DURSUN MURAT AYDIN
ERZURUM (İHA) - Oltu’yu ziyaret eden içme ve kullanma suyu konusunda uzman Hilaire Thomas ve eşi Jenny Boone “Depolanmış İçme ve Kullanma Suyu Sanitasyonu” konusunda Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek’e bilgiler verdi.
“Depolanmış İçme ve Kullanma Suyu Sanitasyonu” hakkında bir bilgilendirme yapan Thomas ve Boone yöntemin havuz, gölet ve içme suyu depolarının sterilizasyonunda rahatlıkla kullanılabildiğini anlattı.
Thomas ve Boone, içme veya kullanma sularının zaman içerisinde ya kaynağında ya da beklemeden dolayı oluşan bakteri ve kirecin temizlenmesinin amaçlandığı yöntemin dünyada yaygın olarak kullanıldığını aktardı.
Sularda ortaya çıkan zararlı bakteri ve kirecin dünyada kimyasal ve mekanik olmak üzere 2 farklı yöntemle temizlenebildiğini belirten Hilaire Thomas ve Jenny Bone, “Bizim yöntemimiz kimyasal ilaç kullanmak yerine mekaniktir. Suyun içerisine yerleştirdiğimiz ultrason cihazı benzeri bir cihazla 15 gün içinde suyun temizlenmesi sağlanıyor.” dedi.
Misafirleri ile yakından ilgilenen Başkan Ziyrek ise kendisine yönelik yapılan bilgilendirme sunumu sonrası; “Anladığımız kadarıyla içme suyu ve su borularının temizlenmesi için oldukça faydalı olan bu mekanik yöntemin sudaki kireç oranını düşürmediğini ancak yine de suyu devamlı surette temizlediğini öğrendik. Su da klor kullanımını da yüzde 70 oranında azaltıyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Uzundere Belediye başkanı Muhammet Halis Özsoy da “Şuan Uzundere’deki 7 göllerde sistemi denemekteyiz.15 gün sonra tekrar numune alarak ölçüm yapacağız sistemi test edeceğiz” dedi.
SANİTASYON NEDİR?
Sanitasyon hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve devam ettirilmesi anlamında, uygulamalı bir bilim dalıdır. Sağlıklı personel tarafından hijyenik koşularda sağlıklı içme ve kullanma suyu üretimini sağlar. Sanitasyon temizlikle eşdeğer tutulmamalıdır. Sanitasyon daha geniş kapsamlıdır. İçme ve kullanma sularının iyileştirilmesine ve geliştirilmiş atık uzaklaştırma yöntemleriyle çevrenin korunmasına katkıda bulunur.