//ADLI SUNUM YAPTI
Atatürk Üniversitesi'nde yapılan 1. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısı cumartesi günü devam etti. Toplantının öğleden önceki oturumunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı M. Arif Adlı, ARGE konusunda İngilizce sunumda bulundu. Ardından Pakistan Yüksek Eğitim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Mukhtar Ahmed, 'Akademik işbirliği: Yükseköğretimde Sinerji Oluşturmak' başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Pakistan'ın 170 milyon nüfusa sahip olduğunu ve 23 milyon gencinin yükseköğretimde olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmed, yine de gençlerin tümüne eğitim imkanı sunamadıklarını söyledi. Pakistan'da kamu ve özel destekli 250 civarında üniversitenin bulunduğunu kaydeden Ahmed, 5 üniversitenin dünyanın en iyi 600 üniversitesi arasında olduğunu söyledi. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısı'nda eğitimde ortak programlar yapılabileceğini ifade eden Ahmed; fakülte, öğrenci ve bilgi işlem değişim programları gibi alanlarda Türk üniversiteleriyle anlaşma yapabileceklerini dile getirdi.
//ÜNİVERSİTELER ARASI İŞBİRLİĞİ
İtalya'nın Padova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alessandro Martin ise 'Padova Üniversitesi'nde Yeni Yaklaşımlar ve İşbirliği Arayışları' konulu bir konuşma yaptı.Padova Üniversitesi'nde 65 bin öğrencinin eğitim gördüğü ve her yıl 12 bin mezun verdiklerini kaydeden Martin, üniversitelerin 600 milyon dolar bütçesi olduğunu ve bunun 40 milyon dolarını araştırmalara ayırdıklarını vurguladı. Dünyanın başarılı ilk 200 üniversitesi arasında olduklarını anlatan Martin, "Araştırmacı olmak bizim kimliğimizdir. Özelikle genç araştırmacılara önem veriyoruz. Üniversite olarak 89 patent sattık. 2009 yılı Avrupa Araştırma Konseyi Ödülü'nü İtalya kazandı. Ancak kendi üniversitelerimizde en iyi araştırmacı seçimini iyi yapamıyoruz. İtalya'da içerisinde ücret gibi nedenlerinde olduğu bazı sebeplerden bir kısım araştırmacıları değişik ülkelerde çalışıyor." dedi.
//EĞİTİMDE GÜÇ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Eğitimde işbirliği ve güç birliği yapılmasını öneren Martin, üniversitelerin zayıf yönlerini tespit edip ona göre birbirine destek olması gerektiğini söyledi. Eğitimde uluslararası işbirliği ve destek sayesinde rekabet imkanının artacağını ifade eden Rektör Martin, ekonomik sorunlar ne kadar kötü olursa olsun uluslarası ililşkilere ağırlık verdiklerini, uluslararası işbirliği sayesinde kalitenin arttığını vurguladı. ERASMUS öğrenci değişim programı kapsamında bin 500 öğrencinin üniversitelerine geldiğine dikkat çeken Martin, öğrencilere tüketici değil paydaş gözüyle bakılmasını da önerdi.
//YABANCI ÖĞRENCİ DAVETİ
Üniversitelerine daha fazla yabancı öğrenci gelmesi için de çalışma yapacaklarını anlatan Martin, şöyle devam etti: 'Her yıl bin 500 öğrencimiz Erasmus Programı ile yurt dışına gidiyor. Üniversitemize de yurt dışından 2 bin öğrenci geliyor. Buraya gelen yabancı öğrenci sayısının artmasını istiyoruz. Bunun için de çalışma yapacağız. O zaman daha farklı kültürlere ev sahipliği yapmış oluruz. Üniversite olarak iş birliğinin önemini bildiğimiz için de sanayi ve ticaret odaları ile ortak çalışıyoruz. Teknoloji transferine de çok önem verdik. 89 patent aldık ve sattık. Uluslararası iş birliği sayesinde hem eğitim kalitemiz arttı hem de araştırmadaki başarımız arttı. Çok büyük beklentilerimiz var. 130'dan fazla ülkeyle anlaşmamız ve işbirliğimiz var.'
//İTALYA TARİHİ
İtalya'nın tarihi hakkında da bilgi veren Martin, 'Türkiye'den İpek Yolu aracılığıyla Avrupa'ya kültür ve ipek taşınırdı ve buradan tüm ülkelere yayılırdı. O zamanlarda Türkler, en çok korktuğumuz düşmanımızdı. Fakat askerlerimiz arasında her zaman iş birliği olmuştur. Günümüzde de iki düşman ülke arasında da askerlerin iş birliği vardır' dedi