Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu toplandı.
Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir imzasıyla gelen İstanbul Finans Merkezi'ne ilişkin kanun teklifini görüşmek üzere TBMM'de toplandı. Basın mensuplarının görüntü almasından sonra komisyon toplantısı devam etti.
Komisyon, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.
AYDEMİR’İN DEĞERLENDİRMESİ
Teklif sahibi AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, teklifin bir yıllık emeğin ardından hazırlandığını söyledi.
İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) kurulmasının Türkiye'nin nerelere geldiğinin göstergesi olduğunu belirten Aydemir, "İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile bankalar, sermaye piyasaları kuruluşları, katılım finansı şirketleri, finansal yatırım ve portföy yönetim şirketleriyle sigorta şirketlerini bir araya getirmeyi, tek bir konumdan hizmet vermelerini sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.
İFM'nin uluslararası ticarette önemli bir yere sahip olacağını vurgulayan Aydemir, "İFM ile bankacılık, sigortacılık, yeşil finans, finansal teknolojiler ve katılım finans faaliyetleriyle birlikte, uluslararası finansal hizmetler sektörü içinde faaliyet gösteren, portföy yönetimi, servet yönetimi, proje finansmanı, fon yönetimi şirketlerinin desteklenmesi sağlanacaktır. İFM'de hayat bulacak finansal hizmet faaliyetlerine destek maksatlı, danışmanlık, bilgi işlem, telekomünikasyon ve finansal teknoloji şirketleriyle şerik bir halde bölge genelinde geniş bir ekosistem oluşturulacaktır." diye konuştu.
Toplam hizmet ihracatının finansal hizmetlere dönük payının son 10 yıldaki ortalamasının yüzde 3 düzeyinde olduğunu dile getiren Aydemir, bu oranın dünyadaki ortalamasının yüzde 14, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 25'ler seviyesinde olduğunu kaydetti.
Milletvekili Aydemir, şöyle konuştu: "İFM, ülkemizin finansal hizmet ihracatına büyük katkı sağlayacaktır. İFM'de gösterilecek faaliyetlerle 2036 yılı itibarıyla finansal ihracatımız 3 kat artacaktır. 15 yıl içerisinde İFM sayesinde Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya 129 milyar dolarlık bir katkı ortaya çıkacaktır. Bunun bir başka anlamı ülke ekonomisine yıllık 9 milyar dolarlık bir katkıdır. Elbette istihdama dönük getirileri de çok değerli. Tutulan projeksiyona göre 15 yılda 102 bin ilave istihdam ortaya çıkıyor.
Sunduğumuz teklifle, 3 milyon 400 bin metrekarelik devasa bir alana yayılan İFM'de kiralama, bakım, güvenlik hizmetlerini sıhhatli bir biçimde yürütmeyi tek elden yapma imkanını da gerçekleştirmiş olacağız. İFM'de günlük 100 bin çalışan ve ziyaret edene hizmet sunulacaktır."
Finans merkezinin gerekli olduğunu dile getiren CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Finans merkezinin kurulmasına karşı değiliz ancak iktidar, İMF ve faiz sistemine karşı olduğunu söylüyor sonra da finans merkezi kuruyor. Kurulacak bu finans, İMF gibi uluslararası finans kuruluşlarıyla çalışacak. Hem 'nas' diyerek uluslararası finans sistemine karşı olacaksınız hem de dünya finans sisteminin bir parçası olacak adımlar atacaksınız, bunu anlamıyorum. Bu çok büyük bir çelişkidir." ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, yasa teklifinin amacını desteklediklerini, İstanbul Finans Merkezi'nin daha önce kurulması gerektiğini ancak teklifin bu amacın çok uzağında olduğunu belirtti.
Durmuş, teklifle adeta yapılacak binaya kiracı arandığını, İFM'nin uluslararası düzeye kavuşması için gereken şartların olmadığını, bu durumun Türkiye'ye yakışmadığını savundu.
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, teklifle Türkiye finansal gücünün uluslararası rekabette arttırılmasının hedeflendiğini, kurulacak İFM'nin de bu alanda önemli katkıları olacağını vurguladı.
Türkiye'deki ticaretin yüzde 55'inin İstanbul'da yapıldığını dile getiren Aksu, bu nedenle İstanbul'da bir finans merkezinin kurulmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından madde görüşmelerine geçildi.