MHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kamil Aydın, belediye hizmetlerinin Erzurum’da sosyal ahenk ve ritmi artırıcı olması gerektiğini kaydederek,”üretilen hizmeti halk benimsemeli ve paylaşmalı. Hizmet günlük yaşama yansımalı. Halkın gündelik hayatından kopuk projeler üretip, ek maliyetler yüklenmek yerine, vatandaşın ortak ihtiyaçlarına göre hizmet ufku geliştirilmelidir.” dedi.
ÖZEL AÇIKLAMA
ERZURUM Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan MHP Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Kamil Aydın, Erzurum’da yıllardır çağdaş ulaşım örgüsü oluşturulamadığını, vatandaşın toplu ulaşım sistemine yoğunlaşamadığını belirterek, özellikle dar gelirli kesimin bu sebeple mağdur edildiğini vurguladı.
TOPLU ULAŞIM SORUNLARI
Toplu ulaşımdan yararlanma oranının AB ülkelerinde çok yüksek olduğunu, bunun çağdaş ulaşım dokusu yapılanmasından kaynaklandığını ifade eden Aydın, “Erzurum’da özel aracı bulunmayan vatandaş sayısı yüksek. Özel araç sahipleri de otopark sıkıntısı çekiyor. Mevcut ana arterler trafik yükünü çekemez halde. Ortada ciddi bir ulaşım sorunu var. Bunun giderilmesi ancak kararlı uygulamalarla mümkün. Kentin ulaşım dokusu, envanteri çıkarılarak yeniden ele alınmak zorunda. Ulaşım konusunda tüm halkın katılımının sağlanacağı bir çözüm platformu oluşturulmalı. Bizim öncelikli hedeflerimiz arasında ulaşım sorunun giderilmesi bulunmaktadır.” dedi.
ULAŞIM VİZYONU ELEŞTİRİSİ
Toplu taşımda bir düzen oluşturulamadığı, yol ve otopark sorunları giderilmediği için vatandaş kadar toplu ulaşım hizmeti veren işletmelerin de sıkıntıya girdiğinin altını çizen Aydın, şunları söyledi: “Ulaşım vizyonumuz maalesef ümit verici durumda değil. Mevcut sistem işlemiyor. Toplu taşım hizmetlerinin yaygınlaştırılması çağdaş şehirciliğin gereği olmasına rağmen, Erzurum’da böyle bir adım atılmamıştır. Kent içi ulaşım ağının güncelleştirilmesi kaçınılmaz olmuştur.”
KARLA MÜTCADELEDE İLKELLİK SUÇLAMASI
Erzurum’da yaşanan diğer bir önemli sorunun da karla mücadelede görüldüğünü ifade eden aydın, kış aylarında yolların trafik bakımından risk oluşturan bir hale büründüğünü, trafik kazalarında artış kaydedildiğini bildirerek, “karla mücadelede hala ilkel yöntemlerin kullanılması oldukça düşündürücüdür. 1950’de karla mücadele nasıl yapılıyor idiyse bugün yapılan da odur. Bu tür mücadelenin hem halkın günlük yaşamına, hem de belediyelerin bütçelerine maliyeti yüksektir. Yollar bozulmakta, kullanılamaz hale gelmektedir. Oysa çözüm vardır. Yılın on aylık dilimini Erzurum’dan daha ağır şartlarda geçiren İskandinav ülkeleri ve Rusya’da karla mücadele artık bilimsel yöntemlerle yapılmakta, ne gündelik yaşam ne de trafik aksaması olmaktadır. Biz, yönetime geldiğimizde bu ülkelerdeki karla mücadele yöntemini Erzurum’a getireceğiz. Bu artık bir zorunluluk olmuştur.” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR, TANITIMDA SINIFTA KALDI
Büyükşehir olan illerde, Belediyeler kanalıyla tanıtım etkinlikleri ve festivallerin düzenlendiğini, bunun o ile sosyo ekonomik faydalar taşıdığına dikkat çeken Aydın, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda sınıfta kaldığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin kar’ı festivallerle kara dönüştürecek atılımlarda bulunmamakla suçlayan Aydın, “”2011 Üniversiade Erzurum dışında hiçbir atılım yok. Bu oyunlar da Palandöken’in tabi şartları ve uygunluğu sebebiyle kazanılmıştır. Büyükşehir Belediyesi özellikle beş yılda kar’ı tanıtımda kullanacak etkinlikler yapmamış, sadece 2011’e sığınmış, Erzurum’un tanıtımı yolunda çaba göstermemiştir.” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM NEREDE?
Kış Turizmi konusunda, Büyükşehir Belediyesinin samimiyetsiz olduğunu, yapılanların c sloganlardan öteye geçmediğini ifade eden Aydın, şunları belirtti:”Kış Turizminde Erzurum’un marka olması söylemlerle gerçekleşmez. Atılım yapmalısınız. Küçük ilçe belediyeleri bile kendi yörelerini tanıtacak etkinlikler gerçekleştirirken, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bu yolda atılmış adımı yoktur. Haliyle kar katma değer değil, zarar üreten bir olgu haline dönüşmüştür. 2011 kapsamında Büyükşehir kentsel dönüşümü gerçekleştirememiş, etkinlik için gelecek olan yabancı turist ve sporculara görkemli tarihle çağdaş şehirciliği bütünleştirici bir vizyon oluşturulamamıştır. Hala ilin pek çok ana semti virane görüntüsü içindedir. Tarihi dokuyu ortaya çıkaran projeler de yürütülmemiştir. Biz soruyoruz, Erzurum 2011’e böyle mi sunulacak? Böylesi bir sunumun getirisi olacak mı? Kış Turizmini siz sadece 2011 için mi düşünüyorsunuz”