Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Yanık Tedavi Merkezi bölgesine ve çevre ülkelere verdiği hizmetlerle önder olma yolunda.
Bölgedeki tek merkezde 7 yılda 5 bin hasta tedavi edildi. Lice’deki patlayan tankerin 35 kişiyi yakarak ölmesiyle ülkedeki yanık merkezleri gündeme geldi. Yaklaşık 7 yıldır 5 binden fazla hastaya hizmet veren Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi, bölgenin en önemli ihtiyacını karşılıyor. 21 personelle hizmet veren Yanık Tedavi merkezinde modern tıbbi teçhizatla hizmet veriliyor. Merkezde enfeksiyon riskine karşı olağanüstü tedbirler alınıyor.
Hasta ziyaretleri için, camekanlı bölmeler oluşturularak, ziyaretçi bölümlerine konulan telefonlar vasıtasıyla hastalarını görmeye gelen ziyaretçiler, hasta odalarındaki steril ortama müdahalede bulunmadan, sağlıklı bir şekilde hastalarını ziyaret etmeleri sağlanıyor. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde meydana gelen tanker kazasında 35 kişinin yanarak hayatını kaybetmesinden sonra ülkedeki yanık merkezlerinin durumu gündeme geldi. Türkiye’de sayılı bulunan merkezlerden biri Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmet veriyor. Lice’den gönderilen 6 yaralıdan 3’ünün hayatını kaybettiği yanık tedavi merkezinde 3’ünün hala tedavisi sürüyor. Sadece Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi değil komşu ülkelere hizmet veren Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki Yanık Tedavi Merkezi 2 operatör doktor, 9 hemşire, 3 sağlık personeli, hizmetlisi ve diğer çalışanlarla birlikte 21 görevlinin bulunduğu Yanık Tedavi Merkezi’nde; , 2 küvet, 2 yıkama sedyesi, 1 ekstremite debritman cihazı,otomatik hasta taşıma sedyeleri bulunuyor.
Yoğun bakım odalarına yerleştirilen kameralar vasıtasıyla, hastaların takipleri kesintisiz yapılıyor. Ayrıca, ayakta tedavi gören hastalar için de poliklinik hizmeti verilmekte. Hastane bünyesinde 12 yataklı önemli bir merkez olan Yanık Tedavi Merkezi’nde hizmete girdiği 1 Eylül 2008’den bugüne kadar 5 bin 183 hasta tedavi oldu. 1422 hastanın yatarak tedavi edildiği merkezde enfeksiyon riskine karşı olağanüstü tedbirler alınıyor. Hasta ziyaretleri için, camekanlı bölmeler oluşturularak, ziyaretçi bölümlerine konulan telefonlar vasıtasıyla hastalarını görmeye gelen ziyaretçiler, hasta odalarındaki steril ortama müdahalede bulunmadan, sağlıklı bir şekilde hastalarını ziyaret etmeleri sağlanıyor. Tüm sistemleri etkiliyor Yanık vakalarına şimdiye kadar ‘Yanık işte geçer yorumları yapıldığını belirten Yanık Tedavi Merkezi doktorları, bunun yanlış bir düşünce olduğunu dile getiriyor. Yanıkların vücuttaki tüm sistemleri etkilediğini belirten doktorlar, Erzurum’daki merkezin bölgedeki önemli bir ihtiyacı giderdiğini söylediler. Deneyimli personelin görev yaptığı merkezde bütün çalışanların sertifikaları bulunuyor. Her gelen sağlık çalışanının yanık ünitesinde görev yapamayacağını belirten doktorlar, “Pansumanlarda mikrop bulaşır. Onun için çalışanların bilgili olması gerekiyor. Yanık vakaları artınca yatak sayısını da artırdık. Ekip olarak yeterli ve eğitimliyiz” dediler. Her türlü yanık tedavi ediliyor Yaklaşık 7 senede 5 binden fazla hastanın tedavi gördüğü Yanık Tedavi Merkezi’nin bölgeye hizmet verdiğini belirten merkez yöneticileri, sadece bölgeden değil, komşu ülkelerden de tedaviye gelen hastalar olduğunu bildirdi. Enfeksiyon riskine karşı çok dikkatli bir hizmet verdiklerini belirten yöneticiler, “Burada günlük pansuman oluyorlar, hidroterapi yapılıyorlar, çok derin yanıklara debretman yada yara temizlemesi yapılıyor ameliyathanede. Ayrıca greft, parça ameliyatı nakil yapılıyor yani. Sağlam yerinden parça alınarak yaraya konuluyor. Bölge şartlarını düşünürsek eğer biz yanığa karşı çok verimliyiz. Her türlü yanığa tedavi uyguluyoruz. Hiç bir hastamızı geri çevirmiyoruz” dediler.
Yetkililer Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanık tedavide sadece yurt içi değil yurt dışı hastalara da baktığını ve bunun ülke sağlık turizmi açısından çok verimli ve tanıtıcı olduğunu söylediler.