Şubat ayı başında Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi envanterine katılan modern tıbbi teknolojinin geldiği son noktalardan birisi olan Da vinci ameliyat robotu ile şubat ayından bu güne kadar 32 başarılı ameliyat gerçekleştirildi.
Robot Cerrah Da vinci ilk ameliyatını kadın hastalıkları dalında yapmıştı. Erzurum’da yaşayan 5 çocuk annesi 46 yaşındaki bir hasta Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez uygulanan Da Vinci robotik cerrahi müdahalesiyle rahmi alınarak sağlığına kavuşturulmuştu.
DA VİNCİ ROBOT.
Robotik ameliyatlar insan elinin yapamayacağı beceri ve hassasiyet ile çalışan robot kollarına bağlı enstrumanların, üç boyutlu ve büyütülmüş endoskopik görüntü altında hassas kumanda sitemleri kullanılarak yönlendirilmesi ile yapılmaktadır. Robotik cerrahi sırasında enstrumanları taşıyan Da Vinci cerrahi robot kolları hasta üzerinde cerrahinin yapılacağı bölgeye ulaşacak şekilde yerleştirilmekte ameliyatı yapan cerrah ise ameliyat sahasının üç boyutlu endoskopik görüntüsünü takip edeceği konsola oturarak hassas kumandalar yardımı ile ameliyatı gerçekleştirmektedir
5 AYDA 32 BAŞARILI AMELİYAT.
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye de belirli sağlık kuruluşlarına dağıtılan Da Vinci robot ile Erzurum Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesin de bu güne kadar 13 kadın hastalıkları,10 üroloji,8 Genel Cerrahi ve 1 KBB olmak üzer toplam 32 ameliyat gerçekleştirildi. Da vinci robot ile ameliyat olan hastalar normal ameliyat vakalarına göre çabuk ayağa kalkıp hastaneden diğer vakalara göre daha erken taburcu ediliyorlar.
ERDOĞAN, ROBOTİK CERRAHİ DÜNYADA SAĞLIĞIN CERRAHİ İLE BULUŞTUĞU EN ÜST TEDAVİ YÖNTEMİ.
Doğu’da ilk kez Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan “Da Vinci” robotuyla sağlığına kavuşan hastaların bir kısmını ziyaret eden Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Da Vinci robotuyla 32 başarılı ameliyat gerçekleştirdiklerini ve bu vakaların durumuna göre artarak devam edeceğini söyledi. Erdoğan,” bakanlık tarafından bize verilen Da Vinci robotik cerrahi cihazıyla ameliyatlarımızı hız kesmeden gerçekleştiriyoruz, hastalarımızın rahat ve hızlı şifa bulması bizi çok sevindiriyor 5 ayda 32 vakaya da vinci robot ile müdahale ederek evvel Allahın izni ile sağlığına kavuşturduk inşallah bu vakalarımızın sayısı gün geçtikte artacak.
Robotik cerrahi dünyada sağlığın cerrahiyle buluştuğu en üst tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu hizmetin Erzurum’da veriliyor olması son derece gururlandırıcılı ve mutlu edici. Bu cihaz için uygun vakalar bu robotla ameliyat olabiliyor. Onlara hekimlerimiz kendileri karar veriyorlar. Uygun hastaları tesbit edip robot ameliyatı teklifini kabul eden hastalara bu müdahaleyi yapıyoruz. Robotik cerrahi Türkiye’de 7 farklı bölgede bulunan ve bir tanesi de Erzurum’da olan bir cihazdır. Bu cihaz ameliyattan sonra hastanın daha erken zamanda hareket etmesini sağlıyor.” dedi