutun da vücudun ayakta durmasından kaynaklı kazanımlara varıncaya kadar çok çeşitli kazançları var. Pasif egzersizler sırasında hasta çok ciddi efor harcadığı için çabuk yoruluyor. Bu cihaz sayesinde kendi çabasıyla harekete destek verebiliyor ama bu kasılmaların olmaması en büyük kazançlardan biri” dedi.

 
34 terörist etkisiz hale getirildi
 
‘Tarihi yapıların etrafı insansızlaştırılmamalı’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
17 ilçede altyapı seferberliği
Büyükşehir Belediyesi, kırsalda su ihtiyacı olan mahallelere içme suyu ulaştırıyor.
Yaralı Tır sürücüleri hayatlarını kaybetti
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 4 gün önce devrildikten sonra alev alan ...
Korsanlar yine iş başında..!
M.COŞKUN-Sıhhi Su Kaloriferciler ve Doğalgazcılar Odası Başkanı Fatih ...
 
‘Korktuğum başıma geldi’
Geçen sene vatani görevini tamamlayarak memleketine dönen Adem Doğan’ın ...
Sekmen’den altyapı seferberliği
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ilçe ziyaretleri kapsamında ...
Köroğlu’ndan Güllüce’ye Doğa Yürüyüşü
Oltu’da doğaseverlerin başlattığı doğa yürüyüşü aksatılmadan devam ediyor. ...
 
Kriz merkezi uyardı
Erzurum Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi, sağanak yağış ve yaşanabilecek ...
Sokak Hayvanları Bakım evinde kalite artırıldı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ...
Gez Mahallesi’nde metruk garabeti
M.COŞKUN-Gez Mahallesi’nde yer alan geçmişte Vuslat Derneği’nce kullanılan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva