AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Ekonomimize yol haritası oluşturan temeller güven ve istikrar, kapsayıcı büyüme, taviz verilmeyen bir disiplindir. Kazandırılan yeni üslup ise üretim temelinde yerli ve millîye dönüş, katma değer üretme anlayış ve bilincinin tabana yayılmasıdır.’ dedi.
AYDEMİR EKONOMİ BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE KONUŞTU
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ekonomi Bakanlığı 2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu etabında söz alarak tespitlerini paylaştı. AK Parti iktidarlarıyla ekonomi literatürüne yeni kavramların girdiği, çağdaş bir performans sergilenerek atılım, büyüme ve gelişme adına tarihe kayıt düşüldüğüne dikkat çeken Milletvekili Aydemir, AK iktidar döneminde ekonomik önceliğin güven ve istikrar olduğunu belirtti.
AK İKTİDARLA EKONOMİYE GİREN 2 TEMEL KAVRAM
‘AK Parti iktidarıyla birlikte ekonomi literatürüne ve hayata yeni, önemli ve hayati kavramlar girdi.’ kaydını düşen Milletvekili Aydemir, ‘ Ekonomik hayata çağdaş bir üslup kazandırıldı. Ekonomik değerlerimiz üretimden ihracata efektif bir hâl kazanırken ekonomi çevrelerinin performansında ciddi bir yükseliş kaydedildi. Bu dönemde ekonomimize yol haritası oluşturan temeller güven ve istikrar, kapsayıcı büyüme, taviz verilmeyen bir disiplindir. Kazandırılan yeni üslup ise üretim temelinde yerli ve millîye dönüş, katma değer üretme anlayış ve bilincinin tabana yayılmasıdır. ‘ dedi.
EKONOMİDEKİ YAPISAL DEĞİŞİM
Ekonomideki yapısal değişime de değinen Milletvekili Aydemir, ‘Ekonomi yönetimimizde yapılan en büyük değişim ve dönüşüm merkezî yapılandırma ve yönlendirme yerine, yerinde, bölgesel kaynak ve potansiyellerin kendi coğrafyasında değerlendirilmesidir. Hedef, üretim bilincinin tabana yayılması, tüm ekonomi aktörlerince paylaşılmasıdır. Ekonomimiz yalnız parası olanın katılımcı olduğu bir alan olmaktan girişimci düşüncelere açık bir saha hâline getirilmiş, bu noktada artık borsa haberleriyle, döviz kurlarıyla çöken ekonomi dönemleri tarihe gömülmüştür. ‘ diye konuştu.
AK DÖNEM EKONOMİDE ŞEFFAFLIK DÖNEMİDİR
AK iktidarın siyasete getirdiği yeni anlayışın, her şeyi milli irade ile paylaşmak ve şeffaflık olduğunu ifade eden Milletvekili Aydemir, ‘ Ve yine bir ehemmiyet noktası da ekonomiye ait tüm verilerin hiçbir siyasi endişe duyulmadan millî iradeyle zamanında paylaşılmasıdır. Yani her şey ortada, aşikâr ve her şey millî iradenin gözü önünde cereyan ediyor. ‘ dedi.
KOBİLER, TEŞVİKLER VE DOĞU ANADOLU EKONOMİSİ
Türkiye’de KOBİ’lerin güçlendirilmesi, dış ticaret ve teşvikler konusuna değinen Milletvekili Aydemir, bu alandaki gelişmeleri Doğu Anadolu Bölgesi ekonomisiyle izah etti. Milletvekili Aydemir, ‘Dış ticaret ve teşvikli yatırımlar planında bölgeler arası kalkınmışlık farkından en fazla etkilenen Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı verilerini paylaşarak ekonomik gelişme ve büyümeye dair düşüncelerimi aktarmak niyetindeyim. 14 ilin bulunduğu ekonomik ritmin diğer bölgelere göre daha düşük olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2001-2017 yılları arasında bin 98 bölgesel, bin 572 genel olmak üzere toplam 2 bin 675 yatırım teşviklerle desteklenmiştir. 26 milyarlık harcamanın kaydedildiği bu yatırımlarla istihdam edilenlerin sayısı 86.133’e ulaşmıştır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin son on altı yıllık toplamdaki teşvikli yatırım payı yüzde 5,8’e, istihdam oranı ise yüzde 7,4’e yükselmiştir. Yine çok dikkat çekici bir veri: Sadece bu yılın ocak-eylül ekseninde teşvik belgesine kavuşan yatırımların on altı yıllık süreçteki payı yüzde 12,3’tür. Teşvikli yatırımlarla iş sahibi olanların sayısı da on altı yıllık istihdam kapasitesi toplamında yüzde 13,5’tir. Görülüyor ki tüm spekülasyonlara, bilgi kirliliğine ram olan aktarımların aksine, 2017 yılında yatırım, teşvikli yatırım sayısı ve istihdam açısından hitap ettiği kitle büyümüştür.‘ dedi.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ VE İHRACAT
Sunumunda ihracattaki gelişmelere de işaret eden Milletvekili Aydemir, ’İktisadi vetireye, sürece bir de ihracat ve dış ticaret yönünden bakmak lazım. Bu yılın ocak-eylül ayları arasında Doğu Anadolu Bölgesi’nde dış ticaret değeri bir önceki yıla göre 803,7 milyon dolardan yüzde 39,1’lik artışla 1,1 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye İhracatçılar Meclisinin ekim ayı verilerine göre bu yılın on aylık bölümünde Erzurum’dan 17,7 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesi’nden 25,7 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi’nden 147 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi’nden 810,7 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. İhracatta tüm zamanların ekim ayı rekoru kırılmış, ülkede 57 il ihracatında artış kaydedilmiştir. ‘ diye konuştu.
AYDEMİR: EKONOMİMİZ ÇİN ÇARPMALARINDAN KURTARILMIŞTIR
Doğu Anadolu Bölgesinin ülke ihracatındaki payının arttığı, ihracatta öne geçen sektörlerin emek-yoğun özellik taşıdığı bunun da istihdama yansıdığını belirten Milletvekili Aydemir, ‘Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde ihracatta artış sağlayan sektörler ölçeğinde emek yoğun saha ön plandadır. Bu, istihdam açısından oldukça pozitif bir sürece işaret etmektedir. Ekonomide ak yaklaşımın eseri olarak özellikle ihracat bilinci tabana yayılarak güçlenmiştir. En mühimi de ihracat artık imtiyazların boy gösterdiği bir iktisat alanı değildir. Yine ekonomimizde üretim-pazarlama mekanizması arasında senkronizasyon sağlanmıştır ve yine ihracat özelinde olduğu gibi üreticilerimiz ve KOBİ’ler pazar bulma probleminden kurtarılmıştır. İşin hülasası, özeti şudur: İhracatta verilen desteklerle ekonomimiz Çin çarpmalarından kurtarılmıştır. Bu hâli sağlayan ak iktisat ekibine canı yürekten teşekkür ediyoruz. ‘ dedi.