E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - 2013 Teklif Çağrısı döneminde Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi Okul Ortaklıkları kapsamında Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na bir proje sunularak, Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesinden 12 öğrenci 12 öğretmen Almanya, İrlanda ve Bulgaristan gibi Avrupa Ülkelerini ziyaret ederek Türk Kültürünü tanıtım farklı kimliklerle ilişkilerini güçlendirmeye çalışacak.
Proje Koordinatörü Davut Dağabakan Comenius Okul Ortaklıkları Avrupa'daki okullar arasında işbirliğini teşvik etmek suretiyle eğitimde Avrupa boyutunu geliştirmeyi hedeflediğini belirterek, Ortaklıkların, farklı ülkelerdeki öğrenci ve öğretmenlere ortak ilgi alanındaki bir veya daha fazla konuda birlikte çalışma fırsatı sağlamayı amaçladığını ifade etti. Dağabakan “Bazı ortaklıklar öğrencilerin aktif katılımına odaklanırken, diğerleri pedagojik veya okul ve eğitim konularına yoğunlaşmakta ve esas olarak öğretmenlerin ve idari personelin katılımını gerektirmektedir.” dedi.
Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Ümit Gergit ise okulunun böyle bir projede olmasından oldukça mutluluk duyduğunu ifade ederek 2013 Teklif Çağrısı döneminde Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi Okul Ortaklıkları kapsamında Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na bir proje hazırladıklarını ve projenin Almanya, İrlanda, Romanya, Litvanya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkeleri ile ortaklık kurduklarını ifade etti. Gergit, “Değerlendirme sonucunda bu ülkeler arasından Türkiye, Almanya, İrlanda ve Bulgaristan kabul edilmiştir. Proje başvurusu öncesinde planlı ve etkili bir ön hazırlık devresi geçirilmiştir. Projemizde en önemli ve birleştirici etken ise öğrenci katılımıdır. Projemiz çok kapsamlı olup hem insan hakları ve vatandaşlık eğitimi, öğrenci-öğretmen dil yeterliliğini artırma amaçlı hem de okulların gelişimi ve kültürel farkındalığın geliştirilmesi amacını taşımaktadır” dedi.
Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Ümit Gergit, “Bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılması ve öğrencilerin projeye dahil edilmesi, kültürel alışverişle ilgili faaliyetlere yer verilmesi, gerek Ulusal Ajansımızla gerekse ortak olduğumuz okullarla etkili ve sürekli bir iletişim kurulması projemizin üstün yönleridir. Temmuz ayının başında Ulusal Ajans başvuru sonuçlarını bildirmiş ve okulumuzun sunduğu ‘A European creative exploration into responsibilities and rights’ isimli projemiz onayı almıştır. Okulumuz Eylül ayında Ankara’da yapılacak olan “Proje Yönetim Toplantısına davet edilmiştir. Okulumuz projenin başarılı bir şekilde uygulanması / yönetilmesi, sözleşmelerin imzalanıp teslim edilmesi ve alınacak olan hibenin kullanımı ile ilgili yapılacak olan "Proje Yönetimi Toplantısı’na katılacaktır. Projeye başlamadan önce okulumuz tüm ortaklarımızla beraber sonuca yönelik, ulaşılabilir hedefler ortaya koymuştur. Tüm ortaklar projenin devamı ve sürekliliği için mesai ve tatil kavramlarını göz önünde bulundurmadan çalışma, sürekli iletişim içinde olma ve karşımıza çıkacak olan sorunlara ortaklaşa çözümler üretme kararı almıştır. Proje iki yıl sürecek ve yurtdışına 24 hareketlilik gerçekleştirilecektir. Projenin ortak dili İngilizcedir. Proje bütçesi 23000 Euro’dur. Üzerinde çalışacağımız proje sayesinde okulumuz dünya ülkelerine Türkiye’mizi ve Türk Kültürümüzü tanıtma fırsatı bulacaktır ve bunu en güzel şekilde gerçekleştirecektir” dedi.